BOHUS. Resultatet har varit lyckat i Sri Lanka, Namibia och Sydafrika.
Nu ska Bohusskolan bli en av tre svenska pilotskolor som översätter det sydafrikanska arbetssättet.
Organisationen Star for life bjöd i onsdags på en inspirerande kick off med sång, musik och glädje.
Ovetande elever i Bohusskolan fick plötsligt ny energi. På scen i den nya idrottshallen stod delar av Star for lifes sydafrikanska kör. Tillsammans med sina musikansvariga, Göran Rudbo och Ken Wennerholm från Triple and Touch, gav de en övergripande bild av sitt arbetssätt och vilka positiva effekter som det har medfört. Med musik och sång som främsta verktyg har de stärkt elevernas självförtroende och framtidstro. Det har lett till att spridningen av HIV har minskat och att betygen i skolan kraftigt har förbättrats.
– De inspirerar ungdomar, får dem mer aktiva och gör drömmar till mer greppbara. Nu vill vi översätta metodiken efter svenska förutsättningar. Det kommer att ta sin tid, men vi är övertygade om att det här kan falla väl ut. Vi börjar självklart med pedagogerna och till hösten 2013 kan vi förhoppningsvis vara igång, säger Birgitta Augustsson som samordnar satsningen i Ale.
Bohusskolan är först ut, men förhoppningen är att sprida arbetssättet vidare till övriga skolor längre fram. Metodiken bygger på fem olika workshops och du behöver inte vara musikintresserad för att kunna ta del av programmet. I de sydafrikanska skolorna har musiken frigjort mycket energi och organisationen Star for life är nu på turné med en grupp elever genom hela Sverige.
– Vi tror att ni har mycket att lära av oss, på samma sätt som ni har lärt oss väldigt mycket. Musiken kan få väldigt många att må bättre. Idag när vårt uppträdande började var publiken blyg och vågade nästan inte klappa händerna. Vad som hände sedan såg du själv med egna ögon, konstaterar körledare Thandiwe Malibuko och hänvisar till scenen som plötsligt invaderades av danssugna bohusungdomar. Alla ville delta, alla stampade takten, glädjen var total.
Selma Heldic och Hale Ramaj, klass 8B, kände sig närmast lyriska efteråt.
– Det var en härlig känsla och de förmedlade massor med positiv energi från scenen. Musiken får oss att släppa loss och den gör oss gladare, säger de båda.
Rektor Mattias Myrhage, ny på Bohusskolan, är optimistisk och glad över initiativet.
– Jag hoppas Ale kan göra sin egen grej av det här och att vi skapar en målbild som blir realistisk utifrån från våra villkor med möjligheter och problem. Att stärka ungdomarnas positiva framtidstro har vi definitivt gemensamt och det är viktig uppgift för skolan.