NÖDINGE. Hur blir man lycklig?
Lycka är en medfödd känsla som vi alla har inom oss.
Det menar Titti Holmer, legitimerad psykolog, föreläsare och författare.
Tisdagen den 13 september gästar hon Ale gymnasium för att dela med sig av sina erfarenheter kring just begreppet lycka.
Det finns inget enkelt svar på frågan, men det går att lära sig att hitta lyckan i sitt eget liv. I sin bok Lycka nu som kom ut 2009 lyfter Titti Holmer fram mindfulness, som en metod för att hitta sinnesnärvaro och fokusera på nuet. Genom bland annat andningsövningar och meditation får man fram de positiva känslorna som ökar välbefinnandet. Metoden, som härstammar från buddismen har funnits i tusentals år, men har först på senare år fått genomslag över hela världen.
– Hon har själv läst religionsvetenskap och tycker därför att det är extra intressant.
Det vetenskapliga sökandet efter lycka är fortfarande ett relativt nytt fenomen och en tendens i tiden.
– Förr var man mer fokuserad på motsatsen, som att hantera depressioner. Då visste man inte vad lycka var på samma sätt som idag och nu har vi verktygen för att allt oftare kunna uppnå den. Det är först de senaste 10-15 åren som man börjat forska på vad som faktiskt får oss att må bättre.
Hon tror inte att det ökade fokuset på att bli lycklig bidrar till att människor blir stressade.
– Visst kan det bli för mycket, men oftast är det faktiska saker som gör att en person känner sig olycklig. Jag träffar hela tiden nya patienter och har aldrig varit med om att någon mår dåligt över att de inte känner sig lyckliga i allmänhet.
Vid sidan om sitt arbete som psykolog på Primärvården i Göteborg har hon sedan fem år tillbaka åkt runt och föreläst om lycka. Föreläsningen innehåller dels teoretiska moment där hon beskriver experiment och resultat av olika studier. Det blandas sedan med praktiska övningar som grundläggande andning, sinnesnärvaroövningar och knep för att tänka positiva tankar.
Mest kvinnor
På föreläsningarna brukar publiken övervägande bestå av kvinnor, med bara någon enstaka man. Förklaringen tror Titti Holmer delvis ligger i att kvinnor ofta har svårare för att ta hand om sina egna behov och vill få reda på hur man ska göra för att få ett lyckligare liv.
– Fördelningen ser likadan ut om man ser till vilka som kommer till mig som patienter. Nu jobbar jag inte längre med svårt psykiskt sjuka som förut när jag var verksam inom psykiatrin. Där är det mer jämt fördelat. Men kvinnor i allmänhet har en förmåga att ta på sig mycket ansvar och inte se till sina egna behov.
Intresset och nyfikenheten för hur man hittar lyckan ökar med kunskapen om hur människan fungerar. Hon drivs själv av samma undran, även om den inte är lika stark längre.
– Min drivkraft från början var att själv förstå och ett av de bästa sätten att lära sig på är att undervisa. Nu vet jag hur effektiva dessa tekniker är och föreläsningarna känns både dynamiska och gynnsamma.
På tisdag är det Ales tur att få ta del av knepen för att bli lyckligare när Titti Holmer gästar gymnasiet.