SURTE. Hur är det att vara förälder till ett barn som inte är som alla andra?
Det vet Stina Gidlöf, mamma till femåriga Tea som föddes med Downs syndrom.
Sedan i våras åker hon runt och föreläser om sina erfarenheter i syfte att ge en röst åt anhöriga i samma situation.
I vardagsrummet hemma hos familjen Gidlöf i Surte är leken i full gång. Tea och hennes lillasyster Anna-Klara har spridit ut sina legobitar över hela golvet. Ute i köket plockar Stina fram kanelbullar, saft och kaffe.
Vid första anblicken är Tea som vilken sprallig femåring som helst. Med ett busigt leende springer hon fram till mamma med ett legotorn som ska föreställa ett tårtljus. Hon skrattar belåtet när Stina blåser ut den osynliga lågan.
Det som skiljer henne från de flesta andra barn är att hon föddes med en extra kromosom som gjort att hon har Downs syndrom.
Almanackan som hänger på köksväggen är fulltecknad med inbokade läkarbesök och kontroller. Ögon, öron och hjärta måste kontrolleras regelbundet eftersom funktionen i organen ofta är nedsatt hos dessa barn. Hon går hos en sjukgymnast samt en logoped för att öva upp tal och munmotorik.
– Vi får många frågor om Tea så jag och min man Mattias får dra hennes historia om och om igen. Jag har länge haft en önskan om att få berätta för människor om hur det egentligen är att vara förälder till ett annorlunda barn. Därför började vi fundera på om det fanns en marknad för att föreläsa.
Ända sedan dottern föddes har Stina bloggat om sitt liv och Teas framsteg i vardagen. Eftersom hon i grunden är gymnasielärare i bland annat svenska, har hon de verktyg som behövs för att kunna föreläsa. Fram tills i våras, då hon sa upp sig för att kunna fokusera mer på föreläsningarna, undervisade hon på Kunskapsgymnasiet i Göteborg.
– Det finns många som har mycket att säga, men alla har inte förmåga att kunna förmedla det. Genom mitt yrke har jag både tal och skrift med mig. Därför vill jag vara en ambassadör för anhöriga och se till att vi får det stöd som vi har rätt till. När Tea föddes saknade jag själv någon som till exempel förmedlade kontakten med andra anhöriga.
Anhörigveckan
Nästan ett år har gått sedan hon startade upp sitt företag Annorlunda Vision och efterfrågan fortsätter att öka. Samma dag som Alekuriren kom på besök var hon nyss hemkommen från en föreläsning hon hållit för Mödrahälsovården Södra Bohuslän på Nösunds värdshus.
– Att man som förälder får ett bra bemötande direkt efter förlossningen är otroligt viktigt. Det kan vara helt förödande om personalen säger konstiga saker. En barnmorska berättade till exempel för oss när vi låg på BB om ett par som fått tvillingar med Downs syndrom och kommenterade det med ”snacka om dubbel otur”. Sådant vill man inte höra.
På föreläsningarna som är riktade till vårdpersonal berättar hon om bemötande och krisreaktioner under den första tiden. Föreläsningar riktade till förskolepersonal inriktar sig mer på nutiden och vardagen. Hon anpassar även innehållet efter målgruppen. Förutom vårdpersonal, skol- och föreskolpersonal och anhöriga har hon även en önskan om att besöka olika företagsgrupper. Hon har bland annat föreläst i Göteborg, och har dessutom föreläsningar inbokade i Lidingö, Malmö och Perstorp, men har ännu inte fått någon respons från Ale kommun, trots att hon skickat ut förfrågningar.
– Det hade varit kul om min hemkommun var lite mer intresserad.
Trots det ska hon föreläsa för förskolorna i Surte den 28 september.
Vecka 40 anordnas den årliga anhörigveckan runt om i landet. Syftet är att uppmärksamma anhöriga till personer med funktionshinder, missbruk eller demens och ge dem extra stöd.
Redan nu är Stinas kalender så gott som fulltecknad denna vecka och på den nationella anhörigdagen den 6 oktober kommer hon att besöka Malmö.
Framöver planerar Stina att ägna sig ännu mer åt att föreläsa och ett mål är att även nå ut till nya forum. Framför allt vill hon hjälpa till att förmedla det stöd hon själv saknat i form av kontakt med andra anhöriga.