Kultur på Mauritzberg presenterar återigen en sommarfestival i dagarna tre och precis som tidigare år är det ett program på hög musikalisk nivå. Familjen Dahlbäck, Johan, Katarina, Marika och Johanna håller i trådarna.
Kultur på Mauritzberg presenterar återigen en sommarfestival i dagarna tre och precis som tidigare år är det ett program på hög musikalisk nivå. Familjen Dahlbäck, Johan, Katarina, Marika och Johanna håller i trådarna.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/06/V-24-Mauritzberg.jpg

Sommarfestival i Mauritzberg

HÅLANDA. Det stundar 3-årsjubileum till helgen. Familjen Dahlbäcks projekt Kultur på Mauritzberg presenterar ett nytt storslaget program. Återigen står en opera i centrum, en unik version av Trollflöjten engagerar 30 professionella musiker.

HÅLANDA. Det stundar 3-årsjubileum till helgen.
Familjen Dahlbäcks projekt Kultur på Mauritzberg presenterar ett nytt storslaget program.
Återigen står en opera i centrum, en unik version av Trollflöjten engagerar 30 professionella musiker.

Kulturälskare i allmänhet och musikfrälsta i synnerhet kommer att sväva i sjunde himlen till helgen, åtminstone om de väljer att gästa Mauritzberg i Hålanda. Programmet som Kultur på Mauritzberg bjuder är med Aleögon sett minst sagt magnifikt.
– Det spelar nog ingen roll med vilka ögon du betraktar programmet. De är professionella musiker allihop som kommer. Vi är oerhörta stolta och glada över att kunna genomföra festivalen på nytt, säger Johan och Katarina Dahlbäck.

Tillsammans med sina aktiva döttrar Marika och Johanna har de lyckats få ihop en repertoar som de flesta arrangörer skulle drömma om. Det börjar med en jazzfredag, där Sarah Riedel är först ut. Senare på kvällen väntar Lars Jansson Trio.
– Det är tufft för jazzmusiker, trots att det är en ganska populär genre. Det är ändå svårt för dem att få spelningar så vi är glada över att kunna erbjuda det här, säger Katarina.

Lördagen går i operans tecken. Den klassiska Trollflöjten av Mozart kommer att förtrolla tillvaron för publiken. Johanna Dahlbäck har utgått från originalsagan, men stöpt den i en modernare form. Den digitala tekniken kommer att sätta sin egen prägel på mästerverket.
– Det är utmanande att använda många olika uttrycksformer och det är spännande med en så stor ensemble. Vi är i år 13 musiker, en professionell kör med 14 personer och dessutom tre solister. Det är vår största satsning hittills, säger Johanna som inte bara är producent utan också ansvarar för manus och regi.

Härlig atmosfär
Operan spelas vid två tillfällen under lördagen. På eftermiddagen blir det kammarmusik, där pianisten Emma Gilljam sitter vid flygeln.
– Det kommer nog att skapa en härlig atmosfär. Vi hoppas att folk vill komma och ta en fika, lyssna lite och kanske bara koppla av med lite musik i bakgrunden. Det är ett unikt tillfälle och vi vet inget om framtiden. Det är ett program av högsta klass som vi omöjligt vet om vi kan presentera i Hålanda igen, så tveka inte om ni är nyfikna, menar Marika Dahlbäck.

Kultur på Mauritzberg har haft EU-stöd via Leader Göta älv i två år och sedan starten för tre år sedan har totalt 40 konserter arrangerats.
– Det har inneburit mycket för vår möjlighet att utveckla idén med lokala kulturevenemang. Nu får vi försöka hitta nya vägar. Förutom Leader har vi också ett fantastiskt samarbete med lokala sponsorer och partners. Utan dem hade det också varit svårt att genomföra den här verksamheten, säger Johan Dahlbäck.

Söndagen är vigd åt familjen. Barnmusikalen Kattresan, baserad på Ivar Arosenius kända bilderbok, sätt åter upp. En populär repris från fjolåret.

Mer från nöje

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Rocklegend till Älvängen

Peter Jezewski har hunnit fylla 66 år, men några tankar…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…