Eka Chemicals provsanerar marken

BOHUS. Eka Chemicals ska enligt beslut i Miljödomstolen sanera två markområden och bygga en skyddsbarriär längs älvkanten. För att säkerställa vilken saneringsmetod som lämpar sig bäst har företaget inlett en provsanering. – I maj ska vi presentera en plan för myndigheten hur domen ska verkställas och sedan har vi 15 år på oss att genomföra åtgärderna, säger Marii Engberg, platschef på Eka i Bohus.

BOHUS. Eka Chemicals ska enligt beslut i Miljödomstolen sanera två markområden och bygga en skyddsbarriär längs älvkanten.
För att säkerställa vilken saneringsmetod som lämpar sig bäst har företaget inlett en provsanering.
– I maj ska vi presentera en plan för myndigheten hur domen ska verkställas och sedan har vi 15 år på oss att genomföra åtgärderna, säger Marii Engberg, platschef på Eka i Bohus.

Det var i slutet av maj 2011 som Högsta Domstolen bestämde att inte ta upp Eka Chemicals överklagan. Det betyder att miljödomen från november 2010 ligger fast. Den innebär att företaget bland annat ska uppföra en skyddsbarriär längs fabriksområdets älvkant och sanera två utpekade markområden. Det ena ligger söder om Eka och har använts för utfyllnadsmassor, det andra är området där den tidigare klorfabriken låg. För att veta vad marken innehåller, hur förorenad den är, samt hur man bäst ska ta hand om de historiska föroreningarna har Eka Chemicals inlett en omfattande provsanering.
– Det krävs enormt mycket planering och projektet är avancerat. All tillgänglig expertis är inkopplad, både våra interna resurser och en hel del konsulter arbetar med att ta fram en genomförandeplan. En tidigare kalkyl visade att åtgärderna kommer att kosta runt 450 Mkr, men den siffran får vi säkert justera uppåt, säger Marii Engberg.

Miljödomen är historisk och har varit föremål för många diskussioner. Eka Chemicals överklagade så långt det gick, men har nu accepterat fakta.
– Vi har varit kritiska till att vi tvingas sanera marken där det idag pågår verksamhet. Det gör arbetet särskilt svårt. Skyddsbarriären längs älvkanten har vi inga synpunkter på. Den är viktig med tanke på översvämningsrisken och det faktum att Göta älv är Göteborgs dricksvattentäkt, säger Marii Engberg.

Provsaneringen är förhoppningsvis klar i januari och utgör då en viktig del i det förslag till plan som Eka Chemicals kommer att lämna in till Miljödomstolen i maj. Därefter väntar beslut om hur saneringen ska genomföras och hur barriären ska byggas.

Miljödomstolens beslut från november 2010 innebär att Eka Chemicals ska bygga en skyddsbarriär längs älvkanten för att skydda Göta älv tillika Göteborgs vattentäkt. Företaget ska också sanera två markområden. Foto: Göran Andersson, Eka Chemicals

Miljödomstolens beslut från november 2010 innebär att Eka Chemicals ska bygga en skyddsbarriär längs älvkanten för att skydda Göta älv tillika Göteborgs vattentäkt. Företaget ska också sanera två markområden. Foto: Göran Andersson, Eka Chemicals

Mer från övrigt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…