Camilla Johansson från Starrkärr och Susanne Bohman från Nödinge i färd med att sortera insamlade saker, som ska komma till nytta för behövande människor.
Camilla Johansson från Starrkärr och Susanne Bohman från Nödinge i färd med att sortera insamlade saker, som ska komma till nytta för behövande människor.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/01/v-2-Susannes-änglar-1.jpg

Ängeln i Nödinge

NÖDINGE. Flera dagar i veckan packar Susanne Bohman bilen full med insamlade kläder, leksaker, hygienartiklar och ibland även mat, som hon delar ut till hemlösa och socialt utsatta familjer. Genom Facebook-gruppen ”Susannes änglar” kan alla hjälpa till.

NÖDINGE. Flera dagar i veckan packar Susanne Bohman bilen full med insamlade kläder, leksaker, hygienartiklar och ibland även mat, som hon delar ut till hemlösa och socialt utsatta familjer.
Genom Facebook-gruppen ”Susannes änglar” kan alla hjälpa till.

På Stadsmissionens akutboende Gatljuset i Göteborg träffade hon för ett tag sedan en hemlös man. Han hade tidigare jobbat som advokat, men på grund av flera olyckliga omständigheter tog det inte mer än fem månader innan han förlorat allt.
– Det kan gå väldigt fort ibland och plötsligt är alla skyddsnät borta. Att hjälpa andra är något som alltid har berört mig, säger Susanne Bohman.

Hon har alltid varit intresserad av människor och har jobbat både inom vården och med barn- och ungdomar. Nu arbetar hon som elevassistent för funktionshindrade.

Genom en egen insamling av kläder, saker, möbler, hygienartiklar med mera hjälper hon inte bara hemlösa, utan även andra socialt utsatta människor. Bara i Ale har hon kontakt med tolv familjer som alla lever under den sociala normen där pengarna i vissa fall bara räcker till att betala hyran.
– När det var som kallast i vinter träffade jag en familj som bor i Göteborg. Alla tre barnen gick i tunna sommarskor eftersom föräldrarna inte hade råd att köpa nya. Familjen försörjer sig på en sjukersättning plus barnbidrag och får inget ekonomiskt stöd eftersom de tidigare legat över norm.

För ungefär tre månader sedan startade Susanne Facebook-gruppen ”Susannes änglar”, som i dagsläget har över 300 medlemmar. Där byggs ett kontaktnät som gör det möjligt att tillsammans hjälpa ännu fler. Vill man skänka saker eller hjälpa till på annat sätt kontaktar man Susanne, som även åker ut och hämtar upp saker. Genom forumet kan även behövande själva kontakta henne och därigenom få hjälp.
– Vill man inte att alla ska se skickar man ett privat meddelande till mig, berättar hon.

På sidan lägger hon ibland upp saker som kan bytas mot förbrukningsvaror. Det kan till exempel vara ett par finare skor som ”säljs” för ett paket toalettpapper och en flaska tvättmedel.

Hon samarbetar även med Ulla Jonsson från Lövgärdet, som har en liknande Facebook-grupp som heter ”Från hand till hand”.
– Vi har daglig kontakt. Om inte jag har det någon behöver så kanske hon har det, och tvärtom. Ju fler vi är desto större chans har vi att hjälpa.

Hygienartiklar viktigt
Med hjälp av väninnan Camilla Johansson packar Susanne ur säckar med insamlade saker som ska sorteras och staplas i cykelförrådet hon fått tillgång till genom sin hyresvärd. Flera dagar i veckan åker hon med förnödenheter till Gatljuset samt caféverksamheten Trappanér. Hon besöker även kvinnohärbärgena Lisagården och Huldas hus.
– Många hemlösa blir överlyckliga av att få en vinterjacka eller ett par långkalsonger. Det som behövs mest är barnkläder, jackor, jeans, kängor, sovsäckar och liggunderlag, men också hygienartiklar. En tjej åkte ner till Ullared och handlade tvål, schampo, deodorant, tandborstar, tamponger och andra hygienartiklar. Hon gjorde sedan i ordning små necessärer som jag delade ut till hemlösa på Gatljuset.

Genom hjälparbetet träffar Susanne nya människor hela tiden och får ta del av deras häpnadsväckande och gripande livshistorier. Tacksamheten de visar henne är vad som får henne att fortsätta kampen för samhällets mest utsatta – tillsammans med sina änglar.

Mer från övrigt

Fredrik är Sveriges chilikung

Allt började för cirka tio år sedan. Det var då…

Stark gemenskap hos scouterna

Varje onsdag är det full aktivitet i Guntorp. Scoutkåren som…


LNIK är laget i Christians hjärta

Solen skymtar fram mellan de till synes tjocka molnen och…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…