Omvälvande år på Thorskogs Slott

VÄSTERLANDA. Det har varit ett år där slottsägarna pendlat mellan hopp och förtvivlan. Coronapandemin har slagit hårt mot hotellnäringen vilket även Thorskogs Slott fått erfara.
– Mars var katastrof och april ännu sämre, sedan började vi sakta men säkert återhämta oss, säger Lasse Nilsson, vd och en av delägarna.

Från en dag till en annan bokades bröllop och konferenser av och om. Lasse Nilsson insåg snabbt vad som behövde göras för att rädda verksamheten.

– Vi införde korttidspermitteringar per omgående, var först ut bland företagen i Västra Götaland att göra det. Av 26 årsanställda sades alla upp utom sju. Vi behöll spetskompetens inom respektive arbetsområde.

– Samtidigt gällde det att ta tag i marknadsföringen och visa hur vi hanterade covid-19. Det gjorde vi i både text och bild. Det fick ett väldigt bra genomslag. Parallellt gjordes även hotellpaketen om, berättar Lasse Nilsson.

Sista veckan i april kom vändningen, då var det fler bokningar än avbokningar. Weekendpaketen för privatgästerna började fyllas på i betydligt större utsträckning än innan.

– Vi hade alla fyra helger i juni bokade för bröllop och inget blev av. Det innebar att vi började på noll. Vi såg dock att det började bokas på rejält inför sommaren och det gjorde att vi kunde dra tillbaka uppsägningarna. De var det bästa samtalen jag ringt i hela mitt liv, säger en märkbart tagen Lasse Nilsson.

Semesterperioden blev bättre än vad ägarna först hade vågat hoppats på – likaså inledningen på hösten.

– Vandringspaketen utmed den upprustade Pilgrimsleden har blivit en formidabel succé. Vi har sett en ökning av antalet gäster från närområdet – Ale, Lilla Edet, Trollhättan och Uddevalla. När vi sammanfattade oktober så låg den i paritet med fjolårets siffror.

Om du ska peka på någon enskild framgångsfaktor?

–Att vi har hanterat covid-19 på ett bra sätt och kanaliserat ut det i detalj. Folk som kommer hit känner sig trygga. Vi är en upplevelse på landet vilket är fördelaktigt i dessa pandemitider. Vi har en väldigt bra kapacitet där vi kan sprida ut gästerna i inte mindre än nio matsalar.

– Vi är trots allt lyckligt lottade jämfört med kollegor i branschen. Eftersom jag sitter med i Göteborgshotellens styrelse så vet jag hur illa situationen är i city. Det är många som har det otroligt tufft.

Hur ser ni på den närmaste framtiden?

– Återstår att se vad de nya restriktionerna från Folkhälsomyndigheten för med sig. I vilket fall som helst så förbereder vi nu inför julen, som flyttar in på slottet från den 18 november och fem veckor framåt. Det är VM i jul, som någon en gång uttryckte det. Vi erbjuder våra gäster en exklusiv fyrarätters julmiddag. Vi har tre florister som jobbar i en hel månad med att bland annat skapa 200 egenproducerade juldekorationer. Det är konstverk av sällan skådat slag, förklarar Lasse Nilsson.

– Julen på Thorskogs Slott är att likna vid en Fanny & Alexander-miljö. Vi gör allt vi kan för att den rätta gammaldags julkänslan ska infinna sig, avslutar Lasse Nilsson.

Mer från lilla edet

Lödöse ska växa med 1500 bostäder

Den planerade utbyggnaden av Lödöse med ny skola och totalt 1500 bostäder har stått och stampat ett bra tag på…

Psykiatrimottagningen kan stängas

NU sjukvårdens vuxenpsykiatriska verksamhet har ett effektiviseringskrav på cirka sju miljoner kronor. – Det innebär att vi måste effektivisera vår…

Misshandel, övergrepp och stroke

De träffades på nätet, som så många andra. Han var gullig och omtänksam. – Världens mysigaste kille, jag tänkte ”vilken…

Omvälvande år på Thorskogs Slott

Från en dag till en annan bokades bröllop och konferenser av och om. Lasse Nilsson insåg snabbt vad som behövde…


Senaste nytt

Rekordstor borgensram för Alebyggen

I tisdags beviljade kommunstyrelsen en utökad borgen för det kommunala bostadsbolaget Alebyggen. Borgen är nu satt till 955 miljoner kronor.…

Färre nya covid-fall

Under två veckor rapporterades över 80 nya coronafall i Ale. Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten, som publicerades på torsdagseftermiddagen,…

Gymnasiet övergår till distansundervisning

Under en presskonferens på torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S), tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson,…

Stort pådrag till singelolycka

Strax efter klockan 11 på torsdagen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till Nya Alingsåsvägen i Kollanda med anledning av en…

Bedriva utbildning i en pandemi

Coronapandemin fortsätter. Smittan finns överallt i samhället. Så också på förskola, skola och fritidshem. Vården har utsatts för extrem arbetsbelastning…

Alepraktiken växlar upp

Det är ett nytt läge för primärvården. Samhällsspridningen av coronaviruset ställer helt nya krav. Trycket på provtagningar är konstant och…

Ale Disc Golf Center stänger

2013 inledde Camilla och Jonas Grundén resan med att bygga en discgolfsbana i Ale. Platsen blev i skogen vid Uspastorp…

Lödöse ska växa med 1500 bostäder

Den planerade utbyggnaden av Lödöse med ny skola och totalt 1500 bostäder har stått och stampat ett bra tag på…

Julstämning på Café Torpet

Café Torpet hade fått en fantastisk respons med 500 bokade gäster till årets julbord. Sedan kom den andra vågen av…

Barnet har lämnat sjukhuset

Det var förra måndagen som en personbil frontalkrockade med en lastbil på E45 i Lilla Edet. I bilen färdades en…