NÖDINGE. Sedan i somras är Anna-Lisa Jansson ny chef på Handelsbanken Ale Torg.
Det är första egna kontoret som hon basar för.
– Det ska bli kul att få driva det på mitt sätt, säger Anna-Lisa till lokaltidningen.
Anna-Lisa Jansson har ett förflutet på Stadshypotek, på den tiden Sveriges största bolåneinstitut som också var bankoberoende. När Handelsbanken förvärvade Stadshypotek 1997 gick Anna-Lisa samma väg.
– Jag fick presenterat för mig vad Handelsbanken hade att erbjuda. Decentraliseringen och möjligheten att kunna påverka var i banken jag vill hamna tilltalade mig, berättar Anna-Lisa.
Erfarenheten hon skaffade sig på Stadshypotek, med den omtalade fastighetskrisen i början av 90-talet, gick inte obemärkt förbi.
– Jag tog lärdom av det som hände då. Det var många kunder som blev nödställda, de behövde ändra sina lånekostnader och andra behövde avyttra fastigheter. Det har i viss mån präglat mitt förhållningssätt till lån och krediter. Jag är realist och det vill jag förmedla till såväl kunder som kollegor.
Efter att ha verkat inom Handelsbankens företagsgrupp på Eriksberg blev Anna-Lisa ställföreträdande chef på kontoret Backa/Ringön. Det var innan erbjudandet på Ale Torg dök upp.
– Det som attraherar i en sådan här roll är att man får sätta sin prägel på kontoret samtidigt som man får utveckla personalen.
Vad gör en kontorschef?
– Det är många olika saker. Dels handlar det om att se till så att medarbetarna får sin kompetensförsörjning och att vi har rätt personaldimensionering. För mig gäller det också att göra en uppföljning av varje individs handlingsplan och aktivitet. Vidare ska jag förmedla Handelsbankens olika tjänster, alltifrån kreditpolicy till sparaffärer, säger Anna-Lisa.
– Därtill har jag också ett eget kundansvar, vilket jag tycker är väldigt roligt.
Ditt intryck av din nya arbetsplats?
– Oerhört positivt! Kunderna är snabba på att visa sin uppskattning. De är tacksamma när du kommer med tips och idéer som rör deras ekonomi.
Var det självklart att du skulle jobba på bank?
– Intresset för ekonomi har alltid funnits där liksom passionen att hjälpa andra människor. Jag stod väl i valet och kvalet mellan vård- och ekonomisk linje. Ett annat intresse är språk och på den ekonomiska linjen fick jag båda delarna. Jag har rest mycket genom åren, men aldrig jobbat internationellt.
Det pratas mycket om en stundande finanskris, vad är din uppfattning i den frågan?
– Det finns saker att förhålla sig till, men frågetecknen kan också räta ut sig. Det finns inte några fakta idag som säger att spiralen ska gå nedåt. Det återstår att se hur Europa hanterar krisen. Sverige kommer i alla fall inte att påverkas dag ett, säger Anna-Lisa.
Vilka är de vanligaste bankärendena idag?
– Det är väldigt varierande. Kontanthantering givetvis, men det är en generationsfråga. Utlämning av internetkoder och telefontjänstkoder. Sedan har vi kunder som vill prata sparande eller som vill söka lån.
Om du fick en miljon kronor att förvalta, vad skulle du göra?
– Vill man ha bra avkastning över tid så hade jag spridit tillgångarna på aktiefonder, ränteplacering och viss del råvaror. Hur som helst så hade jag inte haft alla ägg i en och samma korg.