SURTE. 100 år kan låta gammalt.
När det gäller en kyrka så är det rena ungdomen.
Under hela hösten har jubileumsfirandet av Surte kyrka pågått.
Det inleddes med jubileumsmusik, fortsatte med tre berättarkvällar där ”Bandyminnen från Surte”, ”Minnen från bruket” och ”Minnen från kyrkan” utgjorde rubrikerna och där Sten-Åke Lyngstam fungerade som samtalsledare och tillika moderator. Därutöver har det arrangerats en välbesökt utställning om Surte kyrka på Glasbruksmuseet.
– Kyrkans 100-årsjubileum har engagerat hela samhället, förklarar kyrkoherde Harry Hultén.
Förra lördagen anordnades en jubileumsgudstjänst i kyrkan med medverkan av bland andra kontraktsprost Martin Lindh. Efteråt samlades ett 140-tal personer till samkväm och middag i församlingshemmet.
– En mycket trevlig tillställning, intygar Harry Hultén.
Det var Glasbruket som skänkte tomten och gjorde ordning grunden där kyrkan kom att uppföras. Arkitekt till Surte kyrka är den kände kyrkobyggaren Sigfrid Ericsson, Göteborg. Han ritade kyrkan att uppföras i fornnordisk stil och med tanke på att få fram billigt byggmaterial. Murarna är av kullersten.
Även kyrkans inre präglas av forntiden. De stora kraftiga tvärbjälkarna är vackert målade med slingor i stil med vad som återfinns på gamla runstenar. De stora takkronorna är gjorda av hamrat järn.
– Kyrkan har hela tiden haft elljus och det berodde på att bruket hade ett eget elverk, berättar Else-Lill Alexandersson, kyrkvärd och även ledamot i kyrkofullmäktige.
Else-Lill har haft stor del i planeringen och genomförandet av Surte kyrkas 100-årsfirande.
– Det Else-Lill inte vet om Surte kyrka är inte värt att veta, säger Harry Hultén.
1991 fick kyrkan en ny dopfunt och för två år sedan färdigställdes den nuvarande entrén.
– Den nya ingången blev ett jättelyft! Tillgängligheten var allt annat än tillfredsställande tidigare. Förut fick vi ha begravningar i kapellet då det var svårt att komma in och ut med kistor på ett bra sätt i kyrkan, säger Harry Hultén.
Hur är intresset för er verksamhet idag?
– Gudstjänster för stora och små samt vår barnverksamhet har haft ett rejält uppsving de senaste åren. Vi ser ljust på framtiden och faktum är att det andliga behovet inte har minskat. Jag tror att ju tuffare och hårdare tider det blir, desto mer behövs kyrkan som plats för att återhämta sig.
– Det kristna evangeliet är en motkraft till den krassa kommersialismen och det stora egot som råder i allt större utsträckning. De sista 10-15 åren har det kollektiva fokuset förflyttats till att bli individuellt på ett påtagligt sätt, det är inte alltid till det bästa.
Vill du säga att Surte kyrka är en pigg 100-åring?
– Ja, som har framtiden för sig. Vi ska göra så gott vi kan för att föra vidare den kristna traditionen till nya generationer, avslutar Harry Hultén.