NÖDINGE. Kultur- och fritidsförvaltningen har beviljats medel för robotisering och uppgradering av maskinparken på kommunens föreningsanläggningar. Nyligen träffade politiker och tjänstemän en leverantör av en borst- och harvrobot som kan användas på konstgräsplanerna.
– Syftet är att föreningarna ska slippa undan alltför mycket tidskrävande arbete på anläggningarna för att istället kunna fokusera på verksamheten – ta hand om våra barn och ungdomar, säger Robert Jansson (SD), ordförande i Kultur- och fritidsutskottet.
För en mer hållbar lösning
Kultur och fritid har tagit fram förslag på investeringar som skapar förutsättningar för hur de olika föreningsanläggningarna i Ale kan skötas i framöver.
– Föreningslivets möjligheter till ekonomiskt fördelaktiga anställningsvillkor har över tid försämrats och lämnar i dagsläget hälften av våra anläggningar obemannade dagtid, vilket i sin tur aktualiserar frågan kring fördelningen av ansvaret för tillsyn och skötsel av respektive anläggning, säger enhetschef Martin Andersson och fortsätter:
– Att investera i en uppgradering och robotisering av den kommunala anläggningsskötseln är en åtgärd som kommer att generera en behovsanpassad, kostnadseffektiv drift på våra anläggningar som i sin tur syftar till att hjälpa föreningslivet att se möjligheter utveckla sina verksamheter.
Upphandlar en djuptvätt
På de kommunala fotbollsplanerna har robotklippare redan gjort sitt intåg, vilka kommer att uppgraderas, likaså har kultur- och fritid investerat i en linjemarkeringsrobot. Vid sidan om detta upphandlar kommunen även en djuptvätt för konstgräsplaner.
– Vi vet om att man i många styrelser och anläggningsgrupper får lägga mer kraft på att diskutera ärenden som rör anläggningen än frågor kopplade till kärnverksamheten. För kommunen är det naturligtvis viktigt att kunna ge föreningarna så bra förutsättningar som möjligt, säger Martin Andersson.
Fördelar med skötselroboten
Thomas Bengtsson från företaget Sandmaster kom till Vimmervi idrottsplats för att demonstrera en skötselrobot till konstgräsplaner som Ale kommun kan komma att investera i. I skrivande stund pågår även här en upphandling för att se över alternativen.
– Med den här maskinen riktar vi upp stråna på planen och fördelar in granulatet som lägger sig utmed kanterna. Skötselroboten, som går på batteri, bidrar till att förlänga konstgräsplanens livslängd, bibehålla spelegenskaperna och samtidigt minska skaderisken, säger Thomas Bengtsson.
Skötselroboten ska flyttas runt
Tanken är att skötselroboten ska flyttas runt på de olika planerna – från Surte i söder till Skepplanda i norr, på samma sätt som konstgrästvätten kommer att användas.
– Just nu är det ett arbete som sker manuellt med traktor. Förutom att vi sparar mantimmar med en sådan här investering kan vi genom att prioritera ny modern teknik även minska risken för negativ miljöpåverkan, säger Martin Andersson.
Magnus Sandnil är styrelseledamot och tillika en del av Nödinge SK:s anläggningskommitté. Han välkomnar den satsning som kommunen gör.
– Det är fantastiskt! Som fallet är nu så får klubben arvodera personal till olika sysslor inom anläggningsskötsel som de inte är experter på, nu kan dessa timmar styras om till gagn för att utveckla verksamheten istället. Robotiseringen betyder att vi som ägnar oss åt anläggningsfrågor kan lyfta blicken, inte bara se till den dagliga skötseln utan tänka visionärt och framåt.