BOHUS. Söndagen den 27 maj äger den första av sommarens fem bakluckeloppisar, även kallad ”Västkustloppis”, rum på Jennylunds idrottsplats.
På loppmarknaden som tidigare år hållits i Rollsbo har man haft över hundra bilar bokade.
Även i år räknar arrangörerna Lisa och Jan André med stor uppslutning och redan förra veckan hade de 60 bilar bokade.
Paret, som är bosatta i Hålta utanför Kungälv, har genom åren ordnat flera bakluckeloppisar som utvecklats till rena folkfester och för varje år kommer allt fler besökare. I fjol fick de sätta stopp vid 125 bokade bilar för att alla skulle få plats. Fram tills förra året har loppmarknaden ägt rum i Rollsbo industriområde, men eftersom det nu påbörjats ett bygge på platsen fick de börja leta efter en ny.
Av Bohus IF har de fått hyra den stora grusplanen vid idrottsanläggningen och i klubbstugan kommer det att säljas fika.
– Det brukar vara jättebra stämning med många positiva människor. Även när vädret har varit dåligt har humöret varit på topp. Det är ett bra tillfälle att sälja av sådant man inte längre behöver samtidigt som det kommer någon annan till nytta. Vissa kommer till marknaden bara för att träffa folk och byta några ord med nya människor, säger Lisa André.
Tillfälle att synas
Förutom traditionella loppisfynd som böcker, husgeråd, leksaker, skivor och möbler finns även hantverkare av olika slag på plats för att sälja sina hantverk. Det kan vara allt från egentillverkade smycken och andra konstverk till hembakat bröd. Man får inte sälja något som ska ätas på plats, men hembakat som är paketerar går bra.
– Det är ett bra tillfälle att synas och göra reklam för sin verksamhet. Det hade också varit roligt om vi kunde få dit någon form av musikframträdande som kunde underhålla besökarna.
Skolklasser och föreningar brukar även passa på att sälja saker på marknaden för att få ihop pengar till resor och annat.
Vilka tips kan du ge till dem som ska sälja på marknaden?
– För det första måste man boka plats i god tid, eftersom det fort blir fullbokat. Väl på plats är det bra att ha en liten växelkassa till hands och plastpåsar att lägga varorna i. Många tycker det är skönt att sätta priser på varje sak, andra har ett pris per bord eller avdelning och en del tycker om att förhandla och sätter inga priser alls.