LILLA EDET. Kommuner har kunnat ansöka om statsbidrag via statliga kommundelegationen som även går under namnet ”Kommunakuten”. Medlen är till för att stötta kommuner med ekonomiska utmaningar och projekten ska syfta till att minska löpande kostnader. Nu står det klart att Lilla Edets kommuns projektansökan godkänns och man erhåller totalt drygt 12 miljoner kronor.
Lilla Edets kommun ansökte om projektpengar våren 2022 och i november 2022 fick kommunen besked om att delar av ansökan godkänts och halva beloppet betalades ut som ett förskott. Nyligen fick kommunen besked om att hela projektansökan godkänns.
– Det är så oerhört glädjande att hela projektansökan har godkänts och att statsbidraget på 12 miljoner faller ut till kommunen. Det har varit några intensiva år och utvecklingen inom digitalisering har verkligen fått fart tack vare statsbidraget. Vi hade inte varit där vi är idag utan dessa. Jag vill passa att tacka alla som olika sett varit drivande, inspirerade och jobbat utanför boxen och fortsätter så i samma takt. Vi levandegör verkligen kommunens vision Göta älvdalens pärla – vi gör det tillsammans genom att vara nytänkande, medskapande och arbeta hållbart över tid, säger Anders Kopp, digitaliseringschef i Lilla Edets kommun.
Möjligheten att investera
Julia Färjhage (C) är kommunstyrelsens ordförande. Hon ger följande kommentar:
– Kommunakuten har gett oss möjligheten att investera för att kunna sänka våra kostnader, något jag är oerhört tacksam för.
Kommunorganisationen har tagit sin an uppdraget med att hitta långsiktigt hållbara investeringar som sänker våra kostnader på ett fantastiskt sätt. Jag är oerhört glad och väldigt stolt över att vi nu är i hamn med detta.
Olika initiativ
Projektansökan innehåller en lång rad olika initiativ och investeringar inom digitalisering och energibesparing. Ett av de större projekten som genomförts var att uppgradera larmsystemen på kommunens tre särskilda boenden. Detta har lett till en rad fördelar; de boende får tryggare och säkrare vård med bättre larm, personalen sparar tid och det nya, moderna larmsystemet är lättare att använda och underhålla.
Stora vinster
Ett annat stort projekt var att inom individ- och familjeomsorgen, IFO gå över från Treserva till LifeCare. Tidigare användes de två olika systemen parallellt för olika ändamål, men nu är allt samlat i ett system, något det finns stora vinster med ur flera aspekter.
EdetHus har även genomfört flera energibesparingsåtgärder på sina fastigheter, bland annat har de investerat i solpaneler på taket i ishallen Lödöseborg. Solpanelerna är påkopplade på ett smart och energieffektivt vis till värmesystemet i byggnaden. Solenergin värmer vatten som sedan cirkulerar och värmer upp byggnaden nattetid.
Digitala faxar har även införts vilket lett till både säkrare informationshantering och bättre tillgänglighet för de som behöver innehållet i faxmeddelandena.