NÖDINGE. Hon kallar dem ”kpist-folket”.
Att vara förbannad hör tonåren till och ilskan kan vara ett uttryck för även andra känslor.
Som vuxen ska man därför inte skjuta tillbaka och starta ett krig, det finns bättre sätt att mötas på.
Detta och mycket annat föreläser Mia Börjesson om på Ale gymnasium den 8 november.
– Fram till femtonårsåldern är vi pojkar och flickor. På bara några få år ska hela vår självbild göras om och plötsligt är vi män och kvinnor. Det är här som de vuxna måste hjälpa till och försöka att förstå vilken enormt stor förändring tonåringarna går igenom. Tanken med föreläsningen ”I huvudet på en tonåring” är att coacha sig själv och sin tonåring till bra relationer, säger Mia Börjesson, som föreläser för ungdomsledare, föräldrar och alla andra som vill komma.
Hon är från början utbildad socionom och har många års erfarenheter med sig. Nu arbetar hon som handledare och inspiratör för olika projekt när det gäller hälsofrämjande psykosocialt arbete, främst med barn och ungdomar.
Att handskas med en arg tonåring är inte alltid det lättaste och man kan därför behöva hjälp på vägen. Mia Börjesson beskriver sig själv som en praktiker och under föreläsningarna presenterar hon olika konkreta förslag på hur man som förälder eller ungdomsledare ska hantera olika situationer.
– Som tonåring är det inte ovanligt att man är förbannad. Jag brukar kalla dem för kpist-folket. Om vuxna skjuter tillbaka startar de bara krig och det leder ingenstans. Istället kan man erbjuda dem olika typer av förhandlingar och därmed bli mer konstruktiv.
Möter högstadietjejer
Det pratas ofta om att tonåringar är lata, men mer sällan om varför de har så lite ork. Mia Börjesson vill påminna om att lathet egentligen kan handla om något helt annat.
– Som tonåringar tar vi farväl till barndomen, vilket kan kännas mycket sorgligt. Om lathet är sorg så kan vi inte bemöta den med ilska utan behöver hitta andra vägar.
Färsk statistik visar att den psykiska hälsan hos unga tjejer i Ale blir allt sämre. Det har bland annat framkommit i undersökningen Lupp (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) 2010. Innan föreläsningen den 8 november kommer därför alla tjejer i årskurs åtta att få träffa Mia Börjesson, som då ska prata med dem om välmående.
– Jag vill fokusera på vad man mår bra av, snarare än vad som får en att må dåligt. Jag kommer att prata med dem om självbild och självförtroende och hur de blir världsmästare i sitt eget liv.
Finns det risk att man uppmärksammar problemet för mycket?
– Ja absolut, det är inte bra att lägga för mycket fokus vid att unga tjejer mår dåligt. Det blir till slut en självuppfyllande profetia. Man ska inte problematisera att de är tjejer, utan istället lyfta fram hur bra och kompetenta de är.