ALE. Jubileet närmar sig.
För nionde året genomförs Älvkultur, 17-18 september.
Konstvandringen inleds med vernissage på Handkraft i Trollhättan på fredag kväll.
Lars G Blomgren, ordförande i Vänersborgs kulturnämnd, inviger årets Älvkultur-utställning på Handkraft. Där visas också verk från de drygt 40-talet konstnärer som deltar i arrangemanget.
Ale kommun representeras av fyra kvinnor i den populära konstvandringen. Helene Nork (olja och akvarell), Iris Bokinge (akvarell), Päivi Auvinen (textil och akvarell) och Agneta Gustavsson (keramik- rakubränning) håller sina ateljéer öppna. Den gulblåfärgade Älvkulturflaggan visar vägen hem till konstnärerna.
– Jag har varit med vid två tillfällen tidigare, första gången 2008. Min butik/ateljé ligger lite avsides i sammanhanget varför besöksantalet varit relativt litet. Det är ett stort område som Älvkultur spänner över och de flesta utställare finns i Trollhättan och Vänersborg, förklarar Agneta Gustavsson.
I år ska Agneta demonstrera rakubränning, en alldeles speciell teknik.
– Jag kommer att ha en gasolugn utomhus. Jag värmer godset och slänger sedan ner det i sågspån. Glassyret på godset krackelerar, det spricker och skapar ett vackert mönster. Det går inte att styra processen och ibland händer det att godset går sönder. Det är det som är charmen, förklarar Agneta.
Sedan i våras arbetar Agneta Gustavsson heltid med sitt keramikskapande. Nu skall hon se sig om efter återförsäljare.
– Jag har jobbat ikapp mig under den här första tiden. Det som varit efterfrågat ska nu kunna levereras.
Noterbart är att ett konstlotteri ordnas i samband med Älvkultur. Verk av tio konstnärer som deltar i vandringsutställningen lottas ut. Lotter kan köpas i ateljéer och verkstäder.