HÅLANDA. Ett fibernät med närmast obegränsade möjligheter är inte längre en utopi för landsbygden.
Snarare en realitet om bara tillräckligt många visar intresse.
– Investeringen höjer omgående värdet på huset och tjänas dessutom in på fyra till åtta år via lägre kostnader för data, telefon och tv, redogjorde Mikael Söderberg, kassör i föreningen Skepplanda Fiber.
Ortsmötet i Hålanda kom främst att handla om möjligheten att ansluta sig till ett lokalt fibernät. Föreningen Skepplanda Fiber är bildad för att projektera och förverkliga fiberutbyggnaden från södra Skönningared, via Guntorp och upp till Mauritzberg i Hålanda. Fiber på landsbygden kan idag erhålla bidrag från jordbruksverket och EU på hela 40%.
– Ju större andel i vårt område som ansluter sig desto snabbare kommer vår ansökan att prioriteras och självklart är det lättare att pressa priserna om vi är många, sa Mikael Söderberg.
Hittills har 500 av 1000 fastighetsägare i området anmält intresse, men Skepplanda Fiber vill se fler.
– Vi måste hjälpas åt att sprida budskapet till våra grannar. Att haka på i efterhand kommer att kosta det dubbla. Liknande projekt brukar innebära en kostnad per hushåll mellan 17-25 000 kronor. Det är att betrakta som en ren investering i huset. Förutom en fantastisk uppkoppling sänker du alla dina kostnader för tv, telefoni och datatrafik, underströk Söderberg.
Lars Kopp, även han engagerad fiberentusiast, hänvisade till mäklarnas åsikter.
– Ett hus med fiber på landsbygden har ett helt annat värde. Investeringen höjer huspriset med runt 100 000 kronor.
Skepplanda Fiber är en ekonomisk förening utan vinstintresse. Den och fibernätet som grävs ner ägs av medlemmarna själva.
– Som samhället utvecklas där alltmer utgår från nätet är fiber snart ett måste. Vi får inte missa chansen när det finns bidrag att hämta, menade Lars Kopp.
I Skepplanda bygdegård hålls ett separat informationsmöte om fiberutbyggnaden 4 november.
Kommunalråden Mikael Berglund (M) och Paula Örn (S) gästade mötet och beskrev det politiska läget utifrån sina perspektiv. Att det är låsta positioner och ett ovisst läge var tydligt. Inga besked gavs om vilka som kommer att leda Ale kommun den kommande mandatperioden.
– Valresultatet är en stor utmaning för politiken. Vi kan däremot inte säga som i melodifestivalen att ”fel låt vann”, utan det här är vad aleborna har röstat fram och det är bara för oss att acceptera situationen. Alliansen har inte något eget mandat att regera, men vi kommer att presentera en genomtänkt budget för fullmäktige. Det kommer Paulas gäng också att göra. I fullmäktige finns 49 ledamöter, ett av förslagen kommer att få majoritet, förklarade Mikael Berglund.
Paula Örn uttryckte sin vånda över att Sverigedemokraterna med sina 10% av rösterna då ges ett oacceptabelt stort inflytande med den avgörande rösten.
– Så vill inte vi ha det. Vi tycker inte det speglar vad aleborna vill. Därför sträcker vi ut handen och vill förhandla om budgeten med allianspartierna, men de verkar hellre vilja ge SD makten att bestämma. Så vitt jag vet har alliansen inte gjort så i någon annan kommun, sa Paula Örn.
Ordförande för ortsmötet i Hålanda de senaste fyra åren har varit Boel Holgersson (C) som applåderades, då hennes uppdrag nu avslutas i samband med att mandatperioden är över.
ORTSMÖTE I HÅLANDA
Var: Hålanda bygdegård.
När: Onsdag 8 oktober.
Om vad: Presentation av Skepplanda Fiber och fiberutbyggnaden på landsbygden. Kommunalråden om det politiska läget efter valet.
Citatet: Lars Kopp; ”I framtiden kommer fibernätet gå så snabbt att mottagaren vet vad du ska säga innan du har sagt det…”
Hur många: 40 besökare