NÖDINGE. En nostalgisk tillbakablick.
Samtidigt ett avstamp inför höstens kommande föreställningar.
I torsdags firade Ale Riksteaterförening sitt 20-årsjubileum.
Närmare 100 personer fanns på plats i Ale Kulturrums matsal där teaterföreningens jubileumsfest ägde rum. Det bjöds på snittar, kaffe med tårta och inte minst underhållning av Hisingens nationalorkester – Vier Brillen.
Ordförande Margareta Nilson hälsade välkommen och betonade det faktum att föreningen bytte namn lagom till jubileumsåret från Teaterföreningen i Ale till Ale Riksteaterförening. Vidare berättade Margareta om att medlemsantalet äntligen passerat 300-gränsen.
– Medlemsantalet har åkt lite upp och ner, men idag är vi 311 medlemmar. Det om något är värt att fira!
Under sina två decennier har teaterföreningen haft fyra ordföranden. Margaretas företrädare Arne Ravegård fanns i lokalen liksom Kent Carlsson, som för övrigt agerade konferencier. Däremot saknades Gunvor Hultqvist, som svingade klubban under de första sju åren.
En person som hade stor betydelse för den professionella kulturens intåg i Ale, vilket också låg till grund för teaterföreningens bildande, är Barbro Ahlberg. Nu var hon tillbaka i det hus hon lämnade 2004 efter 19 år i kommunens tjänst, först som kultursekreterare och senare som chef för allmänkulturen. Barbro hade dessutom en adjungerande plats i teaterföreningens styrelse.
Sorgligt
– Det var sorgligt när jag fick höra att Ale gymnasium lagts ner. Jag kom ihåg vilken otrolig energi det fanns i huset när jag arbetade här, liv och rörelse på alla plan. Vi var väldigt stolta över denna fantastiska byggnad och det var aleborna också.
– När jag fick frågan från Margareta om att närvara på jubileet tittade jag i en låda med gamla klipp från tiden i Ale. Överst i ett kuvert låg en diktad sång som jag fick från personalen i samband med att jag slutade. Det var Owe Thörnqvists ”Dagny” som hade gjorts om. Texten började: ”Inte visste vi vad pjäser var förrän Barbro kom till byn”. Det var något väldigt nytt som jag hade förmånen att få vara med och bygga upp.
Av alla artister som besökt teatersalongen, är det någon särskild du vill framhålla?
– Carl-Einar Häckner var här flera gånger och förlade provföreställningar till Nödinge. Det är många fina ögonblick att se tillbaka på.
Vad gör du nu?
– Jag arbetar som bibliotekschef i Lerums kommun.
Din relation till Ale?
– Biblioteket har jag en del kontakt med och jag känner ju folk i kommunen. Däremot är jag inte här särskilt ofta.
Stefan Hagman (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, tog tillfället i akt att överlämna en blomma och hyllade det ideella arbete som föreningen utför.
Det rådde en gemytlig stämning runt borden och jubileumskvällen avrundades på bästa tänkbara sätt med sång och musik av Vier Brillen.
Höstens första allmänna teaterföreställning sker tisdagen den 6 oktober då Ale Kulturrum gästas av Sven Wollter, Siw Malmkvist och Camilla Larsson i pjäsen ”Aftonens ämne KÄRLEK”.