ALAFORS. Ahlafors Bryggerier firar 25-årsjubileum. Det sker med en delvis ny profil och med nya produkter i sortimentet. Påskölet som släpps på Systembolaget den 15 mars är dock brygd på samma succéartade recept som i fjol.
1996 såg mikrobryggeriet i Ahlafors fabriker dagens ljus. 25 år senare jäser det fortfarande ur tankarna. Några eldsjälar från begynnelsen finns kvar samtidigt som nya krafter har kommit in.
– Vi är ett järngäng som driver utvecklingen framåt, sedan har vi många frivilliga krafter som ställer upp vid tappningstillfällena. Vår bryggare Jarrad Harrington gör ett fantastiskt jobb och är naturligtvis en nyckelperson med sin kompetens, säger ordförande Niklas Wallström.
– Det vi är i behov av nu är någon som brinner för digital marknadsföring, har bildkänsla och en passion för redigering. Dessutom skulle vi behöva hjälp med leveransutkörning under dagtid.
Hur firar man ett jubileum i coronatid?
– Vi gör det genom att delvis förnya vår profil och genom att släppa nya produkter successivt under året. Vi vill lyfta fram bruksandan, orten Alafors, fabrikens historia och bygdens lokalpatrioter på ett ännu tydligare sätt än vad som gjorts tidigare, säger styrelseledamot Jerker Dahlgren.
Avstampet för 25-årsjubileet sker den 1 april då ett nytt öl lanseras på Systembolaget. En månad senare släpps ännu en nyhet.
– Vi ber att få återkomma med namn och innehåll.
Sedan några veckor tillbaka har det varit fullt fokus på årets påsköl. Ahlafors Påsköl är en schwarzbier, ett mörkt lageröl med rostade toner av knäckebröd, kaffe och torkad frukt. Styrkan är 5,7%.
– Ölet kommer att finnas till försäljning på tio Systembolag i närområdet, bland annat Nödinge, Kungälv, Lilla Edet och Stenungsund. Påskölet är gjort i en begränsad upplaga, endast 3 600 flaskor. Den som vill försäkra sig om att kunna fira högtiden med en lokal brygd på bordet bör vara ute i god tid, säger Niklas Wallström.
Hur avnjuts en Ahlafors Påsköl bäst?
– Det är en kraftfull öl som passar utmärkt till lite fetare och smakrik mat. Den passar således utmärkt ihop med påskbordets läckerheter, som naturligtvis omfattas av surdegsbrödet Bryggarn – framställt på Coop i Älvängen med öl från Ahlafors Bryggerier.
[YouPlaySinglePlayer video=”2209,3996,368613″ ap yot yod ]