Maskinist Michael von Rosen och Folkets Hus-föreståndaren Willy Kölborg har använt de två gamla projektorerna för sista gången. Om några veckor ska ett nytt digitalt system med 3D installeras. Arkivbild: Allan Karlsson
Maskinist Michael von Rosen och Folkets Hus-föreståndaren Willy Kölborg har använt de två gamla projektorerna för sista gången. Om några veckor ska ett nytt digitalt system med 3D installeras. Arkivbild: Allan Karlsson
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/10/v-42-Bio-2.jpg

Ny teknik räddar bion i Alafors

ALAFORS. Ut med det gamla och in med det nya. Snart installeras digital bioutrustning med tillhörande 3D-anläggning i Medborgarhuset. – Ett jättelyft och absolut nödvändigt för att verksamheten skulle kunna leva vidare, konstaterar Hasse Andersson, ordförande i den lokala Folkets Hus-föreningen.

ALAFORS. Ut med det gamla och in med det nya.
Snart installeras digital bioutrustning med tillhörande 3D-anläggning i Medborgarhuset.
– Ett jättelyft och absolut nödvändigt för att verksamheten skulle kunna leva vidare, konstaterar Hasse Andersson, ordförande i den lokala Folkets Hus-föreningen.

Folkets Hus-rörelsen har visat bio i kommunen sedan 1928. Årets säsong riskerade att bli den sista. I slutet av september kom dock det glada beskedet som innebär att Medborgarhuset får sin efterlängtade digitala bioutrustning.
– Det är Leaderpengar som möjliggjort denna investering. Totalkostnaden uppgår till 682 000 kronor och av den summan kommer 481 000 från Leader. Folkets Hus har också begärt ett anslag från Ale kommun som vi har goda förhoppningar att få, säger Hasse Andersson.

Diskussionerna om en ny bioanläggning påbörjades redan 2007. Ärendet har dock dragit ut på tiden utan att några ekonomiska garantier kunnat lämnas från kommunen.
– Det var nu eller aldrig. Inom ett halvår upphör försäljning av gamla kopior som vi hittills har använt oss av. Vi hade inte kunna visa någon mer bio för allmänheten, förklarar Folkets Hus-föreståndaren Willy Kölborg.

Det är en gammal epok som går i graven. Nuvarande projektor togs i bruk 1963 när biografen flyttade in i Medborgarhuset. Innan dess hade det skett filmvisning i Älvängens Folkets Hus.
– Maskinrummet i Alafors har två projektorer. Den ena kommer vi att behålla medan den andra blir utställningsföremål på Repslagarmuseet, berättar Willy Kölborg.

I förra veckan användes projektorerna för sista gången och biopubliken i Ale får nu hålla till tåls åtminstone ett par månader innan det blir aktuellt med filmvisning igen.
– Den nya anläggningen kommer att monteras i månadsskiftet oktober-november. Efter det kommer det att ske utbildning av personalen som ska sköta apparaturen, säger Willy Kölborg.
– När den officiella invigningen ska äga rum är inte bestämt, men det blir förmodligen någon gång i början av december.

Under tiden som personalen genomgår utbildning tänker Hasse Andersson ägna tid åt planering och se vilka aktörer som kan dra nytta av den nya digitala anläggningen.
– Redan den 26 oktober, i samband med Företagarmötet här i Medborgarhuset, kommer vi att slå ett slag för den nya digitala tekniken. Det är viktigt att näringslivet får vetskap om denna satsning, säger Hasse Andersson och fortsätter:
– Finns det verksamheter i Ale kommun som vill vara med som samarrangörer i olika sammanhang får vi hitta formerna för det. Jag tänker exempelvis på Kulturskolan och Mötesplats Ungdom. Vår nya anläggning ger oss oanade möjligheter.

I framtiden är det tänkt att det ska bli biovisning i Medborgarhuset varje onsdag och söndag. Mitt i veckan blir det film för vuxna och söndagen är i första hand avsedd för matinéer.
– Däremellan lär det säkert dyka upp en och annan premiärvisning. Tidigare har vi varit tvungna att vänta någon månad för att få en kopia, i framtiden blir situationen en annan, betonar Hasse.

Bio för daglediga och likaså på utrikiska finns också med i planeringen för 2012.
– Dessutom ges vi möjlighet att visa direktsändningar från Riksteatern och Metropolitan. I samband med sådana arrangemang tänker vi också erbjuda förtäring i form av en lättare måltid och ett glas vin, säger Hasse.

I andra små kommuner där det digitala biosystemet introducerats har succén inte låtit vänta på sig. Lilla Edet är ett sådant exempel.
– Jag är alldeles övertygad om att vi också kommer att få uppleva en positiv utveckling, avslutar Willy Kölborg.

Tummen upp för den nya tekniken gör Hasse Andersson och Willy Kölborg. Medborgarhusets bio har hotats av nedläggning, men en nödvändig satsning på ny digital teknik innebär att verksamheten kan leva vidare.

Tummen upp för den nya tekniken gör Hasse Andersson och Willy Kölborg. Medborgarhusets bio har hotats av nedläggning, men en nödvändig satsning på ny digital teknik innebär att verksamheten kan leva vidare.

Mer från nöje

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Klart med Lasse Stefanz

MARIELUND. Dansbandet Lasse Stefanz återvänder till Café Torpet. Onsdagen den…

Senaste nytt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…