Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun sedan 1989 då han tog plats i dåvarande skolstyrelsen, nuvarande bildningsnämnden.
– Det var i samband med en älgjakt som Åke Nilsson lutade sig fram och sade att det fanns en plats i skolstyrelsen och han tyckte att jag skulle ta uppdraget. På den vägen är det, säger Lars Ivarsbo.
Lars Ivarsbo växte upp i ett socialdemokratiskt hem på Hisingen. Pappan var skogskarl från norra Dalarna, mamman urgöteborgare.
– Det var arbetsmarknaden som gjorde att pappa flyttade till Göteborg. Att arbeta som skogskarl var tufft och hårt på den tiden.
För Lars gick flyttlasset till Tunge 1980. En släkting hade köpt en gård inte långt därifrån och det gav möjlighet till jakt på betydligt närmare håll. Dåvarande oppositionsrådet Erik Olsson insåg vad de politiska sympatierna låg hos Ivarsbo och fick honom engagerad i den lokala Centeravdelningen Tunge-Lödöse.
Nu har Lars Ivarsbo påbörjat sin tionde mandat period som aktiv politiker i kommunen, fem har varit i majoritetsstyre och lika många i opposition. Uppdragen har varierat under årens lopp, men sedan 2021 är han den som svingar klubban i kommunfullmäktige.
– Det var i samband med den politiska omorganisationen när sex nämnder blev tre som jag fick frågan att bli fullmäktiges ordförande. Jag tycker det är roligt, intressant och det är framförallt ett hedersuppdrag, säger Lars Ivarsbo och fortsätter:
– Du blir en ambassadör för kommunen. På den här relativt korta tiden som fullmäktigeordförande har jag representerat Lilla Edets kommun flera gånger i olika sammanhang.
Vad är fullmäktigeordförandes viktigaste uppgift?
– Presidiet ska värna ett bra samtalsklimat. Vi ska uppträda lugnt och sansat, oavsett vad vi har för politiska åsikter. Vi ska vara goda förebilder, vilket förhoppningsvis ska göra det lättare att rekrytera framtidens förtroendevalda. Jag tycker att alla vi politiker har ett ansvar, inte bara i fullmäktige utan även i andra sammanhang, i hur vi uttrycker oss mot varandra.
Hur känns det att sitta vid sidan av talarstolen och inte själv aktivt delta i den politiska debatten?
– Jag har min partitillhörighet, men förhåller mig neutral och eftersträvar att behandla fullmäktigeförsamlingen väldigt opartiskt. Det ska vara samma möjligheter och skyldigheter för alla.
Från det att du började 1989, finns det några veteraner kvar i fullmäktige från den tiden?
– Det är min partikollega Jörgen Andersson och Vänsterpartiets Peter Spjuth.
Vad är drivkraften som gör att du fortfarande är engagerad politiker?
– Hade jag inte tyckt det varit intressant, till och med roligt, så hade jag inte varit med. Jag gillar både politiken och den sociala biten bakom.
Vid sidan av uppdraget som kommunfullmäktiges ordförande är Lars Ivarsbo också ordförande i fullmäktiges valberedning. Han har sedan en tid tillbaka även fått ikläda sig samma roll i direktionen för Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund.
FOTNOT. Kommunfullmäktiges presidie består av utöver Lars Ivarsbo även av Per Anders Sturk (SD), förste vice ordförande, och Carlos Rebelo Da Silva (S).