Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt (AD), förrättade tillsammans med vice ordförande, Tyrone Hansson (S), invigningen. Bandet var segt och fick rivas istället för klippas av.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt (AD), förrättade tillsammans med vice ordförande, Tyrone Hansson (S), invigningen. Bandet var segt och fick rivas istället för klippas av.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/05/V-21-Ridvägar-7.jpg

En säker ridväg invigd

BOHUS. Karolinerna blåste salut, hästvännerna jublade och glädjen var stor när den första säkra ridvägen invigdes. Den 6 km långa leden mellan Bohus och Nödinge är nu färdig att tas i bruk. – Det känns fantastiskt att vi äntligen har något att visa upp och utgå från i vårt fortsatta arbete, säger Peter Tifeldt, ordförande i föreningen Säkra Ridvägar i Ale.

På sikt är tanken att det ska vara tryggt och framför allt möjligt att rida från Alvhem i norr till Bohus i söder. Den första etappen för att förverkliga denna vision är nu färdig. Mellan Jennylund i Bohus och Nödinge är en ridväg nu öppen.

– En stor del av jobbet har lagts ut på entreprenad, men vi har också haft god hjälp av många ideella föreningsmedlemmar. Resultatet är bästa tänkbara och en fin demonstration av hur bra det kan bli. Nu tror jag inte att vi kan hålla samma höga kvalitet genom hela Ale, men vi ska sikta högt, säger Peter Tifeldt nöjt.

Invigningsceremonin skulle som sig bör krönas med en traditionsenlig bandklippning. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt (AD), och vice ordförande Tyrone Hansson (S), fick dock bekymmer. Saxen var för slö, eller om bandet var för segt, vilket ledde till en stunds ”dramatik”. De tvingades ta till en alternativ lösning och riva av bandet.

– För många år sedan skapades det en slogan för Ale kommun – ”någonting för alla” – men det gällde bara om man var fotbolls- eller bandyfrälst, vi med hästintresse räknades aldrig in. Det blåser andra vindar idag och det känns särskilt bra att Tyrone Hansson står vid min sida och att vi är överens om att det här är positivt, sa Jan A Pressfeldt bland annat i sitt invigningstal.

– Hur som helst så kände vi i föreningen att det var kul att initiativet med säkra ridvägar verkar vara brett förankrat politiskt, menar Tifeldt.

Det kommer att behövas för satsningen är omfattande. Ale kommun och Leader Göta älv står för ekonomin, föreningen för drivkraft och ideellt arbete.

– Nu ska vi titta på hur vi går vidare i projektet. Tanken med en ridled genom Ale är att andra markägare och hästvänner ska kunna koppla på egna lokala ridslingor. Vi har legat lite lågt med marknadsföringen av detta, då vi först gärna vill komma i kontakt med så många markägare och förklara förutsättningarna. Föreningen vill gärna vara med och stötta de som vill haka på med egna ridslingor, förklarar Tifeldt.

Ridvägarna fungerar också utmärkt som vandringsleder.

Med hänsyn till det ostadiga vädret var invigningen i söndags tämligen välbesökt. Karolinerna till häst och fot gav denna historiska dag en pampig inramning. Uno Bohman från Skara presenterade sedan hela idén med säkra ridvägar och vilka möjligheter det skapar.

Fotograf: Allan Karlsson

Mer från övrigt

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Glada miner på SD:s valvaka

Sverigedemokraterna ser just nu ut att bli Sveriges näst största…

Barnpanelen: Tankar kring valet

I samarbete med eleverna i årskurs 1 och 3 på…

Trotjänare med ett pannben av stål

Emilia flyttades upp till A-laget redan som 13-åring och försvarsgeneralen…

Senaste nytt

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…

Fastighetsbyrån om läget på bostadsmarknaden:
”Ett guldläge för köparna”

Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, där mäklare från Fastighetsbyrån runt…

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Höstmarknad stundar på Café Torpet

Nio utställare har hittills anmält sitt intresse till den höstmarknad…

Tre matcher från avancemang till division 1

Mötena med Stenungsunds IF är alltid tuffa och täta. I…

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…