Ale Rotary satsar på lokala projekt

NÖDINGE. Han ser fram emot ett år fyllt av positiva förändringar. Efter Ale Rotarys hjälpinsatser för människor i Tanzania och Indien förra året, vill presidenten Claes Andersson nu satsa på lokala projekt. Idéerna är många hos den golfspelande nödingebon.

NÖDINGE. Han ser fram emot ett år fyllt av positiva förändringar.
Efter Ale Rotarys hjälpinsatser för människor i Tanzania och Indien förra året, vill presidenten Claes Andersson nu satsa på lokala projekt.
Idéerna är många hos den golfspelande nödingebon.

Rotary-rörelsen har sina rötter i 20-talets Chicago där företagare gick ihop och bildade karteller för att stänga ute maffian. Ett drygt sekel har passerat sedan dess. De flesta spåren från den tiden har suddats ut, men tanken om att gå samman och göra något bra lever fortfarande kvar.

Varje centimeter av familjen Anderssons matsalsbord är täckt av trattkantareller som ligger på tork. Både Claes och frun Margit har ett stort intresse för naturen och såväl svampplockning som golfspel ligger dem varmt om hjärtat.

Det var faktiskt tack vare golfkompisarna som han blev medlem i Ale Rotary för sex år sedan.
– För att bli medlem måste man bli inbjuden och det visade sig i efterhand att jag blev invald på fyra kriterier; de behövde fler medlemmar, jag jobbar på Eka Chemicals, varifrån de inte tidigare hade någon, jag var bland de yngsta i klubben och slutligen ville de ha någon att rådgöra om vin med, och viner är ett av mina specialintressen.

Inom Rotary strävar man efter så stor spridning som möjligt när det kommer till medlemmarnas olika bakgrunder och kunskaper. Den lokala klubben ingår i Göteborgsdistriktet och organisationen finns över hela världen. Syftet är att bidra till olika hjälpinsatser, vilket kan vara allt från att stötta skolbarn i den egna kommen till att ordna traktorer åt människor u-länder.

Ung Företagsamhet

Claes Andersson arbetar som systemadministratör på Eka Chemicals i Bohus, som framställer hjälpkemikalier till papperstillverkning samt pappersblekning.

Från början är han kemitekniker och har arbetat med bland annat processutveckling på fabriker. Under 90-talet fastnade han snabbt för datorer, som då var helt nytt ute på företagen, och han är självlärd inom området.
– Jag var med och införde material- och underhållssystemet på fabriken i Bohus och under 90-talet jobbade jag även med att datautbilda personalen.

Med mycket kunskaper inom många områden blev han tillfrågad att ta över presidentrollen för Ale Rotary efter Ola Johansson. Han ser nu fram emot ett år där man kommer att fokusera på skolungdomarna i Ale kommun. Bland annat ställer medlemmarna upp som mentorer åt Ale gymnasiums sistaårselever när det årliga projektet Ung Företagsamhet startar igång.
– Elevernas uppgift är att gruppvis ta fram en produkt som de ska marknadsföra och sälja genom sitt ”egna företag”. Eftersom vi sitter på mycket av den kunskap de behöver så vill vi vara med och stötta. Tanken är att varje grupp ska ha en egen mentor som själv ska vara aktiv och upprätthålla kontakten.

Läskunnighet viktigt

Något annat som han också vill satsa på är läshjälp i grundskolan, men det finns också en annan tanke bakom den idén, nämligen att samtidigt marknadsföra ett projekt som ska stötta barns läskunskaper i u-länder.
– Det finns ett stort problem när länder industrialiseras, nämligen att läskunnigheten inte hänger med. Det kan komma en produkt som ska strös på åkrarna och på förpackningen står en massa finstilt text med bland annat säkerhetsföreskrifter. Man kanske inte ska använda innehållet utan handskar eller skyddsglasögon, men den informationen kommer inte fram till de som inte kan läsa.

Förra året bidrog Ale Rotary med hjälpinsatser i bland annat Tanzania där man hjälpte ett kvinnosjukhus att bygga ett nytt kök. Man ordnade också så att kvinnorna som jobbar på solrosfälten fick två minitraktorer för att underlätta arbetet.
– Pengarna som vi får in försvinner inte i administration eftersom det är vi själva som sköter den. Vi vill förbättra villkoren för människor på många olika plan och jag hoppas att vi får möjlighet att göra det även i år.

Mer från övrigt

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

AIF:s nya trupp börjar ta form

Med bara veckor kvar till seriepremiären av Ettan Södra står…

Så många semlor sålde butikerna

Runt om i kommunen började förberedelserna med semlorna tidigt för…

Senaste nytt

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…