VÄSTERLANDA. Thorskogs Slott har fått nya ägare.
Anna Karin och Niclas Hammarstrand, Peter Dahlman och Lasse Nilsson har nu tagit över den i många avseenden unika produkt som Tommy och Lena Jonsson byggt upp.
– Detta arv kommer varsamt att förvaltas, men verksamheten kommer också att utvecklas, säger den nya ägarkonstellationen till Alekuriren.
Lasse Nilsson har länge haft god insyn i Thorskogs Slott. Under 2007-09 tjänstgjorde han som vd på slottet och är dessutom nära bekant med de tidigare ägarna.
– Jag lärde känna Tommy och Lena Jonsson för över 30 år sedan. Det innebär att jag har varit med under resans gång och när Tommy gick bort förra hösten visste jag att en förändring var på gång, berättar Lasse.
Lasse har under senare år drivit bland annat Mollösunds Hotell& Wärdshus. Här återupptog han kontakten med en gammal affärsbekant i Niclas Hammarstrand.
– Vi träffades första gången 1986 när jag drev Societetshuset på Marstrand och Niclas arrangerade konserter på Carlstens Fästning, förklarar Lasse.
– Vid ett av Niclas besök i Mollösund kom vi att diskutera Thorskogs Slott. Jag sade att är det någon gång vi ska göra det så är det nu.
Försäljningen av Thorskogs Slott skulle dock visa sig bli en segdragen historia. Det lades ut till försäljning i oktober 2013.
– Den 12 januari i år gick vi i mål.
Anna Karin och Niclas Hammastrand samt Peter Dahlman driver sedan 1993 koncernen Preservo Holding AB. I koncernen ingår de helägda dotterbolagen Företagsbostäder Sverige AB, ett par hotell i Göteborg samt Harry Hansson Marincentrum.
– Tommy och Lena har skapat en fantastisk rörelse, vi ska inte våldföra oss på den på något sätt. Däremot kommer vi in med lite nya ögon och med en annan erfarenhet från branschen. Det finns en ambition om att kunna föryngra det klientel som besöker slottet, säger Lasse Nilsson.
På investeringssidan nämns bland annat en ny bar/lounge i anslutning till orangeriet. Här är tanken att gästerna ska kunna avnjuta något gott att dricka innan eller efter middagen. En uppdatering av konferensfaciliteterna ingår också i planerna för 2015.
– Vi ska också utvidga vår relaxavdelning. Här finns förbättringar att göra. Tankar finns på gym både inomhus och utomhus. Någon spaanläggning siktar vi emellertid inte på att bli, det är inte vår inriktning. Däremot tror vi på kombinationen av en fantastisk natur, saunakonceptet, en rofylld stund i baren och en delikat middag.
– Hemkänsla, hög kvalitet och historia är och förblir våra ledord.
Fler rum behöver också tillskansas verksamheten. I nuläget finns 40 rum fördelade på slottet och intilliggande byggnader.
– När vi arrangerar bröllop är det inte ovanligt med sällskap på uppemot 100 gäster. Restaurangen har kapaciteten som krävs, men övernattningsmöjligheten är begränsad, säger Niclas Hammastrand.
Thorskogs Slott högsäsong sträcker sig från påsk till december. Vid den här tiden på året är aktiviteten begränsad under veckodagarna medan helgerna är relativt fullbokade.
– Vår geografiska placering är suverän, en halvtimmes restid från Göteborg. Sedan är det väldigt många norrmän som besöker oss. Det finns inga slott i Norge och de visar ett stort intresse av att komma hit, avslutar Niclas Hammarstrand.
Thorskogs Slott
Historien om Thorskog började egentligen redan år 1249 då den norske kungen Haakon Haakonsson den äldre och Birger Jarl satt på Torskebacke (det norska namnet på Thorskog) och slöt den eviga freden mellan Norge och Sverige. Det blev aldrig någon fred och det dröjde ända till 1658 innan Bohuslän och därmed också Thorskog kom att tillhöra Sverige.
År 1730 kom Olof Wenngren till Thorskog och startade ett bruk, byggde en herrgård där slottet står idag samt byggde dammarna och anlade parken.
Thorskogs Slott byggdes 1892 av varvspatron Petter Larsson. Petter startade 1865 ett varv på Thorskogssidan av Göta Älv. Varvet var mycket lönsamt och gjorde honom till en förmögen man. Hans son, Eskil Larsson, tog över driften vid faderns bortgång 1912 och ärvde då sin fars livsverk. Eskil dog 1926, drygt 50 år gammal. Efter Eskils bortgång såldes slottet av hans änka. Slottet har därefter varit i olika privatpersoners ägo och huvudsakligen använts som privat bostad.
1986 köptes slottet av de tidigare ägarna Lena och Tommy Jonsson, vilka förvandlade det slumrande Törnrosaslottet till en rofylld oas för stressade affärsmän och livsnjutare med smak för det goda.