SKEPPLANDA. Efter år av förberedelser var det i torsdags dags för premiären av ”Alesnickarna”. Det blev en kylslagen sådan. Teaterensemblen gjorde dock sitt yttersta för att hålla publiken varm.
Våren blandar och ger. Hade Teatervinden fått bestämma så hade de nog föredragit en annan premiärkväll än den på Kristi himmelsfärds dag. Utmaningen med en utomhusteater är just vädret. Den här gången var varken temperaturen eller vindförhållanden på arrangörens sida. Manusförfattare Christel Olsson Lindstrand hänge emellertid inte läpp.
– Det blåser, men det regnar i alla fall inte som det gjorde när vi hade genrep igår. Kommer ni få hälften så roligt som vi har det, så kommer ni att ha det skitbra, förklarade Christel när hon hälsade publiken välkommen till idylliska Grönköp.
”Alesnickarna – en väl snickrad historia” speglar en svunnen tid när timmerbönderna i Ale spelade en viktig roll vid Göteborgs tillkomst på 1600-talet. Timmermansyrket var något som alebönderna kombinerade med sitt jordbruk. Det kunde bestå av hemsnickeri, arbetsvandringar eller färdigställande av husstommar. Det sistnämnda blev en specialitet i Ale härad från mitten av 1800-talet. Mängder av hus har gått från Risvedens skogar till Göteborg och öarna omkring.
– Alesnickarna levde med och av naturen i samklang, något som vi alla nu är tvungna att lära oss åter eller i alla fall bli bättre på. Det är viktigt att berätta det som är på väg att glömmas bort, säger regissör Vanja Nilsson.
Teatern innehåller ingredienser av liv och död, glädje och sorg – precis det som krävs för att skapa en bra story. Vi får se duktiga lokala förmågor på scenen som lockar fram skratt hos åskådarna. Musiken utgör också en viktig del och här ska framhållas Gerd Lindgren och Dahn Hector.
Manusförfattaren Christel Olsson Lindstrand och Kent Carlsson har lagt ner ett gediget arbete i att gräva fram fakta av en tidigare välkänd och aktad yrkesgrupp.
– För oss har det varit ett äventyr och en stor glädje att sätta oss in i och berätta deras historia, säger Kent Carlsson.
”Alesnickarna” spelas varje veckoslut fram till den 3 juli med undantag av midsommarhelgen.