UPPHÄRAD/ALE. I 140 år har lokförare på järnvägen mellan Göteborg och Trollhättan signalerat och gjort honnör på sitt skyddshelgon – granen Fredrik.
Många undrade därför hur det skulle bli när det nya spåret anlades på ett annat ställe, men det löste sig.
Den lilla granen Fredrik planterades av en rallare 1873 och sedan dess har generationer av lokförare hälsat på honom för att få lycka på färden. Därför uppstod av förståeliga skäl en viss oro när det nya dubbelspåret anlades på en annan plats. Hur skulle det bli nu?
Trafikverket tog lokförarnas oro på allvar och i samförstånd med Bergslagernas järnvägssällskap beslutade man sig för att plantera ett nytt skyddshelgon vid den dubbelspåriga järnvägen, och inte vilken gran som helst. Man lät ett skott från det ursprungliga barrträdet växa till sig i Holland för att komma tillbaka som Fredriks son.
Långt över hundra personer deltog när den lilla granplantan täcktes av förra onsdagen i diket vid trafikplatsen Varpmossen i närheten av Upphärad.
Planterad av alebo
Bredvid den inhägnade planteringen hittade Alekuriren ett känt ansikte. Mikael Fischer från Surte, som varit projektledare för sträckan Velanda-Prässebo, är också den som planterat Fredriks son.
– Det här betyder mycket för lokförarna och det blev en snygg avslutning på projektet.
Till alla tågfantasters stora förtjusning transporterades skaran i ett tuffande ångtåg till platsen. Lokförarhustrun Elsa Axelsson, som tillsammans med sin man Nils-Erik vårdade Fredrik under många år, invigde granen på dess nya plats tillsammans med bland andra ordföranden i Bergslagernas järnvägssällskap Morrgan Claesson. Ett monument i form av en gjuten tavla där historien finns inristad avtäcktes också vid den högtidliga ceremonin och dess skapare, lokföraren och smeden, Tommy Bergkvist poserade stolt vid sitt verk.
– Man glömde sällan att hälsa på Fredrik, det är en gammal fin tradition som nu får leva vidare.
Foto: Allan Karlsson