Det rådde en viss spänning i luften på Alvhems Kungsgård. Det gör det förvisso alltid inför presentationen av Årets företagare, men i år hade arrangörerna lyckats hemlighetshålla utnämningen. Först offentliggjorde Ale Utveckling mottagarna av kommunens utmärkelser, Årets Nyföretagare och Årets entreprenör. Det förstnämnda tilldelades Mattias Hedbom, ursprungligen från Dalarna, men sedan en tid tillbaka egen företagare med åtta anställda och hemmahörande i Nols Företagscenter.
– Jag är fjärde generationen målare och känner en enorm stolthet över det här priset, sa en rörd Mattias Hedbom och skickade alla tankar till hustrun och gubbarna på jobbet som har gjort framgången möjlig.
Luftakrobat
Maria Zeniou är företagare på hög höjd. Som luftakrobat tillhör hon landets mest bokade artister, men hon är inte heller främmande för att agera fakir.
– Det här är en förtagare med mod, djärvhet och marknadsskicklighet. Hon håller en extremt hög klass inom sin genre, berömde näringslivschef, Jerry Brattåsen, som för Ale Utvecklings räkning överlämnade en kompetenscheck till pristagarna.
Maria Zeniou berättade att hon gärna tar företagsuppdrag och underhåller lokalt. När det finns utrymme i kalendern driver hon cirkusskola för barn.
– Det är nog det som jag brinner allra mest för.
Till sist blev det tid för den stora ceremonin. Peter Tifelt, ordförande för Företagarna i Ale, läste nomineringen.
Företagarna i Ale nominerar Grönnäs Autoservice AB till Årets företagare 2010. Bolaget ägs av bröderna Magnus och Patrik Larsson som 2004 övertog verkstaden av deras far Gösta Larsson som fortfarande arbetar kvar. De var då 4 anställda och hade en omsättning på ca 7,3 miljoner kr, en verkstadsyta på 350 m2. Bröderna har utvecklat bolaget mycket positivt och träffat avtal med flera stora åkerier och fordonsmärken som de idag har service och reparation för.
2010 byggde de ut verkstaden ytterligare med 430 m2 och är idag 14 anställda och en omsättning på ca 20,6 miljoner kr. Under innevarande år sker ytterligare en nybyggnad för nytt kontor samt omklädning och personalutrymmen.
Bröderna har visat gott ledarskap och vågat satsa för att möta dagens efterfrågan på verkstadskompetens.
Framtiden ser väldigt positiv ut och de gläds även åt den nya utbyggnaden av Rv45, vilket ger bättre tillgänglighet för större åkare.
Priset togs emot av Magnus och Patrik Larsson som kvällen till ära också assisterades av pappa Gösta.
– Det här känns väldigt roligt. Ett kvitto på att vi har åstadkommit något bra, men det gör sig inte självt. Det är långa dagar, konstaterade bröderna.
En stor del i framgången har auktorisationen för lastbilsjätten MAN.
– Det skedde hösten 2008 och har haft stor betydelse för verksamheten, underströk Magnus Larsson.
Ett annat stort dragplåster för förtagarkvällen var tidigare chefsåklagare, Barbro Jönssons, föredrag om civilkurage.
– Som offentligt anställda måste vi ta ett stort ansvar och aldrig ge vika för de krafter som hotar, men även den enskilda medborgaren måste bidra. Civilkurage är att våga stå för sin mening även om det innebär en personlig risk. Där tvekar vi emellanåt, så även jag. Det händer inte allt för sällan att vi väljer att gå förbi en situation som känns obehaglig istället för att stanna upp och ta reda på fakta.