

Ofta förknippas processen att byta boende med glädje, hopp och framtidstro. Men långt ifrån alla i Sverige och övriga världen har förmånen att ha en plats som de kan kalla ett hem.
– Fastighetsbyrån bidrar med 100 kronor, för varje bostad vi får möjlighet att förmedla, till organisationer som arbetar för att fler ska få ett tryggt hem att gå till, berättar Patrik Andersson som är franchisetagare till Fastighetsbyrån i Ale.
2019 innebar drygt 45 000 bostadsaffärer och 4,47 miljoner kronor som gick till att förbättra situationen för utsatta barn och vuxna. Fastighetsbyråns kunder får välja organisation och 1,51 miljoner kronor gick till BRIS, 1,56 miljoner till SOS Barnbyar och 1,4 miljoner till Sveriges Stadsmissioner. Siffrorna för 2020 är inte klara men förväntningarna är höga på att de blir ännu bättre.
Idag lever över 200 miljoner barn i världen under extremt utsatta förhållanden på grund av att de helt saknar, eller riskerar att förlora, den grundläggande omsorgen av en förälder. Pandemin har förvärrat situationen ytterligare. Att ha en dörr att stänga om sig, och en plats att kalla hemma är något som är en självklarhet för många, men som miljontals barn runt om i världen inte har. Och alla som har tak över huvudet känner inte en trygghet. Våld i hemmet gör att vissa tycker att den egna bostaden är den värsta platsen i deras liv.
– Julen kan vara en extra svår period för de som är utsatta, så under december gör vi särskilda insamlingar till SOS Barnbyar, Bris och Sveriges Stadsmissioner, säger Patrik.
Pepparkakshem i samarbete med SOS Barnbyar
– Vi har haft en auktion på ett pepparkakshem via sociala medier och den som budade högst vann ett litet välgörande, dekorativt och ätbart hus. Köpesumman har gått direkt till SOS Barnbyar som riktar sig till föräldralösa, övergivna och på andra sätt utsatta barn över hela världen. Fastighetsbyrån har dessutom adderat motsvarande summa.
Julklappar till utsatta barn
För många handlar julen om gemenskap, förväntan och glädje. Men för andra är det en extra svår tid - för de som saknar tak över huvudet, inte har någonstans att samla familjen eller inte har råd med julklappar till barnen.
– Vi stödjer löpande Sveriges Stadsmissioner och deras arbete för människor som lever i utsatthet och utanförskap. Inför jul ville vi göra en extra insats genom att samla in julklappar till dessa familjer och barn. Lokala Stadsmissionen ger klapparna vidare till de som behöver dem mest. Tack till alla som bidragit till att sprida julglädje!
Att göra skillnad
Fastighetsbyrån är stolt över möjligheten att sprida både sitt samhällsengagemang och samtidigt bidra till att utsatta barn i Sverige och runt om i världen får ett tryggare hem,
– En bostadsaffär är den största affären de flesta gör i hela sitt liv och jag har alltid tyckt att det är det bästa med detta jobb, att faktiskt få göra skillnad i folks liv. Det känns extra roligt att då vara en del i en kedja som avsätter en del av varje bostadsaffär till välgörande ändamål. På det sättet bidrar Fastighetsbyrån Ale och gör skillnad för familjer och barn i både Ale kommun, Sverige och runt om i världen, avslutar Helena Bergström, marknadsföringsansvarig på Fastighetsbyrån Ale.
God jul önskar Fastighetsbyrån Ale
En Minifinder GPS Tracker håller både barn och vuxna trygga. Känner av om personen är i fara med hjälp av bl.a. pulskontroll och fall-sensorer och larmar direkt vid fara!
Historierna är många och själen påtaglig i det anrika kaptenshuset i Lödöse. Nu är det till salu och det är dags för en ny besättning att kliva ombord.
– Det är en helt unik bostad i ett naturskönt läge samtidigt som pendeltågstationen är inom synhåll, säger mäklare Michael Hintze.
Många har från gamla E45 noterat det vackert röda och ombonade huset i södra Lödöse. För ortsborna går trevåningsvillan under namnet Kaptenshuset. Den nedre delen byggdes redan 1880, men lagom till att sjökapten Carl Rickard Teofil Andersson flyttade in 1918 hade huset fått två våningar till.
– Det finns detaljer kvar från kaptenens tid i huset. Inte minst ett skrivbord och ett antal sjökort. Idag är det en modern bostad med bergvärme, fiber och renoverade badrum. Däremot är allt gjort i en tidsenlig design. Att huset har en lång historia har man lyckats bevara genom kloka material- och interiörval, säger Michael HIntze.
Kaptenshuset i Lödöse bjuder på en härlig upplevelse från trädgården och entrén till de mysiga sovrummen med alla tänkbara vinklar på våning tre. På vägen upp passerar man vardagsrummet och den härliga balkongen varifrån man kan bevittna solnedgången i Göta älv.
– Det är en förmån att få förmedla den här bostaden. Huset ligger redan ute på hemsidan som ”kommande försäljning”. Med anledning av det stora intresset bokar vi förhandsvisningar och är budet rätt slutför vi affären, säger Michael Hintze.
Förutom husets egen charm och unika stil är läget närmast optimalt.
– Du bor i lugnets gröna vrå samtidigt som du har pendelstationen några minuter bort. Det innebär 15 minuter till Trollhättan och 30 minuter till Göteborg. Vidare är skola och förskola på gångavstånd, berättar Evelina Martinsson.
Historierna är många och en av dem är att sjökaptenen som fått huset uppkallat efter sig tutade varje gång han passerade Lödöse på Göta älv. Återstår att se vem som blir nästa besättning att inta kaptenshuset?
Läs merFastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att det just nu är högtryck på bostadsmarknaden och att säljarna stärker sitt övertag.
Efterfrågan ökar jämfört med december i samtliga segment och det är nu säljarnas marknad i hela landet. Siffrorna visar samma trend när det gäller nyproduktion, även om köparna fortfarande har ett övertag när det gäller nybyggda bostäder.
I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har 445 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” blev snittet 5,59 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 5,08 när samma fråga ställdes i december och 4,19 i januari 2019. Fördelen för säljarna på bostadsmarknaden ökar alltså relativt påtagligt. Den långsiktiga trenden håller i sig och siffran har inte varit så hög sedan augusti 2018.
Stark efterfrågan
– Det är ett tydligt högtryck på bostadsmarknaden med en stark efterfrågan just nu. Tempot har ökat i början av året och vi förmedlar drygt tio procent fler bostäder jämfört med januari förra året. Konsumenterna verkar ha en positiv syn på marknaden med den låga räntan som främsta påverkansfaktor, säger Anton Södersten, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Ale.
Störst fördel för säljarna ser man fortfarande i Malmö (7) och de andra storstäderna Stockholm (5.6) och Göteborg (5.94). Dock ökar efterfrågan i alla segment jämfört med december och det är en fördel för säljarna i hela landet.
Samma trend
– Vi ser samma trend i Ale kommun där bostadsrätterna visar en prisutveckling på 2,1 % och fastigheter (villa, radhus, kedjehus) visar en prisutveckling på 1,9 % de senaste 12 månaderna, enligt Svensk Mäklarstatistik. Den ökade efterfrågan som vi ser just nu på bostäder kommer att avspegla sig i prisstatistiken om ett par månader, säger Patrik Andersson, franchisetagare på Fastighetsbyrån Ale.
Även när det gäller nyproduktion fortsätter trenden med ökad efterfrågan. På frågan ”För vilka är nyproduktionsmarknaden mest fördelaktig just nu?” blev snittet 4,35 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna) vilket kan jämföras med 4,05 i december och 3,15 i april 2019 (då frågan ställdes första gången). Köparna har alltså fortfarande en fördel, men säljarna förstärker sin ställning successivt.
– Efterfrågan på nyproduktion ökar, försäljningarna går snabbare och vi kan se flera faktorer som påverkar. Bland annat har utbudet sjunkit och priserna har marknadsanpassats. Vi har under 2019 sålt slut på sista etappen i Green Village. Vi ser gärna att fler nyproduktionsprojekt kommer igång i Ale då vi har många kunder som vill ha den typen av bostad, säger Patrik Andersson.
Resultat från Mäklarpanelen januari 2018-2020:
För vilka är nyproduktionsmarknaden mest fördelaktig just nu”, skala 0 (köparna) till 10 (säljarna)?
Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1100 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 28 januari till 3 februari 2020 och totalt svarade 445 personer. Svaren bryts ner på segmenten Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, Större ort, Mellanstor ort och Liten ort.