LÖDÖSE. Titanics förlisning är inte bara en mörk och dyster historia.
På Lödösehus hedras minnet av fartyget och människorna ombord ur ett betydligt ljusare perspektiv.
I lördags invigdes utställningen Trollhättan och Titanic.
I lördags var det exakt 100 år sedan som Titanic gick mot botten. Ombord fanns 2 207 passagerare varav 123 svenskar, ett knappt 20-tal av dessa från Västsverige. Totalt var det 712 resenärer som överlevde skräcknatten.
– Titanic var fylld av emigranter som hade hopp och drömmar om en bättre framtid, förklarar utställningsproducent Esther O´Hara från Lödöse museum.
Utställningen skildrar olika människoöden, bland annat berättas historien om Henrik Kvillner från Bohuslän. Henrik arbetade som ingenjör på Trollhättans Kanalverk när han fick ett statligt stipendium om att åka till USA och fördjupa sig inom ämnet järnkonstruktioner. Han var nyförlovad med Signe, som vinkade av honom när han tog båten från Göteborgs hamn till Hull i England. Tanken var sedan att Henrik skulle fortsätta västerut från Southampton.
– Henrik blev ombokad till Titanic och skulle således aldrig varit med på det förolyckade fartyget. Henrik blev 31 år. Över 300 kroppar återfanns efter förlisningen varav Henriks var en av dem, berättar Esther O´Hara.
– Naturligtvis en fruktansvärd tragedi, men vi vill också försöka återge de fyra dagarna innan förlisningen ägde rum. Henrik var i sällskap med tre andra svenskar där en av dem, Dagmar, överlevde olyckan. Precis som alla andra ombord på Titanic hann de njuta av en fin och lyxig omgivning. Titanic var nämligen det första fartyget i världen som månade om alla passagerare, även dem i andra- och tredjeklass. Det var unikt för den tiden, säger Esther O´Hara.
Som en annan del i utställningen kopplas Trollhättans stolta industrihistoria till Titanic. Axel Welin var designer till de dävertar som fanns ombord, alltså livbåtsarmarna.
– Det är inte många som känner till att det var så. Stålet tillverkades i Västmanland, men monterades i Trollhättan. Konstruktionen fungerade förträffligt, problemet var att det inte fanns tillräckligt med livbåtar. Rederiet White Star Line uppfyllde emellertid kraven och hade faktiskt fler livbåtar än vad lagen krävde. Efter Titanics förlisning ändrades dock hela regelverket. På så sätt har många liv räddats efter Titanics tragiska förlisning, säger Ester O´Hara.
Det är med ödmjukhet, repsekt och kärlek i rösten som Ester O´Hara berättar om sin utställning Trollhättan och Titanic. Esters mamma arbetade som journalist i Liverpool och hon har skildrat en hel del av den ofattbara fartygskatastrofen.
– Jag har haft Titanics öde med mig sedan barnsben. Fortfarande engagerar och berör Titanic människor i alla åldrar. Alla har någon sorts relation till den tidens största ångare.
Utställningen på Lödösehus pågår till och med den 13 januari 2013.