https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/03/V-12-Vikingaskepp.jpg

Bildbevisen!

I september 2010 gjorde fritidsarkeologerna Bo Larsen och Bo-Holger Hasselqvist en upptäckt på en datasacanning av Göta älvs botten. Nu har de bevisen för att den 34 meter långa formationen på åtta meters djup troligen är ett vikingatida långskepp från 1000-talet. Ett helt unikt världsarv är upphittat, nu är det rikets angelägenhet och arkeologisk expertis ska dyka på det troliga skeppet. Redan i fredags tog upphittarna den första bilden med en IR-kamera. Fyndet är gjort i höjd med södra Älvängen.

ÄLVÄNGEN. Ett troligt vikingaskepp har hittats på Göta älvs botten i höjd med Älvängen. Alekuriren kan som ensamt media publicera det första bildbeviset.
– Fyndet har högsta prioritet hos Sveriges främsta marinarkeologer och inom kort inleds en omfattande undersökning, säger upphittarna Bo Larsen och Bo-Holger Hasselqvist.

– Plötsligt såg vi en formation som påminde av ett skepps konturer. Vi började mäta och fick fram måtten 34 meter långt och 3,5 meter brett. Det kändes bekant och visade sig stämma överens med vikingatidens långskepp som vi nyligen läst om. Vi tog kontakt med länsstyrelsen och ett antal arkeologer. De visade stort intresse för våra iakttagelser och sedan september har vi på olika sätt försökt få allt bekräftat, men den långa och kalla vintern har gjort det svårt, berättar Bo Larsen.

Innan isen täckte älven hann de genomföra två dykningar mot skeppet.

– Strömmen var för stark och det gick inte att ta sig ner, bekräftar Larsen.

När det återigen var möjligt att ta sig ut till platsen tog hobbyarkeologerna med sig en IR-kamera för att dels kunna se dels fotografera fyndet. I fredags togs första bilden som visar en trolig skeppsreling av trä.

– Bilden är tagen från skeppets insida och ut. Vi har sett mer än vad som finns dokumenterat på bild och kan idag med säkerhet säga att vi har gjort ett historiskt fynd som kan få stor betydelse för arkeologernas slutsatser för området, säger Bo Larsen.

Ärendet är nu uppe på riksnivå och eftersom det rör sig om ett världsarv har responsen varit snabb. I månadsskiftet april-maj kommer etablerade marinarkeologer från Vänermuseet och Bohusläns museum att dyka på skeppet.

– Det har högsta prioritet. Syftet är att omgående kunna ta upp ett träprov för att åldersbestämma fyndet, säger Bo-Holger Hasselqvist.

Upptäckarna har redan haft långtgående diskussioner med arkeologen Bengt Nordqvist om vad det troliga fyndet kan få för betydelse. Han menar att det här är den sista pusselbiten som bekräftar att det var härifrån som man seglade ut till Irland och Island. Det här var Sveriges hamn.

Sjöfartsverket markerade den 6 december 2010 platsen som fornfynd på sjökortet. Det är också ett bevis för att upptäckten anses så säker. Experterna hävdar att skeppet med stor sannolikhet är från 1000-talet. Vad som händer när arkeologerna bekräftat vikingaskeppet på åtta meters djup i höjd med Älvängen vet ingen, men spekulationerna är igång.

– Självklart ställer man kostnaden mot betydelsen för att ta upp skeppet. Huvudfrågan blir hur skeppet i så fall kan bevaras och konserveras. Nu ligger det djupt i leran och kan mycket väl vara helt bevarat. Personligen tror jag att världsorganisationer och privata bidragsgivare kan bli så intresserade att ekonomin inte blir det stora hindret. Det är emellertid komplicerat eftersom fornfyndet är i statens ägo, vilket en privat finansiär kanske inte tycker är lika upphetsande, spekulerar Bo Larsen.

På jakt efter världsarvet. Bo Larsen och kollegan Bo-Holger Hasselqvist har vid flera tillfällen letat efter det misstänkta vikingaskeppet, här med hjälp av en IR-kamera för undervattensbruk. Historikern Bengt Wadbring följde arbetet intresserat i början av mars.

På jakt efter världsarvet. Bo Larsen och kollegan Bo-Holger Hasselqvist har vid flera tillfällen letat efter det misstänkta vikingaskeppet, här med hjälp av en IR-kamera för undervattensbruk. Historikern Bengt Wadbring följde arbetet intresserat i början av mars.

Mer från övrigt

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

AIF:s nya trupp börjar ta form

Med bara veckor kvar till seriepremiären av Ettan Södra står…

Så många semlor sålde butikerna

Runt om i kommunen började förberedelserna med semlorna tidigt för…

Jakob Lindström med i AIF:s trupp

Under onsdagskvällen åker Ahlafors IF till Skarsjövallen för att möta…

Senaste nytt

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…

Över 30 miljoner till lokal utveckling

Leader Göta älv & Säveån är ett av 40 leaderområden…

Equmeniakyrkan i Surte firar 140 år

Vid 1850-talets ingång hade den nyevangeliska väckelserörelsen blivit en begynnande…

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…