https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/01/v-4-L-E-Jörgen-Hellman.jpg

Utjämningssystem som skapar rättvisa

LILLA EDET. Att få till stånd ett nytt skatteutjämningssystem har länge varit en hjärtefråga för Jörgen Hellman (S), före detta kommunalråd i Lilla Edet men numera riksdagsledamot i finansutskottet. Nu ser hans önskan ut att bli verklighet. Skulle nuvarande förslag gå igenom blir Lilla Edets kommun en av de stora vinnarna och skulle från och med 2014 få tillbaka 2 126 kronor per invånare och år.

LILLA EDET. Att få till stånd ett nytt skatteutjämningssystem har länge varit en hjärtefråga för Jörgen Hellman (S), före detta kommunalråd i Lilla Edet men numera riksdagsledamot i finansutskottet.
Nu ser hans önskan ut att bli verklighet.
Skulle nuvarande förslag gå igenom blir Lilla Edets kommun en av de stora vinnarna och skulle från och med 2014 få tillbaka 2 126 kronor per invånare och år.

Jörgen Hellman har suttit med i riksdagens finansutskott sedan 2006. Kopplingen till Lilla Edet är ändå tydlig som revisor för kommunen. Han följer den lokala debatten genom att läsa protokoll och redovisningar.
– Min vardag i riksdagen består av ekonomi och utredningar i alla dess former. Det är trots allt ekonomin som styr det mesta inom politiken, förklarar Jörgen Hellman.

Jörgen Hellman har länge förespråkat ett nytt skatteutjämningssystem. Han menar att gällande system är förlegat och behöver göras om.
– Landets kommuner och landsting har inte likvärdiga förutsättningar för att bedriva verksamhet, anser Hellman och fortsätter:
– I vissa kommuner bor folk som tjänar mycket pengar, i andra kommuner finns det dem som tjänar lite, i en tredje bor det många pensionärer och i en fjärde är det relativt barntätt. Beroende på hur strukturen ser ut har kommunerna och landstingen olika kostnader att driva jämförbar verksamhet.

Det nuvarande skatteutjämningssystemet har tillämpats sedan slutet av 90-talet. Tiderna har dock förändrats och därför välkomnar Jörgen Hellman ett nytt system.
– Tidigare så lutade man sig emot att barn som bodde på landsbygden inte gick lika lång tid i förskolan. Så är det inte idag och därför kompenseras inte småkommunerna för den tid och den personalkostnad som finns i realiteten. Detta är ett exempel där förutsättningarna mellan kommuner skiljer sig åt.

Gehör
Utredningen till det nya skatteutjämningssystemet fick gehör hos en parlamentarisk majoritet. Förslaget är nu ute på remiss hos kommuner och landsting och i september fattas beslut i frågan. Det skulle innebära att ett nytt skatteutjämningssystem kan träda i kraft 1 januari 2014.
– Det finns en sak som skiljer sig från utredningen, där regeringen har gått in och ändrat. Vi har därför lagt ett motförslag. Det handlar om inkomstutjämningen på en miljard kronor som alliansregeringen vill fördela på Stockholms läns landsting och ett tiotal kommuner i stockholmsområdet. Vi anser att den extra miljarden ska gå till alla som förlorar och inte bara till några få. Varför ska Stockholms läns landsting kompenseras och inte Västra Götalandsregionen?

Ingemar Ottosson (S) är kommunalråd i Lilla Edets kommun och han är av förståeliga skäl mycket positivt inställd till förslaget på ett nytt skatteutjämningssystem. Tillskottet skulle innebära 26,7 miljoner kronor årligen i den kommunala kassan.
– För vår del betyder det att vi får mer pengar att röra oss med, i runda slängar 26-27 miljoner kronor, vilket skulle underlätta arbetet med mål- och resursplanen, säger Ottosson.

Hur tycker du att pengarna bäst bör användas?
– Vi måste ta tillvara på den här chansen och använda pengarna förståndigt, skapa ett stabilt resultat över tid. Först och främst måste riksdagen fatta beslut i ärendet och det sker till hösten.

Mer från lilla edet

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

Senaste nytt

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…