Nu på fredag är det premiär för ”Pehr Osbeck – hålandasonen som for till Kina”. Spelplatsen är Hålanda hembygdsgård. Här ses manusförfattarna Christel Olsson Lindstrand och Kent Carlsson tillsammans med hembygdsföreningens ordförande Elinor Johnson.
Nu på fredag är det premiär för ”Pehr Osbeck – hålandasonen som for till Kina”. Spelplatsen är Hålanda hembygdsgård. Här ses manusförfattarna Christel Olsson Lindstrand och Kent Carlsson tillsammans med hembygdsföreningens ordförande Elinor Johnson.

Sanningens ögonblick stundar

HÅLANDA. Efter många veckor av repetioner och förberedelser stundar sanningens ögonblick. På fredag är det premiär för Teatervindens föreställning ”Pehr Osbeck – hålandasonen som for till Kina”.
– Vi är inte ett dugg oroliga för hur skådespelarna ska lyckas, däremot hur vädret ska bli, säger manusförfattarna Christel Olsson Lindstrand och Kent Carlsson.

I drygt 40 år har Christel Olsson Lindstrand och Kent Carlsson varit i teaterns tjänst. Första gången de stod på scen var 1982 i Ale Teatersällskaps pjäs ”Livet i Lögneberga”, som skrevs av Karl-Ingemar Andersson och Bo Augustsson.

– Därefter har vi jobbat ihop på olika sätt inom teaterproduktion. Det har blivit många minnesvärda ögonblick genom åren, konstaterar Kent Carlsson.

Den första föreställningen som de skrev ihop var ”Gustava på Skattegården”, som hade premiär 1998. ”Pehr Osbeck – hålandasonen som for till Kina” blir den femtonde i ordningen.

– Vi har funnit vårt arbetssätt. Vi pratar oss samman, tar hjälp av Post-it-lappar som vi sätter upp på väggen. Jag skriver samtidigt som vi diskuterar, säger Christel.

– Faktum är att vi är lika i vårt tankesätt. Ofta händer det att jag ska berätta en idé, då har Christel redan skrivit ner den. Genom alla år har vi inte haft några stora konflikter. Vi pratar ihop oss om vi tycker olika, poängterar Kent.

Vad utgör drivkraften?

– Det är att få se resultatet av det man skriver, när produktionen sätts upp och hur den tas emot. Publiken uppskattning är självklart en drivkraft, säger Christel.

Vad är utmärkande för denna föreställning?

– När jag fick berättat för mig om Pehr Osbecks liv blev jag faktiskt lite kär i honom. Han var en mycket älskvärd person. Vår ambition med denna teater är att göra hans livshistoria känd i bygden, säger Christel Olsson Lindstrand.

I år är det 300 år sedan som Pehr Osbeck föddes på torpet Oset under säteriet Livered i Hålanda socken. Han var präst, botaniker och en av Carl von Linnés lärljungar. Osbeck är den mest bekante av Linnés Kinaresenärer och Linné uppkallade växtsläktet Osbeckia efter honom. Pehr Osbeck dog 1805.

– Pehr Osbeck var en vänlig, duktig och hängiven person. Han dog utan några ovänner, förklarar Kent Carlsson.

”Pehr Osbeck – hålandasonen som for till Kina” visas vid totalt sex tillfällen under de två närmaste helgerna – 18-20 augusti samt 25-27 augusti.

– Föreställningen varar i drygt en timme. Vi har anpassat arrangemanget utifrån busstiderna. Hållplatsen som gäller är Skaggata. Efter teaterns slut serverar Hålanda hembygdsförening fika. Då finns det möjlighet att samtala med ensemblen om pjäsen.

Är detta sista produktionen som ni gör?

  Nej, vi har faktiskt fler saker som ligger i pipen. ”Lilla Vackra Anna” är en pjäs som vi redan skrivit och som ska ha premiär nästa år. Vi har också lagt grunden för en 1700-talsteater som vi ber att få återkomma till vad det lider.

Lyssna på avsnittet om Christel och Kent i någon av spelarna nedan:

Mer från podcast

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

”Pinnen” – 25 år som lokalreporter

För 25 år sedan klev Jonas ”Pinnen” Andersson in på…

Sanningens ögonblick stundar

I drygt 40 år har Christel Olsson Lindstrand och Kent…

Att fiska i alla världens hörn

Pontus Gunlycke växte upp i Älvängen och började som barn…

Senaste nytt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

ÄIK fortsätter att imponera

Älvängens IK har haft en minst sagt svängig säsong, där…