Kampen fortsätter för att rädda Alefjäll undan vindkraftsetablering. Bruno Nordenborg är ordförande och Roy Jansson kassör i den nybildade föreningen Alefjälls Naturskyddsförening.
Kampen fortsätter för att rädda Alefjäll undan vindkraftsetablering. Bruno Nordenborg är ordförande och Roy Jansson kassör i den nybildade föreningen Alefjälls Naturskyddsförening.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/02/v-9-Vindkraft-1-e1330418464338.jpg

Enad motståndsrörelse mot vindkraft på Alefjäll

USPASTORP. Den 1 februari bildades Alefjälls Naturskyddsförening. På ett organiserat sätt hoppas man nu kunna rädda Alefjäll undan vindkraftsetablering. – För varje dag som går så märker vi att motståndet blir större och större. Det ger oss i styrelsen och alla aktiva medlemmar energi och styrka att fortsätta vår kamp för ett tyst och fridfullt Alefjäll, säger ordföranden Bruno Nordenborg.

USPASTORP. Den 1 februari bildades Alefjälls Naturskyddsförening.
På ett organiserat sätt hoppas man nu kunna rädda Alefjäll undan vindkraftsetablering.
– För varje dag som går så märker vi att motståndet blir större och större. Det ger oss i styrelsen och alla aktiva medlemmar energi och styrka att fortsätta vår kamp för ett tyst och fridfullt Alefjäll, säger ordföranden Bruno Nordenborg.

Med fotomontage vill Alefjälls Naturskyddsförening gestalta hur landskapsbilden kan komma att förändras om vindkraftsverk uppförs i området från Sandsjödal till Kollanda.

Med fotomontage vill Alefjälls Naturskyddsförening gestalta hur landskapsbilden kan komma att förändras om vindkraftsverk uppförs i området från Sandsjödal till Kollanda.

Sprungna ur olika intresseorganisationer har motståndare till vindkraftsetablering på Alefjäll organiserat sig och bildat en gemensam förening. 63 registrerade personer kom till det konstituerade medlemsmötet i Starrkärrs bygdegård.
– Vi har gjort en flygbladsutdelning med inbjudan att bli medlem i vår förening. Den har gått ut över hela Alefjäll till cirka 800 fastigheter. Nya medlemmar ansluter sig varje dag just nu. Vi gör en kartläggning av alla fastigheter och människor som är emot en vindkraftsetablering i det här området. Samtidigt förbereder vi oss för samrådsmöten och träffar med de politiska partierna i Ale kommun, förklarar Roy Jansson, kassör i den nybildade föreningen.

Vindkraftsmotståndare vill de inte kalla sig, däremot säger föreningen bestämt nej till en etablering av ett vindbruksområde på Alefjäll.
– Vi uttalar oss inte om huruvida det är lämpligt med vindkraft i exempelvis Skåne eller på Skaraslätten, men området Alefjäll är vi förbaskat duktiga på. Vi har full förståelse att man som fritidspolitiker inte har en chans att sätta sig in i alla frågor utan får förlita sig på information som man blir serverad. Den kunskap vi förvärvar vill vi kanalisera till beslutsfattarna. Vi bjuder in till en politisk dialog med förhoppning om ett beslut som går i vår riktning, säger Bruno Nordenborg.

Förödande
Den vindbruksplan som antogs av kommunfullmäktige för drygt ett år sedan innehåller ett förslag på byggnation av tio, omkring 150 meter höga, vindkraftverk, på Alefjäll, från Sandsjödal i söder till Kollanda i norr.
– Nu pratas det om elva verk som skulle mäta 179 meter. Det vore förödande om så blir fallet. Det är några fåtal markägare som klappar händerna och ser en ekonomisk vinst genom en vindkraftsetablering. Vårt syfte är att värna värdefull natur och närboendes önskan om att inte Alefjäll industrialiseras, säger Bruno Nordenborg och fortsätter:
– Vi förstår att Ale kommun vill visa framfötterna och följa riksdagens och regeringens intentioner om vindkraftsutbyggnad. Faktum är dock att länsstyrelsen i sina rekommendationer anser att Alefjäll ska bevaras som ett tyst och orört område. Det gäller att förstå och uppskatta Alefjäll innan det är för sent. Ur turistsynpunkt vore det förfärligt med en vindkraftsetablering. Det är många fiskare, jägare, bär- och svampplockare samt människor som rider eller rastar hundar som nyttjar detta fantastiska naturområde.

Alefjälls Naturskyddsförening anser att buller, skuggor och reflexer från verkens rotorblad, samt blinkande hinderbelysning dygnet runt skulle innebära en kraftigt försämrad boendemiljö plus att möjligheten till att stycka av och sälja tomtmark stoppas av regelsystemet.
– Sedan har vi det rika djurlivet att ta hänsyn till. Vem för djurens talan?
– Vi hoppas att det ska bli en sådan kraftig opinion att alla vindkraftsföretag blir medvetna om vilket bekymmer det kommer att innebära om de vill stödja Vind i Ale. I takt med att vår förening växer, så tror jag inte att några bolag är intresserade av att exploatera Alefjäll med vindkraftverk, säger Roy Jansson.

Alefjälls Naturskyddsförening förbereder som bäst ett anförande de ska hålla i samband med ortsutvecklingsmötet för Starrkärr/Kilanda den 4 april.

Mer från övrigt

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

AIF:s nya trupp börjar ta form

Med bara veckor kvar till seriepremiären av Ettan Södra står…

Så många semlor sålde butikerna

Runt om i kommunen började förberedelserna med semlorna tidigt för…

Senaste nytt

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…