ALAFORS. På onsdag hade Utbildningsnämnden tänkt att fatta beslut om att avveckla Himlaskolans högstadium.
Efter torsdagens föräldrainformation ändrade sig ledningen.
– Ni som föräldrar ska självklart känna att ni har fått tid att ställa era frågor och därför flyttar vi frågan till decembermötet, sa Utbildningsnämndens ordförande Elena Fridfelt (C).
Föräldrar till elever i årskurs 6-8 på Himlaskolan hade med två dagars varsel inkallats till ett informationsmöte rörande förslaget att avveckla högstadiet. Tillförordnade sektorchefen Torbjörn Jordansson motiverade vad som ligger till grund för beslutsförslaget.
– Mitt uppdrag är att analysera vad som har orsakat de låga skolresultaten i Ale och föreslå åtgärder. Det finns ett antal skillnader i jämförelse med riket. En av dem är att våra högstadieskolor är många och små. 360 elever brukar anses som ett lämpligt stort högstadium sett ur både ekonomiskt och pedagogiskt perspektiv. På Himlaskolan går det drygt 160 elever, förklarade Torbjörn Jordansson och fortsatte:
– Ett annat bekymmer är att skapa en organisation på varje skola med ämnesbehöriga lärare. Det är svårare ju mindre skolan är, eftersom det blir svårt att erbjuda tillräckligt många undervisningstimmar när eleverna är färre. Ett mindre lärarkollegium är också mer sårbart när någon blir sjuk. Tyvärr har vi också ganska höga sjuktal hos vår personal.
Himlaskolans standard som byggnad användes också i argumentationen. Renoveringsbehovet de kommande tio åren uppskattas till 70 miljoner kronor.
Verksamhetschef, Joakim Östling, informerade vidare om att tjänstemännen redan inlett planeringen för hur Himlaskolans elever ska slussas över till Kyrkbyskolan i Ale gymnasium med start höstterminen 2014.
– Även om beslutet inte är taget vet vi att det här kommer att kräva noggranna förberedelser, därför har vi redan börjat samtala. Det sker på ledningsnivå, med lärare och elever samt inte minst med er här ikväll.
Utbildningsnämndens ordförande, Elena Fridfelt (C), och vice ordförande Dennis Ljunggren (S), fick sedan ställa sig i skottgluggen för föräldrarnas frågor. Dessa var som väntat mycket kritiska, både till själva idén och sättet som den presenterats på.
– Det är beklagligt att det har gått så fort, men det var med respekt för elevernas rätt att kunna använda det fria skolvalet. Om vi fattar beslut om att lägga ner Himlaskolans högstadium ska eleverna kunna välja en annan skola än den som vi kommer att hänvisa till. Därför ville vi gå ut med informationen så fort som möjligt, sa Elena Fridfelt och Dennis Ljunggren förtydligade:
– Ett annat skäl är att vi ville undvika spekulationer. Vi ville att ni skulle få rätt information direkt och därför blev det extremt kort förberedelsetid för er, men vi ställer gärna upp på fler träffar.
Tanken var från början att Utbildningsnämnden skulle fatta beslut rörande Himlaskolans framtid redan på onsdag. Det ändrades under onsdagskvällen. Föräldrarna ska få ytterligare ett informationstillfälle, onsdag 27 november, och nämnden skjuter således upp frågan till decembermötet. Ingen av de närvarande politikerna verkade dock vackla i frågan.
– Det här är inget beslut man tar för att det är direkt roligt, men jag är övertygad om att en skola med 350 elever är bättre för både elever och lärare än två mindre enheter. Att slå ihop Himlaskolan och Kyrkbyskolan i Ale gymnasiums lokaler kommer på sikt att få positiva effekter, underströk Dennis Ljunggren.
Mötesledningen var noga med att betona att Himlaskolans avveckling inte med automatik innebär att de negativa resultaten i Ales skolor är lösta. Himlaskolan läggs heller inte ner för att den är sämre än någon annan. Helhetslösningen med Ale gymnasiums lokaler i centrum anses dock vara mest logisk. Till nästa möte krävde flera föräldrar bättre underlag, konsekvensanalyser och försäkringar om hur klasserna ska bevaras eller splittras.
Det fanns också en uppfattning om att beslutet tas av ekonomiska skäl för att helt enkelt spara pengar. Det dementerade Dennis Lunggren flera gånger.
– Det har vi från politiskt håll varit oerhört noga med att framhålla. Alla lärare ska jobba kvar och förhoppningsvis flytta med till Ale gymnasium. Nämndens budget är orubbad, inte en krona ska sparas. Tvärtom anser jag att vi behöver mer resurser till skolan i Ale. De åtgärder vi nu genomför gör vi endast för att få upp resultaten i våra skolor.