LILLA EDET. Vindkraftsparken på Prässebergen är nu fullt utbyggd.
Åtta verk snurrar och tillsammans genererar dem 37 400 megawattimmar per år.
– Den produktionen räcker för att värma upp 2 000 villor. Det motsvarar nästan hälften av kommunens villabestånd, säger Lars Ivarsbo (C), vice ordförande i Leifab och tillika styrelseledamot i Prässeberg Vind AB.
Precis som i många andra kommuner har vindkraftsfrågan vållat häftiga diskussioner i Lilla Edet. Nu har debatten mer eller mindre tystnat. Samtidigt kan kommuninvånarna konstatera att området vid Prässebergen nu är komplett med åtta vindkraftsverk.
– Vindkraften har varit en infekterad fråga, det upplever jag inte att den är längre. Nu finns ingen möjlighet till utökat vindkraftsbestånd av någon större omfattning. Jag kan inte annat än att vara lite ironisk mot kommunens vindbruksplan som är på över 50 sidor. Den säger att vi ska ha vindbruk av mer omfattande karaktär och att det skall koncentreras till Prässebergen. När vindbruksplanen antogs var Prässebergen redan färdigexploaterad. Nu finns något enstaka område kvar att exploatera, som dessutom är belagt med sådana restriktioner att vindbruk knappast är någon idé, sedan inget mer, säger Ivarsbo och tillägger:
– Faktum är att den svenska vindkraften idag producerar lika mycket energi som en svensk kärnkraftsreaktor. Varje kilowattimme som produceras med vindkraft ersätter någonstans i världen lika mycket el producerat med kol.
Politisk aspekt
– Personligen tycker jag att vindkraft är något väldigt positivt. Det finns naturligtvis en politisk aspekt i ett sådant uttalande, men jag tycker att vi talar väldigt mycket om förnyelsebar energi men gör väldigt lite. Min uppfattning är att Lilla Edets kommun hade tålt fler vindkraftsverk. Samtidigt vill jag poängtera att man inte ska köra över opinionen.
Det första steget till vindkraftsutbyggnad i Lilla Edet togs 1995. Kommunens kanslipersonal var tillsammans med kommunstyrelsen på ett vänortsutbyte i Danmark, vindkraftens förlovade land.
– Efter det besöket skrev Pia Dahlén (C) och Frida Spjuth (V) en motion till Lilla Edets kommun om att man borde satsa på vindkraft. Svaret på motionen blev en kortfattad och enkel utredning. Högstorpsområdet vid avfallsdeponin pekades redan då ut att ha det bästa vindläget, berättar Lars Ivarsbo.
Lotsades till Leifab
Tio år senare, 2005, hörde Leif Andersson från Sjuntorp av sig till Lilla Edets kommun med en intresseförfrågan gällande vindkraft.
– Jag lotsade honom i systemet och till Leifab som besatt mark i området. Han fick också ta del av den enkla vindkraftsutredningen från 1995, förklarar Ivarsbo.
Detta utgjorde startskottet för vindkraftsutbyggnaden i Lilla Edet. 2007 var det första verket rest och i våras hade den åttonde snurran färdigställts.
– Det finns tre parker i parken. Det är utfärdat enskilda tillstånd för verken, men det finns ett gemensamt ansvar för bland annat bullernivån. Fem av verken ligger på Leifabs mark och resterande tre är fördelade på annan markägare. Totalt finns det 15 ägare/delägare varav Leifab är en av dem. Vår andel motsvarar ett halvt vindkraftverk som producerar en megawatt. Det i sin tur genererar en tredjedel av vår egen energiförbrukning, säger Leifabs vd Owe Lång.
Totalhöjden på vindkraftsnurrorna är maximerat till 150 meter från marken med en rotordiameter på 85 meter. Investeringsvolymen uppgår till 250 miljoner kronor med infrastrukturen inräknad.
Ringar på vattnet
– Tillgängligheten till Prässebergen har förbättrats avsevärt och nu blir det betydligt enklare att utöva skogsbruk i området och det uppenbaras även möjlighet till rekreation. Vindkraftsutbyggnaden har givit ringar på vattnet, säger Lars Ivarsbo.
Har resultat blivit vad ni hade förväntat er?
– Verkligen! Prässebergen har mycket bra vindförhållanden, det har vi sett med facit i hand. Tur var att Leif Andersson vågade satsa trots det magra underlag som fanns. Han banade väg för den vindkraftspark som nu är i bruk, avslutar Lars Ivarsbo.

Vindkraftsparken på Prässebergen är nu fullt utbyggd. Parken består av totalt åtta vindkraftsverk.