SURTE. En utställning som omfattar fotografier, men även annan konst. Nu på söndag, den 18 augusti, är det vernissage på Glasbruksmuseet. Projektansvarig för ”Osynliga diamanter” är Marie Sjödin, som även har sällskap av sina tre fotokompisar Madeleine Björck, Lars Aune och Eva Wennberg.
Marie Sjödin erhöll förra året Ale kommuns arbetsstipendium för en fotobok där hon fångat vardagens svartvita ögonblick i Nol. Nu är Marie aktuell igen, men i ett helt annat sammanhang. Den här gången har hon valt att fotografera människor med NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)
– Sedan jag började arbeta som personlig assistent har jag gått med i FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och på den vägen kommit i kontakt med många personer med NPF. De har olika grad av svårigheter, men precis som vi andra är de människor med känslor och behov och givetvis har de en självklar rätt att få finnas. Trots detta har samhället en osympatisk tendens att stuva undan dem och på senare tid även dra ner på resurser, säger Marie Sjödin och fortsätter:
– Merparten av personer med NPF deltar i någon form av daglig verksamhet dit de körs med taxi och när arbetsdagen är slut hämtas de och körs hem med taxi. Jämfört med oss ”normalstörda” syns de med andra ord väldigt sällan ute i offentligheten.
På sensommaren 2022 lyfte Marie Sjödin idén att porträttera dessa personer med Eva Borgede, ordförande i Ales lokala FUB-förening. Eva tände direkt på idén.
– Syftet och tanken var att försöka få till fina porträtt. Mitt enda syfte är att låta mina modeller få ta större plats i det offentliga rummet och samtidigt försöka öka förståelsen hos besökarna.
Hur föddes idén?
– Efter att ha läst en bok av Åke Mokvist som heter ”De ovanliga – människor som går mot strömmen”. Den skildrar på ett respektfullt och ömsint sätt människor som av olika anledningar står lite utanför samhället. Boken ifrågasätter om alla människor har samma värde eller om detta bara är politiska floskler. Mitt projekt anknyter i högsta grad till den frågeställningen.
Hur har responsen varit?
– Positiv! Många tycker det har varit jätteroligt att bli plåtade. Givetvis har det skett av egen fri vilja. Genom projektet har jag dessutom fått väldigt fin kontakt inte bara med modellerna utan även med dess anhöriga.
Totalt är det 18 personer som har fotograferats och deltar i utställningen. Fotograferingen har skett i studiomiljö och slutfördes strax innan semestern.
– Medverkar på utställningen gör också Henrik Persson, som visar upp några av sina konstverk. Vernissagedagen till ära bjuds det även på musik signerad Jörgen Hansson och diktläsning av Agnes Stahlman, berättar Marie Sjödin.
Utställningen visas till och med den 14 september i samband med Glasbruksmuseets ordinarie öppettider, som är tisdag, torsdag och söndag.