ÄLVÄNGEN. Emma Gustafsson från Älvängen tävlade i Skol-SM i bageri förra året.
Nu är hon klar för final i SM Unga Bagare 2016.
Den 20 april avgörs tävlingen.
Under fem timmar kommer de tio finalisterna att visa prov på stor hantverksskicklighet, fantasi och kreativitet när de gör upp om vem som tar hem titeln som Svensk Mästare i bageri för unga. Tävlingen sker under SM-veckan och prisutdelningen sker i Nordstan i Göteborg onsdag 20 april.
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 26:e gången och går av stapeln den 20 april på Ester Mosessons gymnasium innan prisutdelningen sker i köpcentret Nordstan i Göteborg. Utöver att tävlingen är svenska mästerskapen för ungdomar upp till 23 år är det även en uttagning till Svenska Juniorbagarlandslaget som senare under året ska tävla i EM.
Deltagarna bakar allt från grunden utifrån egna recept. Under totalt fem timmar kommer de utmanas och sättas på prov när de ska skapa allt från matiga matbröd till konstnärligt utformade skådebröd.
Finalisterna blir bedömda i fem moment: franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. En jury betygsätter sedan bakverken utifrån färg, smak, form och kreativitet.
Precis som förra året sker finalen under SM-veckan i Göteborg, då även Skolmästerskapen och Årets Bagare avgörs. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten.
– De tio begåvande finalisterna i SM Unga Bagare 2016 har alla lysande framtidsutsikter. Bröd är både trendigt och klimatsmart, och många vill köpa hantverksbakat bröd. Därför ser vi stor efterfrågan på bagare i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
– Vår bransch erbjuder oändliga möjligheter för unga, skickliga bagare med fallenhet för entreprenörskap, avslutar Martin Lundell.