På rollistan syns flera av Sveriges främsta skådespelare.
På rollistan syns flera av Sveriges främsta skådespelare.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/10/v-41-Adam-Lundgren-1.jpg

I premiärljuset

GÖTEBORG/SKEPPLANDA. Skådespelaren Adam Lundgren från Skepplanda spelar huvudrollen i den kommande storfilmen Känn ingen sorg, som är inspirerad av Håkan Hellströms musik och texter. Han har dessutom en av huvudrollerna i Jonas Gardells dramaserie Torka aldrig tårar utan handskar, som hade premiär i måndags.

GÖTEBORG/SKEPPLANDA. Skådespelaren Adam Lundgren från Skepplanda spelar huvudrollen i den kommande storfilmen Känn ingen sorg, som är inspirerad av Håkan Hellströms musik och texter.
Han har dessutom en av huvudrollerna i Jonas Gardells dramaserie Torka aldrig tårar utan handskar, som hade premiär i måndags.

Skådespelaren Adam Lundgren från Skepplanda började sin resa på Pelarteatern. Nu spelar han huvudrollen i den kommande filmen Känn ingen sorg.

Skådespelaren Adam Lundgren från Skepplanda började sin resa på Pelarteatern. Nu spelar han huvudrollen i den kommande filmen Känn ingen sorg.

Adam Lundgrens resa börjar i en högrest tegelbyggnad på Fabriksvägen i Alafors. Det var under högstadietiden på Ledetskolan som han kom i kontakt med Nol-Alafors kulturförening och gjorde sina första framträdanden på Pelarteaterns scen. Därifrån var steget inte långt till Ale gymnasiums estetiska program med inriktning mot teater, ett val han är glad över idag.
– Det bästa var att vi fick hålla på mycket med teater och känna glädjen i det. Hade jag inte valt teatern då kanske jag hade kommit bort från det.

Efter att ha gått ut scenskolan i våras kastade han sig direkt in i huvudrollen som musikaliste Pål i filmen Känn ingen sorg.

I Håkans kök
Manuset baseras på den folkkära artisten Håkan Hellströms musik och texter och inspelningarna pågår just nu i Göteborg.
– Det klart att det var lite nervöst första gången man satt där i Håkans kök och spelade hans låtar, men det gick bra och vi kunde prata om allt möjligt. Vi har träffats ganska mycket inför filmen och han har varit otroligt hjälpsam. Det handlar mycket om att hitta tonarter som passar mig, och även hitta ett eget sätt att sjunga låtarna på.

Den unge Pål drömmer om att lyckas med sin musik, men hindras av sig själv. Man får följa honom och hans kamrater genom en emotionell resa genom ett sommar-Göteborg.

Adam Lundgren, som även tidigare har arbetat med regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein i filmerna Storm och Snapphanar, nappade direkt när han hörde talas om att filmen skulle göras.
– Jag kände direkt att jag måste göra det här. Dels eftersom jag gillar Håkans musik och dels för att filmen spelas in i Göteborg, så jag är jätteglad över att ha fått rollen. Äntligen får man prata göteborgska på film.

Gardells drama
Även om det dröjer ända fram tills tidig vår 2014 innan Känn ingen sorg har premiär, så behöver man inte vänta länge på att se skepplandasonen i rutan igen. Han har även en av huvudrollerna i Jonas Gardells gripande drama Torka aldrig tårar utan handskar, som hade premiär i måndags på Svt. Serien bygger på Gardells nyskrivna romantrilogi med samma namn, som handlar om de skälvande åren i början av 80-talet då hiv och aids kom till Sverige. Det är berättelsen om de många unga män som insjuknade och dog medan samhället vände ryggen till och det pratades om en ”bögpest”.

Adam Lundgren spelar Benjamin, ett Jehovas vittne som blir förälskad i småstadskillen Rasmus, men i skuggan av den passionerade kärleken sprids rykterna om en ny mystisk sjukdom som endast verkar drabba homosexuella män.
– Det kändes bra att ha något konkret att undersöka inför rollen och två gånger besökte jag Rikets sal. Jag pratade med mycket folk, både med de som var med och med människor som hoppat av, för att få en större förståelse, säger Adam.

Mer från nöje

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Kulturarvsdag med vandring och musik

När Kulturarvsdagen firas så sker det med medeltida dans, vandring…

Cirkuskonster i Prästalunden

STARRKÄRR. I söndags kunde besökarna till Prästalunden i Starrkärr ta…

Härligt drag i Kollanda

På torsdagen anlände de första spelmännen, som sedan blev ännu…

Senaste nytt

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…

Jennie och Doris är bäst i Sverige – igen 

För snart 20 år sedan skiftade Jennie Weimén fokus från…

”Droghandel som är helt oacceptabel”

Det var inte tal om något larm eller ingripande när…