Cecilia och Daniel Ferdinand har all anledning att vara glada. Ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri går nu att avnjuta på Restaurang Basement och Kock & Vin, som båda har en stjärna i Guide Michelin.	 Arkivbild: Allan Karlsson
Cecilia och Daniel Ferdinand har all anledning att vara glada. Ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri går nu att avnjuta på Restaurang Basement och Kock & Vin, som båda har en stjärna i Guide Michelin. Arkivbild: Allan Karlsson
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/10/v-40-Gårdsmejeri.jpg

Ostar från Ale ser stjärnor

RYD. I Göteborg har fem krogar belönats med en stjärna i Guide Michelin. På två av dem, Kock o Vin och Basement, kan gästerna njuta av ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri. – Det är inte utan att man känner sig lite stolt, säger Cecilia Ferdinand.

RYD. I Göteborg har fem krogar belönats med en stjärna i Guide Michelin.
På två av dem, Kock o Vin och Basement, kan gästerna njuta av ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri.
– Det är inte utan att man känner sig lite stolt, säger Cecilia Ferdinand.

I utkanten av Ryd ligger Sommarhagens Gårdsmejeri. 2006 började Cecilia och Daniel Ferdinand att bygga sitt gårdsmejeri, men det var först två år senare som försäljningen kom igång.
– Det rullar på och vi har utökat produktionen med ekologiska koostar, berättar Cecilia.
– Framförallt lyckas vi hålla en jämn och bra kvalitet, vilket är oerhört viktigt.

De välrenommerade krogarna Restaurang Basement och Kock & Vin är numera trogna kunder hos Sommarhagens Gårdsmejeri. På Restaurang Basement serverar kökschef Camilla Parkner mör filé och långkokt bringa från naturbetesköttet av killing från Ale. Dessutom går det att beställa tre av Sommarhagens ostar som serveras tillsammans med päronmarmelad och hembakat knäckebröd. På Kock & Vin finns ostar att beställa från menyn.

Hur kan aleborna få tag i era ostar?
– Vi är ute på en hel del marknader runtom i regionen. I annat fall får jag hänvisa till Sundsby Säteri på Tjörn vars gårdsbutik säljer varor från lokala producenter. Sedan går det naturligtvis jättebra att göra en beställning via vår hemsida, säger Cecilia.

Vad blir nästa steg i utvecklingen?
– Målsättningen är att få till lite fler studiebesök, nå ut till fler konferenscenter för att erbjuda ostprovning. Det är en del som vi känner att vi kan utveckla. Vi är unika i det avseendet att vi är producenter och kan berätta om hela processen.

Kommer ni att ha några jullådor till försäljning i år?
– Jajamän! I lådorna placerar vi inte bara våra egna ostar utan även marmelad från Kungälv och knäckebröd gjort av en kvinna i Partille. Det blir en bra kombination av närproducerade godsaker, avslutar Cecilia Ferdinand.

Mer från övrigt

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

AIF:s nya trupp börjar ta form

Med bara veckor kvar till seriepremiären av Ettan Södra står…

Så många semlor sålde butikerna

Runt om i kommunen började förberedelserna med semlorna tidigt för…

Senaste nytt

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…