ÄLVÄNGEN. Byggstarten för det nya bostadsområdet Kronogården i Älvängen har försenats med ett år.
Innan detaljplanen kunde antas var man tvungen att noggrannare se över busstrafik och bullernivå.
Första inflyttning beräknas nu ske i slutet av 2013.
Området där omkring 400 bostäder ska byggas är beläget söder om Starrkärrsvägen i anslutning till Aroseniusskolan och Madenområdet.
Det kommer att bli en blandning av villor, parhus, radhus och flerbostadshus med olika upplåtelseformer.
På det 48 hektar stora området finns det även utrymme för skola och förskola som kommer att byggas i takt med behovet.
Detaljplanen har nyligen vunnit laga kraft och det finns framför allt två anledningar till varför tidsplanen flyttats fram ett år.
– Efter den första utställningen fick man synpunkter från boende i Madenområdet på busstrafiken som från början var tänkt att gå genom samhället. Nu ska bussen istället gå upp via Starrkärrsvägen och in i en sling till Kronogården, säger Lennart Nilsson, näringslivs- och exploateringschef.
Det visade sig också finnas brister i utredningen kring bullerskydd men nu ska alla avtal vara klara.
Redan 2008 stod det klart att uppdraget att exploatera området skulle gå till Skanska Nya Hem och Veidekke Bostad.
Projektet kommer att pågå i åtta år, vilket innebär att byggtakten beräknas till 50 bostäder per år.
– Just nu pågår projekteringen av gator samt vatten- och avloppssystem och upphandlingen väntas ske nu under våren. De första husen kommer att byggas under 2013, säger Lars Lindström, mark- och exploateringsansvarig.
Gator med skogstema
Skogen kommer att avverkas i takt med behovet, men han poängterar att mycket av den kommer att finnas kvar emellan kvarteren för att bevara närheten till naturen.
Även gatunamnen kommer att gå i naturens tecken, närmare bestämt på temat skogsväsen. Den som bosätter sig i Kronogården kan mycket väl få Vättarnas väg, Älvornas väg eller Näckens väg som sin nya gatuadress.
Det var under 2010 som Ungdomsfullmäktige fick i uppdrag att komma med namnförslag och det vinnande bidraget kom från tre elever på Kyrkbyskolan i Nödinge.