FÄRDSLE. Kärlek vid första ögonkastet. Så var fallet när Katarina och Erik Domstad var i Wales för drygt femton år sedan och första gången kom i kontakt med alpackor. Nu har paret femton egna alpackor på gården hemma i Färdsle, strax norr om Skepplanda.
När Katarina och Erik Domstad begav sig till ett minizoo i Wales och fick se alpackor på nära håll kunde de inte annat än hänföras av de charmerande kameldjuren.
– Vi blev kära, det är bara att erkänna, skrattar Katarina.
Det skulle dock dröja ett antal år innan Katarina och Erik gjorde slag i saken och skaffade egna alpackor till gården i Färdsle.
– Vi hade islandshästar, men var samtidigt på jakt efter andra djur som kunde hjälpa till att beta i hagarna, berättar Katarina och fortsätter:
– En kompis skickade en länk till mig från en gård där det fanns både islandshästar och alpackor. Alpackorna växelbetar med islandshästarna och ur parasitsynpunkt är det förträffligt.
Paret Domstad begav sig efter det på en introduktionskurs i Simrishamn för att lära sig mer om alpackor och förutsättningarna att skaffa egna.
– I oktober 2010 fick vi hem våra tre första alpackor varav två av dem var dräktiga. Nu har vi femton totalt, som samtliga är namngivna.
Förutom att de äter gräs, gillar sälgbuskar och är söta att titta på, vad mer för nytta har ni av alpackorna?
– De har en fantastisk fin ull, den varmaste och mjukaste man kan tänka sig. Är du frusen finns inget bättre än strumpor gjorda på alpackaull.
Alpackorna i Färdsle kan bli något av en turistattraktion. Många vill komma och titta på Katarina och Eriks udda djur.
– Ibland dyker det upp nyfikna på gården som vill se våra alpackor, och vi får många mail från människor som vill träffa dem. Vi hade faktiskt besökare ända från Uppsala för något år sedan. De hade tagit sig kollektivt hela vägen hit ut för att få se våra alpackor. Så visst märker vi av att det finns ett stort intresse. Nu i dagarna söker vi tillstånd för besöksverksamhet, så att vi ska kunna ta emot besökare med riktiga rutiner kring smittskydd etcetera. Vi hoppas kunna komma igång under hösten.
Alpackor är sociala djur, men har också en stark integritet.
– De är nyfikna, men de gillar inte att bli klappade. Det gäller att vinna deras förtroende. Alpackorna har kattlika drag skulle jag vilja påstå, säger Katarina.
Förutom den föda som alpackorna betar ska de ha tillgång till hö och halm samt vatten.
– De får även pellets för att få i sig mineraler, förklarar Erik.
Vill ni ha fler alpackor?
– Ja, det är tanken. Idag säljer vi redan ullen från dem, men vi kommer även att sälja färdigt garn så småningom. Vi planerar olika verksamheter kring att umgås med alpackor, och i framtiden att sälja djur till nya alpackaälskare. Men för att starta en ny flock alpackor behöver man köpa minst tre djur. Då behöver vi kunna erbjuda tre likvärdiga djur till en köpare. En alpacka får emellertid bara ett föl om året, så det kan ta lite tid innan vi har det antal djur vi behöver, avslutar Katarina Domstad.