Kultur på Mauritzberg presenterar återigen en sommarfestival i dagarna tre och precis som tidigare år är det ett program på hög musikalisk nivå. Familjen Dahlbäck, Johan, Katarina, Marika och Johanna håller i trådarna.
Kultur på Mauritzberg presenterar återigen en sommarfestival i dagarna tre och precis som tidigare år är det ett program på hög musikalisk nivå. Familjen Dahlbäck, Johan, Katarina, Marika och Johanna håller i trådarna.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/06/V-24-Mauritzberg.jpg

Sommarfestival i Mauritzberg

HÅLANDA. Det stundar 3-årsjubileum till helgen. Familjen Dahlbäcks projekt Kultur på Mauritzberg presenterar ett nytt storslaget program. Återigen står en opera i centrum, en unik version av Trollflöjten engagerar 30 professionella musiker.

HÅLANDA. Det stundar 3-årsjubileum till helgen.
Familjen Dahlbäcks projekt Kultur på Mauritzberg presenterar ett nytt storslaget program.
Återigen står en opera i centrum, en unik version av Trollflöjten engagerar 30 professionella musiker.

Kulturälskare i allmänhet och musikfrälsta i synnerhet kommer att sväva i sjunde himlen till helgen, åtminstone om de väljer att gästa Mauritzberg i Hålanda. Programmet som Kultur på Mauritzberg bjuder är med Aleögon sett minst sagt magnifikt.
– Det spelar nog ingen roll med vilka ögon du betraktar programmet. De är professionella musiker allihop som kommer. Vi är oerhörta stolta och glada över att kunna genomföra festivalen på nytt, säger Johan och Katarina Dahlbäck.

Tillsammans med sina aktiva döttrar Marika och Johanna har de lyckats få ihop en repertoar som de flesta arrangörer skulle drömma om. Det börjar med en jazzfredag, där Sarah Riedel är först ut. Senare på kvällen väntar Lars Jansson Trio.
– Det är tufft för jazzmusiker, trots att det är en ganska populär genre. Det är ändå svårt för dem att få spelningar så vi är glada över att kunna erbjuda det här, säger Katarina.

Lördagen går i operans tecken. Den klassiska Trollflöjten av Mozart kommer att förtrolla tillvaron för publiken. Johanna Dahlbäck har utgått från originalsagan, men stöpt den i en modernare form. Den digitala tekniken kommer att sätta sin egen prägel på mästerverket.
– Det är utmanande att använda många olika uttrycksformer och det är spännande med en så stor ensemble. Vi är i år 13 musiker, en professionell kör med 14 personer och dessutom tre solister. Det är vår största satsning hittills, säger Johanna som inte bara är producent utan också ansvarar för manus och regi.

Härlig atmosfär
Operan spelas vid två tillfällen under lördagen. På eftermiddagen blir det kammarmusik, där pianisten Emma Gilljam sitter vid flygeln.
– Det kommer nog att skapa en härlig atmosfär. Vi hoppas att folk vill komma och ta en fika, lyssna lite och kanske bara koppla av med lite musik i bakgrunden. Det är ett unikt tillfälle och vi vet inget om framtiden. Det är ett program av högsta klass som vi omöjligt vet om vi kan presentera i Hålanda igen, så tveka inte om ni är nyfikna, menar Marika Dahlbäck.

Kultur på Mauritzberg har haft EU-stöd via Leader Göta älv i två år och sedan starten för tre år sedan har totalt 40 konserter arrangerats.
– Det har inneburit mycket för vår möjlighet att utveckla idén med lokala kulturevenemang. Nu får vi försöka hitta nya vägar. Förutom Leader har vi också ett fantastiskt samarbete med lokala sponsorer och partners. Utan dem hade det också varit svårt att genomföra den här verksamheten, säger Johan Dahlbäck.

Söndagen är vigd åt familjen. Barnmusikalen Kattresan, baserad på Ivar Arosenius kända bilderbok, sätt åter upp. En populär repris från fjolåret.

Mer från nöje

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Kulturarvsdag med vandring och musik

När Kulturarvsdagen firas så sker det med medeltida dans, vandring…

Cirkuskonster i Prästalunden

STARRKÄRR. I söndags kunde besökarna till Prästalunden i Starrkärr ta…

Senaste nytt

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…