Camilla Johansson från Starrkärr och Susanne Bohman från Nödinge i färd med att sortera insamlade saker, som ska komma till nytta för behövande människor.
Camilla Johansson från Starrkärr och Susanne Bohman från Nödinge i färd med att sortera insamlade saker, som ska komma till nytta för behövande människor.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/01/v-2-Susannes-änglar-1.jpg

Ängeln i Nödinge

NÖDINGE. Flera dagar i veckan packar Susanne Bohman bilen full med insamlade kläder, leksaker, hygienartiklar och ibland även mat, som hon delar ut till hemlösa och socialt utsatta familjer. Genom Facebook-gruppen ”Susannes änglar” kan alla hjälpa till.

NÖDINGE. Flera dagar i veckan packar Susanne Bohman bilen full med insamlade kläder, leksaker, hygienartiklar och ibland även mat, som hon delar ut till hemlösa och socialt utsatta familjer.
Genom Facebook-gruppen ”Susannes änglar” kan alla hjälpa till.

På Stadsmissionens akutboende Gatljuset i Göteborg träffade hon för ett tag sedan en hemlös man. Han hade tidigare jobbat som advokat, men på grund av flera olyckliga omständigheter tog det inte mer än fem månader innan han förlorat allt.
– Det kan gå väldigt fort ibland och plötsligt är alla skyddsnät borta. Att hjälpa andra är något som alltid har berört mig, säger Susanne Bohman.

Hon har alltid varit intresserad av människor och har jobbat både inom vården och med barn- och ungdomar. Nu arbetar hon som elevassistent för funktionshindrade.

Genom en egen insamling av kläder, saker, möbler, hygienartiklar med mera hjälper hon inte bara hemlösa, utan även andra socialt utsatta människor. Bara i Ale har hon kontakt med tolv familjer som alla lever under den sociala normen där pengarna i vissa fall bara räcker till att betala hyran.
– När det var som kallast i vinter träffade jag en familj som bor i Göteborg. Alla tre barnen gick i tunna sommarskor eftersom föräldrarna inte hade råd att köpa nya. Familjen försörjer sig på en sjukersättning plus barnbidrag och får inget ekonomiskt stöd eftersom de tidigare legat över norm.

För ungefär tre månader sedan startade Susanne Facebook-gruppen ”Susannes änglar”, som i dagsläget har över 300 medlemmar. Där byggs ett kontaktnät som gör det möjligt att tillsammans hjälpa ännu fler. Vill man skänka saker eller hjälpa till på annat sätt kontaktar man Susanne, som även åker ut och hämtar upp saker. Genom forumet kan även behövande själva kontakta henne och därigenom få hjälp.
– Vill man inte att alla ska se skickar man ett privat meddelande till mig, berättar hon.

På sidan lägger hon ibland upp saker som kan bytas mot förbrukningsvaror. Det kan till exempel vara ett par finare skor som ”säljs” för ett paket toalettpapper och en flaska tvättmedel.

Hon samarbetar även med Ulla Jonsson från Lövgärdet, som har en liknande Facebook-grupp som heter ”Från hand till hand”.
– Vi har daglig kontakt. Om inte jag har det någon behöver så kanske hon har det, och tvärtom. Ju fler vi är desto större chans har vi att hjälpa.

Hygienartiklar viktigt
Med hjälp av väninnan Camilla Johansson packar Susanne ur säckar med insamlade saker som ska sorteras och staplas i cykelförrådet hon fått tillgång till genom sin hyresvärd. Flera dagar i veckan åker hon med förnödenheter till Gatljuset samt caféverksamheten Trappanér. Hon besöker även kvinnohärbärgena Lisagården och Huldas hus.
– Många hemlösa blir överlyckliga av att få en vinterjacka eller ett par långkalsonger. Det som behövs mest är barnkläder, jackor, jeans, kängor, sovsäckar och liggunderlag, men också hygienartiklar. En tjej åkte ner till Ullared och handlade tvål, schampo, deodorant, tandborstar, tamponger och andra hygienartiklar. Hon gjorde sedan i ordning små necessärer som jag delade ut till hemlösa på Gatljuset.

Genom hjälparbetet träffar Susanne nya människor hela tiden och får ta del av deras häpnadsväckande och gripande livshistorier. Tacksamheten de visar henne är vad som får henne att fortsätta kampen för samhällets mest utsatta – tillsammans med sina änglar.

Mer från övrigt

Alebackens stora utmaning

Förra året vi den här tiden gick liftarna på högvarv…

Uppmaningen: ”Skänk din gran”

I veckan kommer Ale kommun att prydas av flertalet julgranar.…

”Skaffa aldrig en kanin som leksak”

I lägenheten i Bohus bor Emelie Olviken, tillsammans med dottern…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…