ÄLVÄNGEN. En bättre hälsa i företaget ger också en bättre lönsamhet.
Det var budskapet som besökarna till tisdagens sopplunch på Cogra fick med sig.
Sportlife och Andrum berättade om sina respektive verksamheter och gav tips på effektiva träningsmetoder.
Höstens sista sopplunch ägde rum hos Cogra Pro AB i förra veckan. Ett relativt anonymt företag för de flesta och därför var vd Mikael Kwarnmarks inledningsanförande intressant att ta del av.
– Vi tillverkar mönsterkort och har så gjort i Ale kommun under 15 års tid. Omsättningen var sju miljoner kronor när vi startade, idag är siffran tjugo miljoner kronor. Vi jobbar i en kapitalintensiv bransch. Det kostar cirka 50 miljoner kronor att kunna tillverka mönsterkort och därför är vi väldigt glada över att Swedbank lånar ut pengar till oss, sade Kwarnmark och skickade en tacksamhetens tanke till programvärden och dess kontorschef i Älvängen, Gunilla Hogedal.
– Som programvärd funderade vi på var vi skulle vara och vilket tema sopplunchen skulle ha. Vad är det folk pratar om och vad är det tidningarna skriver om? Jo, det är hälsa. Hälsa är inne! Det fick bli det övergripande ämnet för denna träff, förklarade Gunilla Hogedal och välkomnade representanter från Sportlife och Andrum.
Petra Sjöö Salmi och Anna Pettersson, platschefer på Sportlife i Älvängen respektive Nödinge, tog tillfället i akt att saluföra kommunens ledande friskvårdskedja.
– Sportlifes första anläggning öppnade i Rollsbo 1997, Älvängen kom till 2001 och Nödinge 2009. Idag har Sportlife 80 anläggningar runtom i landet. Vi skräddarsyr träningspaket för företag och dess personal, informerade Petra.
En populär träningsform är yoga och om detta berättade Helena Urdahl från Andrum i Älvängen.
– Yoga är ett sätt att ta hand om sig själv i stressiga situationer och uppnå ett större välbefinnande, konstaterade hon.
Sist ut av gästföreläsarna var Jonas Kewenter, BS Elcontrol, som såg till att hälsodiplomera sitt företag för ett antal år sedan.
– Vi vill hellre ha en frisk och närvarande personal istället för en sjuk och frånvarande. I slutändan handlar det om lönsamhet för företaget.
2003 hade BS Elcontrol en sjukfrånvaro på 5,1% . Tre år senare var siffran nere i 0,9 %.
– Förutom de mätbara effekterna kan vi också skönja en bättre trivsel på företaget, sade Kewenter.
Nästa sammankomst i Ale Företagsforums regi blir ett morgonmöte i februari.