NÖDINGE. För att få en arbetsgivare att säga ja måste man först tro på sig själv.
Under fem veckor har 20 arbetssökande ungdomar utbildats i entreprenöriellt tänkande.
I torsdags presenterade de sina potentiella affärsidéer för lokala företagare och kommunens ledande politiker.
Nervositeten var påtaglig i den sparsamt upplysta lokalen i Ale gymnasium. Ungdomarna var uppklädda till tänderna i vita skjortor och kavajer inför presentationen som genomgående hölls på engelska.
Kursen, som hålls för tredje gången, påminner mycket om YEE – Unga entreprenörer, som årligen anordnas i Ale där deltagare från Europa träffas och tillsammans utvecklar affärsidéer. Den har varit möjlig att genomföra tack vare två mycket engagerade handledare från Oxford, England: David Cartwright och Roger Mumby-Croft.
Femveckorskursen som nu hållits för arbetssökande Aleungdomar arrangerades av Arbetsförmedlingen under ledning av Maria Broman och Andreas Antelid.
Undervisade gjorde David tillsammans med Rogers son, Ben Mumby-Croft.
Deltagarna har bland annat spenderat en vecka på Ellös där de arbetat med sina projekt.
– Vi bygger upp deltagarnas självförtroende och försöker få dem att hitta sin potential. Det viktiga är inte deras briljanta affärsidéer utan tanken bakom och kunskapen de får med sig. Det är otroligt att se när unga människor får vingar och lär sig flyga, sa David inledningsvis.
I tur och ordning fick de fyra grupperna berätta om sina potentiella affärsidéer med hjälp av imponerande presentationsmaterial. De hade tänkt på allt från målgrupp, konkurrens och produktionskostnader till personalorganisation och vidareutveckling. Deltagarna hade delat upp arbetsrollerna emellan sig och varje person fick motivera varför just han eller hon passade bäst för uppdraget. Rolluppdelningen baserades på utbildning och erfarenhet såväl som på personliga egenskaper.
Användbara kunskaper
Anna Jensdóttir, Karin Andersson och Carolina Klint ingick i gruppen som utvecklat livsstilsmagasinet Work In – if you’re too busy to work out. Deras idé var att genom tidningen sprida information om hur man genom olika enkla övningar kan träna på kontoret. De utgick från en undersökning bland kommunens anställda där det visade sig att endast 30 procent utnyttjade friskvårdsbidraget.
De är övertygade om att de kommer att ha stor användning av kursen i sitt framtida jobbsökande.
– Vi har fått lära oss att hitta våra styrkor och svagheter. Vi har haft fem presentationer varje dag, vilket har ökat ens självförtroende otroligt mycket, säger Carolina Klint och Karin Andersson tillägger:
I början var det ovant att stå och prata inför publik, men nu har man blivit mer säker.
Anna Jensdóttir utsågs till chefredaktör för tidningen eftersom hon studerat journalistik på gymnasiet.
– Innan har jag fått lära mig att det bara är erfarenhet från jobb som räknas hos arbetsgivare, men nu har jag insett att jag även har användning av mitt engagemang i ideella föreningar.
Innovativa idéer
Skal till Iphone med inbyggd massage för stela kontorsarbetare, medtagbar mikrovågsugn med tillhörande väska för studenter med matlåda och en handväska med inbyggt lyse som ska underlätta letandet efter bland annat nycklar. Gruppernas affärsidéer var lika imponerande som innovativa. En del hade även gjort egna webbsidor för att marknadsföra sina produkter.
– Jag har aldrig sett en grupp jobba så hårt och med sådan ambition som denna. Entusiasmen har varit på topp hela tiden. Jag vill tacka Ale kommun för att vi åter igen fick chansen att medverka i denna fantastiska utbildning, sa David Cartwright efter att deltagarna hade mottagit sina diplom.