Lokaltidningen träffar Monica Risenius på baksidan av museet alldeles intill örtagården. Regnet har lagt sig och solen tittar åter fram.
– Visst är detta en fantastisk plats, säger hon med påtaglig entusiasm i rösten.
Monica Risenius yrkesliv har alltid präglats av utveckling, organisation och ledarskap. Under femton år jobbade hon med destionationsutveckling för femstjärniga hotellgrupper.
– Vi hade vårt huvudkontor i Geneve, men jag var även verksam i mellanöstern och andra delar av världen. Sverige har dock alltid utgjort basen för mig. Borta bra, men hemma bäst!
Uppvuxen i Falköping varefter studier förde henne till Göteborg. Numera bor Monica med familjen i Sannäs, Tanums kommun, dit flyttlasset gick förra hösten när hon tillträdde tjänsten som musei- och enhetschef på Vitlycka museum. Innan dess hade hon arbetat fyra år som vd på Destinationsorganisationen Kiruna Lappland.
– När jag fick frågan att även bli chef för Lödöse museum var det lätt att tacka ja. Vitlycke museum och Lödöse museum, är två arkeologiska museer inom Västra Götalandsregionen, där jag ser en stor möjlighet i att kunna utveckla vår samverkan. Vi är båda besöksmål som inte ligger på gångavstånd till någon centralstation.
Hur vill du att Lödöse museum ska uppfattas av allmänheten?
– Som en attraktiv, kunskapsbaserad och inspirerande miljö att upptäcka och lära sig saker. Mina föregångare och medarbetare har gjort ett enormt jobb vad det gäller att förbättra tillgängligheten. Alla ska känna sig välkomna och det ska finnas något för alla.
Största utmaningen för er?
– Vi har ett brett uppdrag, men snäva ekonomiska ramar. Största utmaningen är definitivt den långsiktiga utvecklingen. Vår verksamhet styrs av resursfördelning som sker på politisk nivå, men även i ett lokalt perspektiv där vi måste göra prioriteringar.
– Jag vill dock ta tillfället i akt att lyfta fram den goda samverkan som vi har med Lilla Edets kommun. Det är enormt viktigt. Samverkan och växelverkan gör att vi blir starka tillsammans i våra roller.
Vad tycker du är Lödöse museums största skatt?
– Mina medarbetare. Utan dem hade vi inte kunnat förmedla allt det vi gör. Hos personalen finns kompetens, förmågor och personligheter.
Vad är strategin för att locka ännu fler besökare?
– Vi har en otroligt solid grund att stå på, sedan handlar det om att jobba vidare med attraktionen. Gör vi oss intressanta för vår omgivning då har vi lyckats.
– En viktig del i synliggörandet av museet är den kompletterande digitala tekniken. Det betyder mycket för dem som inte kan ta sig hit fysiskt eller för dem som vill förbereda sig inför ett besök. Vår tematik ska vara lättillgänglig.
Om du ska beskriva dig själv med tre ord?
– Engagerad, driven och omsorgsfull.
Hur är du som ledare?
– Tydlig men inlyssnande. Jag vet värdet av att medarbetarna ska må bra. Det är där magin händer.
Chefsrollen har aldrig varit tung att bära?
– Nej, det har fallit sig naturligt för min del. Kan jag påverka så vill jag påverka. Går det att göra något i världen och livet lite bättre så känns det bra. Tunga dagar är en del av livet oavsett roll.
Vad ska du göra i sommar?
– Växla arbete med ledighet. Lediga dagar kommer främst att spenderas i norra Bohuslän.
Ett måste på semestern?
– Det är att bada, men det gör jag å andra sidan året runt.