LILLA EDET. Julia Färjhage (C) gör bokslut för 2024 med en positiv känsla. Flera utvecklingsprojekt har sjösatts samtidigt som den senaste prognosen visar på ett rejält ekonomiskt överskott.
– Det är mycket på gång vilket är oerhört glädjande, konstaterar hon.
Julen väntar runt hörnet och det innebär med automatik en blick i backspegeln när lokaltidningen ber kommunstyrelsens ordförande att plocka fram några av årets viktigaste beslut.
– Att detaljplanen för Norra Gossagården kommit ut på samråd betyder att vi äntligen kan komma vidare med planerna på en ny skola för 650 elever, en ny idrottshall samt ett område för bostäder – totalt 150 hushåll uppdelat på villor, radhus och parhus. Samrådet är första skedet i processen.
– Ett annat viktigt beslut är att förslaget till ny översiktsplan också kommit ut på samråd. Det är ett viktigt dokument för kommunens utveckling.
Vilka har varit de största glädjeämnena under det gångna året?
– Det finns flera saker att lyfta fram, bland att vi klättrade 84 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vi ligger även bra till i Sveriges kommuner och regioners mätning av servicen till företagen, den så kallade Insiktsmätningen. Jag gläds också över att Lilla Edet-mässan var tillbaka efter ett femårigt uppehåll. Så det händer verkligen mycket kring företagsklimatet, det är roligt!
– Jag är också glad och stolt över att vi i januari ska inviga Nya Fuxernahallen. Det innebär ett välbehövligt tillskott, till skolan och till föreningslivet. Det är ett projekt som hållit både tidsplan och budget. Lägg därtill att byggnationen av Lödöse torg kommit igång och att torget i Lilla Edet stundar härnäst.
Drygt halvvägs in i den nuvarande mandatperioden, har ni kommit så långt som ni önskat?
– Ja, det tycker jag. Vi har väldigt många projekt igång just nu! Ett exempel på ett fokusområde där det händer mycket är att styra om till ett mer förbyggande insatser. Lilla Edet-modellen är nu implementerad i förskolan och nu implementeras den även inom grundskolan. Vårt arbete tillsammans med Generation Pep för att få fler barn i rörelse, där Klassjoggen är ett exempel på det, fortgår. I Suicide Zeros barometer som visar på kommunernas suicidpreventiva arbete hamnar vi på tredje plats i landet. Så inom de förebyggande insatserna händer det mycket bra saker i Lilla Edets kommun just nu!
Hur är kommunens ekonomiska status?
– Vi räknade med ett underskott i år eftersom pensionskostnaderna skulle öka så mycket. Trots det visar den senaste ekonomiska rapporten på ett prognostiserat överskott på 27 miljoner kronor, nämnderna håller budget och intäkterna är större än förväntat. Kommunakutens pengar gör situationen ännu lite bättre. Vi levererar ordning och reda i ekonomin, precis som utlovat.
Vad finns att säga om budgeten för nästa år?
– Att vi styr om med mer resurser till barn och unga. Det är ett långsiktigt arbete, men vi tar ytterligare ett steg i den budget som ligger för 2025. Budgeten fokuserar på välfärdsuppdraget, men den omfattas även av flera utvecklingsprojekt.
Vilken blir den hetaste politiska frågan 2025?
– Jag tror säkert att den nya översiktsplanen kan vålla en viss debatt. Det är både rätt och riktigt i så fall.
Hur ser årets julfirande ut?
– Det blir jul med hemmamys – kakelugn och julbord. Mina föräldrar, syskon och deras familjer kommer på besök. Vi firar på traditionellt sätt med Kalle Anka, tomte och julgran. För mig är lutfisk ett måste.
Om du varit tomte och fick dela ut ett paket, vem hade fått det och vad skulle det innehålla?
– Jag skulle ge en julklapp till föreningslivet i kommunen innehållande uppskattning för alla de ideella timmar som läggs ner! Föreningslivet spelar en oerhört viktig roll för att få barn i rörelse, för attraktiviteten och för utvecklingen av vår kommun.