KILANDA. 2003 påbörjades projektet.
Tio år senare var bastun klar att invigas.
Glädjen hos Kilanda byalag gick inte att ta miste på.
Det är ett fantastiskt hantverk och många ideella arbetstimmar av medlemmarna i Kilanda byalag som möjliggjort det enastående och i sitt slag unika bastubygget. Med gammaldags teknik och med yxa och stämjärn som de dominerande redskapen har furustock efter furustock lagts tillrätta.
– Furustockarna har skänkts av vänliga människor från bygden. Samma sak är det med golvplanket och innerväggarna. Det har inneburit att vi kunnat hålla nere kostnaderna för projektet. Totalsumman överstiger inte 20 000 kronor, berättar Lennart Järkil som agerat arbetsledare.
Bastun mäter totalt 28 kvadratmeter och är uppdelad i tre sektioner; en bastudel, en sektion för ombyte och rekreation, samt en veranda med en trappavsats ner i Kilandaån.
– Självklart känner vi en stolthet en dag som denna. Det är väldigt roligt att se bastun på plats när man vet hur mycket arbete det är som ligger bakom, säger Järkil.
Mellan tio och femton personer har träffats en kväll i veckan, varje vår och höst under åtta års tid, för att få bastun färdig.
– Det har blivit någon lördag också emellanåt. Till en början var det lättare att sysselsätta folk, på senare tid har det varit mer av finsnickeri och då har det krävts en annan kunskap hos deltagarna, berättar Lennart.
Syftet med bastuprojektet har varit att ytterligare förstärka sammanhållningen i byalagets område och få något gemensamt att samlas kring.
– Så har det blivit. Jag är ingen ”inföding” i Kilanda, så bastuprojektet har varit ett bra sätt att lära känna folk från trakten. Vi har haft jättetrevligt på våra arbetsdagar, säger Helena Johansson.
Bastun tillverkades upp till vägghöjd på en plats, monterades ner, för att därefter transporteras med hjälp av traktor och timmerkärra till sin nuvarande placering.
– Eftersom vi hade märkt alla stockar var det bara till att montera upp bastun igen. Det var som ett plockepinn, förklarar Lennart.
Bastuplatsen är vald med omsorg. Med Kilandaån ständigt brusande under fötterna och med naturen som närmaste granne är det lätt att finna ro i det timrade hantverket.
– Det är fantastiskt vackert här, oavsett årstid. Från bastuverandan ser man bort till Kilanda kyrka, säger Helena.
Förra lördagens ceremoni var välbesökt. Efter att Lennart Järkil slagit av ett rep på en huggkubbe och förklarat bastun för invigd höll Sven Nielsen ett kortare tal. Flera ur byalaget passade på att ta ett historiskt första bastubad och invigningsfirandet fortsatte sedan med en gemensam fest i Kilanda gamla skola.
FOTOGRAF: ALLAN KARLSSON