Eka Chemicals provsanerar marken

BOHUS. Eka Chemicals ska enligt beslut i Miljödomstolen sanera två markområden och bygga en skyddsbarriär längs älvkanten. För att säkerställa vilken saneringsmetod som lämpar sig bäst har företaget inlett en provsanering. – I maj ska vi presentera en plan för myndigheten hur domen ska verkställas och sedan har vi 15 år på oss att genomföra åtgärderna, säger Marii Engberg, platschef på Eka i Bohus.

BOHUS. Eka Chemicals ska enligt beslut i Miljödomstolen sanera två markområden och bygga en skyddsbarriär längs älvkanten.
För att säkerställa vilken saneringsmetod som lämpar sig bäst har företaget inlett en provsanering.
– I maj ska vi presentera en plan för myndigheten hur domen ska verkställas och sedan har vi 15 år på oss att genomföra åtgärderna, säger Marii Engberg, platschef på Eka i Bohus.

Det var i slutet av maj 2011 som Högsta Domstolen bestämde att inte ta upp Eka Chemicals överklagan. Det betyder att miljödomen från november 2010 ligger fast. Den innebär att företaget bland annat ska uppföra en skyddsbarriär längs fabriksområdets älvkant och sanera två utpekade markområden. Det ena ligger söder om Eka och har använts för utfyllnadsmassor, det andra är området där den tidigare klorfabriken låg. För att veta vad marken innehåller, hur förorenad den är, samt hur man bäst ska ta hand om de historiska föroreningarna har Eka Chemicals inlett en omfattande provsanering.
– Det krävs enormt mycket planering och projektet är avancerat. All tillgänglig expertis är inkopplad, både våra interna resurser och en hel del konsulter arbetar med att ta fram en genomförandeplan. En tidigare kalkyl visade att åtgärderna kommer att kosta runt 450 Mkr, men den siffran får vi säkert justera uppåt, säger Marii Engberg.

Miljödomen är historisk och har varit föremål för många diskussioner. Eka Chemicals överklagade så långt det gick, men har nu accepterat fakta.
– Vi har varit kritiska till att vi tvingas sanera marken där det idag pågår verksamhet. Det gör arbetet särskilt svårt. Skyddsbarriären längs älvkanten har vi inga synpunkter på. Den är viktig med tanke på översvämningsrisken och det faktum att Göta älv är Göteborgs dricksvattentäkt, säger Marii Engberg.

Provsaneringen är förhoppningsvis klar i januari och utgör då en viktig del i det förslag till plan som Eka Chemicals kommer att lämna in till Miljödomstolen i maj. Därefter väntar beslut om hur saneringen ska genomföras och hur barriären ska byggas.

Miljödomstolens beslut från november 2010 innebär att Eka Chemicals ska bygga en skyddsbarriär längs älvkanten för att skydda Göta älv tillika Göteborgs vattentäkt. Företaget ska också sanera två markområden. Foto: Göran Andersson, Eka Chemicals

Miljödomstolens beslut från november 2010 innebär att Eka Chemicals ska bygga en skyddsbarriär längs älvkanten för att skydda Göta älv tillika Göteborgs vattentäkt. Företaget ska också sanera två markområden. Foto: Göran Andersson, Eka Chemicals

Mer från övrigt

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Glada miner på SD:s valvaka

Sverigedemokraterna ser just nu ut att bli Sveriges näst största…

Barnpanelen: Tankar kring valet

I samarbete med eleverna i årskurs 1 och 3 på…

Trotjänare med ett pannben av stål

Emilia flyttades upp till A-laget redan som 13-åring och försvarsgeneralen…

Senaste nytt

Nolbo bakom ny gin

Niklas Wallström har en förkärlek till goda drycker. Som ordförande…

Alaforsbon Margaretha talade inför FN

Den omfattande studien ”Peoples Climate Vote” innehåller svar från 1,2…

Svenstorps förskola gör det tillsammans

I mars 2020 bröt coronapandemin ut i Sverige. Samtidigt slogs…

Ny ungdomspastor i Älvängen

Sixten Widholm, 25, är uppväxt i de småländska skogarna, närmare…

De kan bli ”årets spelare”

Varje år sedan 2003 utser spelbolaget Unibet, genom Unibet 2:an,…

Nytt styre i Lilla Edet

Det blir ett nytt politiskt styre i Lilla Edets kommun…

Polisen ber om hjälp: ”Har ni sett något?”

Det var vid tretiden under natten till måndag som polisen…

Ett politiskt engagemang som aldrig avtar

Elaine Björkman är, som hon själv uttrycker det, född socialdemokrat.…

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…