SÄVEDALEN/ALE. För fjärde året i rad utsågs Cederleüfs & Svenheimers semla till Götborgs godaste i GP:s stora test.
Alekuriren tog en tur till bageriet i Sävedalen för att ta reda på hemligheten bakom den prisade gräddbakelsen.
Klockan är halv elva på förmiddagen och dagens första lass med semlor har lämnat bageriet i Sävedalen. Nu är det istället surdegsbröd, snoddas och kardemummakakor som är på gång. Det doftar svagt av jäst och sötma och luften är varm men behaglig. Bagarna småpratar lite över bakbordet samtidigt som de knådar stora degar som sedan delas upp, rullas till längder och flätas samman.
Med bara några dagar kvar till semledagen, eller fettisdagen som den väl egentligen heter, är förberedelserna i full gång och även provsmakningen.
– Det har redan blivit för många semlor för min del, skrattar Lennart Svenheimer och lägger de trekantiga locken på grädden.
Bagarfamilj
Bagaryrket har gått i arv från hans far och nu står sönerna Marcus och Pontus Svenheimer redo att ta över verksamheten, som firade 50 år i fjol.
För två år sedan slog de sig samman med det lika gamla bageriet Cederleüfs, som ägs av Dennis Eriksson. Samtidigt flyttade man till nya lokaler.
Samarbetet blev en lyckad satsning och när det kommer till semlorna har man plockat det bästa från två världar.
– Mandelmassan är Cederleüfs, det får jag erkänna, medan bullarna är vårt recept, säger Lennart.
Hemligheten bakom de saftiga söta kardemummabullarna är att man enligt svensk bagartradition sätter en så kallad raskdeg.
– Först låter man mjöl, vatten och jäst jäsa i en halvtimme och sedan blandar man i socker, fett och kardemumma. I Stockholm till exempel brukar man ha mindre fett och socker och kan därför köra ihop allting från början, men det kan inte vi göra eftersom degen är så tung.
Trekantiga lock
Omkring 22 000 semlor kommer man att producera på semledagen. Här pratar vi varken gram eller deciliter utan tonvis av ingredienser. Mellan 1,7 och 1,8 ton vetemjöl, 3000 liter vispgrädde, 500 kilo margarin och lika mycket socker samt 1,5 ton mandelmassa och någon säck florsocker.
10 procent av semlorna är vaniljsemlor och ungefär lika många är minisemlor.
På fettisdagen är hela personalstyrkan på plats på olika stationer och ett jobb man helst vill slippa göra alltför många timmar i sträck är att klippa locken.
De trekantiga ganska djupt skurna semlelocken är något som genom alla tider varit Svenheimers signum och till det finns inga maskiner. De klipps för hand – med en vanlig sax.
– Vi är ett hantverksbageri och kommer alltid att vara det. Hantverkskänslan finns med i allt vi gör, säger Pontus och ställer en plåt med 16 svalnade kardemummabullar på bakbordet.
De har bakats i stickugnen som drivs med naturgas. Samtidigt som bakverken gräddas värms huset upp genom att värmen tas upp via ventilationen.
Väderberoende
Marcus förbereder en sprits med vispad grädde och en likadan med mandelmassa.
– På semledagen står en person och bara fyller upp spritsarna, berättar han.
Med tre vana rörelser klipper han blixtsnabbt ur locken, fyller igen hålet med mandelmassan och täcker sedan med spritsad grädde.
De första semlorna levererades redan annandag jul och säsongen brukar vara ända fram till påsk.
– Semleförsäljningen är väderberoende, helt klart. En vinterdag med minusgrader säljs det fler än om det är milt och regnar, säger Lennart Svenheimer.
Nu för tiden jobbar han främst som chaufför och kör bland annat semlor till Cederleüfs & Svenheimers i Nödinge och Älvängen.
Han tror att semletraditionen är här för att stanna och får medhåll av Pontus:
– Precis som med julmaten har man inget behov av att direkt utveckla den, utan semlan får vara som den är.