https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/08/v-35-Hittekattens-dag-1.jpg

Kattdag på Backa Säteri

NÖDINGE/GÖTA. Nu på söndag den 1 september firas Hittekattens dag runt om i Sverige. På Backa Säteri Krog & Catering i Nödinge kommer den ideella föreningen Änglakatten att uppmärksamma dagen med mat och dryck, försäljning, auktioner och annat skoj.

NÖDINGE/GÖTA. Nu på söndag den 1 september firas Hittekattens dag runt om i Sverige.
På Backa Säteri Krog & Catering i Nödinge kommer den ideella föreningen Änglakatten att uppmärksamma dagen med mat och dryck, försäljning, auktioner och annat skoj.

Lena Rydström och Mats Alderholm har öppnat upp såväl sina hjärtan som sitt hem för hemlösa katter. Det började för över tio år sedan då paret bodde i Göteborg och började arbeta som volontärer för Djurens Samarittjänst i Gråbo.

Idag bor de på landsbygden i Göta och driver den ideella organisationen Änglakatten, som hjälper hemlösa katter till en ny start i livet. De har många personer knutna till sig som ställer upp och agerar jourhem i väntan på att katterna ska få ett permanent boende. Själva har de elva vuxna katter och tre ungkatter, som snart ska få en ny utegård att vistas i. Trots de många hemlösa katterna som kommer till dem kan inte vem som helst komma och adoptera en katt.
– Vi måste först se att personen är lämplig att ta hand om en katt, att man kan ta hand om den på lång sikt och även att det stämmer mellan ägaren och katten. Annars finns det risk att katten blir hemlös igen, säger Lena Rydström.

Många bortsprungna
Alekuriren träffar paret i en lägenhet i Majorna, vars innehavare är jourhem åt den vuxna katten Fiona och hennes fyra ungar. Kattungarna Benedict och Doris kommer att få stanna kvar, medan Engla och Dorian snart kommer att behöva nya hem.

Antalet hemlösa katter som kommer till föreningens kännedom är otaliga och numera administreras alla ärenden via föreningens hemsida och mail.
– Det gick inte att ta alla samtal, jag blev totalt nerringd. Hemlösa katter hittas året om, men man lägger nog märke till dem mer på sommaren. De flesta hemlösa katter som hittas har inte med vilje övergivits av sin ägare, utan väldigt många är bortsprungna. Man kanske har flyttat till ett nytt ställe och släppt ut katten innan den börjat känna sig riktigt hemmastadd och då försöker den att hitta tillbaka igen. Flyttar man ska man hålla katten inne åtminstone ett par månader, även om den är van vid att vara ute, säger Lena.

Veterinärkostnader
Alla katter som omhändertas av Änglakatten genomgår en hälsokontroll hos veterinär, vaccineras, kastreras och id-märks. Avgiften för att bara undersöka en katt är minst 500 kronor och är den dessutom i behov av behandling kan det bli en mycket kostsam historia. Därför går så gott som alla insamlade pengar till veterinärkostnader och man ständigt i behov av bidrag.

När Hittekattens dag firas nu på söndag på Backa Säteri i Nödinge går allt överskott från försäljning, lotterier och annat till Änglakattens verksamhet.

Madeleine Ebefors, som i våras tog över Backa Säteri Krog & Catering, har själv ett stort engagemang för hemlösa katter.
– Jag har hjälpt till att fånga in sju hemlösa katter och är idag kattfadder. Sedan jag tog över restaurangen har jag inte så mycket tid över och därför såg jag en bra chans att hjälpa till genom att uppmärksamma Hittekattens dag, då vi bland annat kommer att bjuda Änglakattens medlemmar på mat.

För övriga besökare finns buffé och dryck att köpa. Tavlor av en kattkonstnär kommer att finnas till försäljning och för de små finns möjlighet att ansiktsmålas till katt.
– Vi hoppas på många besökare och att vi får in en extra slant till föreningen så att vi kan hjälpa ännu fler hemlösa katter till ett nytt liv, säger Lena Rydström.

Mer från nöje

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Klart med Lasse Stefanz

MARIELUND. Dansbandet Lasse Stefanz återvänder till Café Torpet. Onsdagen den…

Senaste nytt

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…