https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/01/v-4-L-E-Jörgen-Hellman.jpg

Utjämningssystem som skapar rättvisa

LILLA EDET. Att få till stånd ett nytt skatteutjämningssystem har länge varit en hjärtefråga för Jörgen Hellman (S), före detta kommunalråd i Lilla Edet men numera riksdagsledamot i finansutskottet. Nu ser hans önskan ut att bli verklighet. Skulle nuvarande förslag gå igenom blir Lilla Edets kommun en av de stora vinnarna och skulle från och med 2014 få tillbaka 2 126 kronor per invånare och år.

LILLA EDET. Att få till stånd ett nytt skatteutjämningssystem har länge varit en hjärtefråga för Jörgen Hellman (S), före detta kommunalråd i Lilla Edet men numera riksdagsledamot i finansutskottet.
Nu ser hans önskan ut att bli verklighet.
Skulle nuvarande förslag gå igenom blir Lilla Edets kommun en av de stora vinnarna och skulle från och med 2014 få tillbaka 2 126 kronor per invånare och år.

Jörgen Hellman har suttit med i riksdagens finansutskott sedan 2006. Kopplingen till Lilla Edet är ändå tydlig som revisor för kommunen. Han följer den lokala debatten genom att läsa protokoll och redovisningar.
– Min vardag i riksdagen består av ekonomi och utredningar i alla dess former. Det är trots allt ekonomin som styr det mesta inom politiken, förklarar Jörgen Hellman.

Jörgen Hellman har länge förespråkat ett nytt skatteutjämningssystem. Han menar att gällande system är förlegat och behöver göras om.
– Landets kommuner och landsting har inte likvärdiga förutsättningar för att bedriva verksamhet, anser Hellman och fortsätter:
– I vissa kommuner bor folk som tjänar mycket pengar, i andra kommuner finns det dem som tjänar lite, i en tredje bor det många pensionärer och i en fjärde är det relativt barntätt. Beroende på hur strukturen ser ut har kommunerna och landstingen olika kostnader att driva jämförbar verksamhet.

Det nuvarande skatteutjämningssystemet har tillämpats sedan slutet av 90-talet. Tiderna har dock förändrats och därför välkomnar Jörgen Hellman ett nytt system.
– Tidigare så lutade man sig emot att barn som bodde på landsbygden inte gick lika lång tid i förskolan. Så är det inte idag och därför kompenseras inte småkommunerna för den tid och den personalkostnad som finns i realiteten. Detta är ett exempel där förutsättningarna mellan kommuner skiljer sig åt.

Gehör
Utredningen till det nya skatteutjämningssystemet fick gehör hos en parlamentarisk majoritet. Förslaget är nu ute på remiss hos kommuner och landsting och i september fattas beslut i frågan. Det skulle innebära att ett nytt skatteutjämningssystem kan träda i kraft 1 januari 2014.
– Det finns en sak som skiljer sig från utredningen, där regeringen har gått in och ändrat. Vi har därför lagt ett motförslag. Det handlar om inkomstutjämningen på en miljard kronor som alliansregeringen vill fördela på Stockholms läns landsting och ett tiotal kommuner i stockholmsområdet. Vi anser att den extra miljarden ska gå till alla som förlorar och inte bara till några få. Varför ska Stockholms läns landsting kompenseras och inte Västra Götalandsregionen?

Ingemar Ottosson (S) är kommunalråd i Lilla Edets kommun och han är av förståeliga skäl mycket positivt inställd till förslaget på ett nytt skatteutjämningssystem. Tillskottet skulle innebära 26,7 miljoner kronor årligen i den kommunala kassan.
– För vår del betyder det att vi får mer pengar att röra oss med, i runda slängar 26-27 miljoner kronor, vilket skulle underlätta arbetet med mål- och resursplanen, säger Ottosson.

Hur tycker du att pengarna bäst bör användas?
– Vi måste ta tillvara på den här chansen och använda pengarna förståndigt, skapa ett stabilt resultat över tid. Först och främst måste riksdagen fatta beslut i ärendet och det sker till hösten.

Mer från lilla edet

Edetdagen gick som tåget

Årets sommar har defintivit varit utmanande för alla utomhusarrangemang, men…

Karnevalsstämning i Lilla Edet?

Som musiker och tidigare Folkets Hus-föreståndare är Jens Ericson ett…

Triatlet är ny chef för Capio i Lödöse

Linnea Larsson läste till sjuksköterska i Karlstad. Efter avslutade studier…

Lilla Edetdagen ska bli en folkfest

Initiativet till Lilla Edetdagen kommer från Företagscentrums styrelse, som efter…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…