ALAFORS. Vilket är den godaste ölsorten i Ahlafors Bryggeriers sortiment?
Frågar du Christer Sundberg kommer svaret blixtsnabbt.
– Påskölet smäller högst, säger ”Cralle” och ler brett.
Tisdag 1 april är det premiärsläpp för Ahle Påsköl på Systembolaget i Nödinge, Kungälv och Bäckebol.
– Vi har producerat cirka 5 000 flaskor och hälften av dem är nu levererade. Av erfarenhet vet vi att ölet kommer att sälja slut, kanske rentav innan påskveckan tar sin början, säger Christer Sundberg.
Julölet har en betydligt längre tradition i Sverige jämfört med påskölet, som bara har ett tiotal år på nacken.
– Påskölet är sprunget ur den danska påskbrygden. När påskölet gjorde sin entré valde vi att hänga på den trenden, förklarar Sundberg som inte gör någon hemlighet av att Ahle Påsköl är hans personliga favorit.
– Det är vårt matigaste och fylligaste öl som vi förfogar över i vårt standardsortiment. Den passar utmärkt till påskmaten, men kan lika gärna avnjutas allena framför brasan. Påskölet ska inte drickas alltför kall, 12-14 grader är en lagom temperatur.
Thord Ericsson har tagit fram receptet på Ahle Påsköl, som Andreas Jacobson nu framställt för fjärde året.
– Jag delar ”Cralles” uppfattning, det är ett väldigt gott öl. Det som särskiljer påskölet från julölet är att det är mycket mera malt – chokladmalt. Dessutom är det starkare, alkoholen gör att det blir fylligare, förklarar Andreas.
Något annat att rapportera från Ahlafors Bryggerier?
– Vi befinner oss just nu i en investeringsfas. Nya kombitankar är beställda som betyder att vi tredubblar vår produktionskapacitet. Det kommer också att innebära en kvalitetshöjning och förhoppningsvis leder det också till en sortimentsutökning.
Vad har ni för ölsorter på gång?
– Vi förbereder Ahle Sommarspetz och Ahle Slåtteröl. Till hösten ska vi ta fram en porter och ska även göra en provbrygd på en mörk wiessbier. Därutöver är vår lingoncider skickad på prov till Systembolaget, avslutar Christer Sundberg.