RYD. I Göteborg har fem krogar belönats med en stjärna i Guide Michelin.
På två av dem, Kock o Vin och Basement, kan gästerna njuta av ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri.
– Det är inte utan att man känner sig lite stolt, säger Cecilia Ferdinand.
I utkanten av Ryd ligger Sommarhagens Gårdsmejeri. 2006 började Cecilia och Daniel Ferdinand att bygga sitt gårdsmejeri, men det var först två år senare som försäljningen kom igång.
– Det rullar på och vi har utökat produktionen med ekologiska koostar, berättar Cecilia.
– Framförallt lyckas vi hålla en jämn och bra kvalitet, vilket är oerhört viktigt.
De välrenommerade krogarna Restaurang Basement och Kock & Vin är numera trogna kunder hos Sommarhagens Gårdsmejeri. På Restaurang Basement serverar kökschef Camilla Parkner mör filé och långkokt bringa från naturbetesköttet av killing från Ale. Dessutom går det att beställa tre av Sommarhagens ostar som serveras tillsammans med päronmarmelad och hembakat knäckebröd. På Kock & Vin finns ostar att beställa från menyn.
Hur kan aleborna få tag i era ostar?
– Vi är ute på en hel del marknader runtom i regionen. I annat fall får jag hänvisa till Sundsby Säteri på Tjörn vars gårdsbutik säljer varor från lokala producenter. Sedan går det naturligtvis jättebra att göra en beställning via vår hemsida, säger Cecilia.
Vad blir nästa steg i utvecklingen?
– Målsättningen är att få till lite fler studiebesök, nå ut till fler konferenscenter för att erbjuda ostprovning. Det är en del som vi känner att vi kan utveckla. Vi är unika i det avseendet att vi är producenter och kan berätta om hela processen.
Kommer ni att ha några jullådor till försäljning i år?
– Jajamän! I lådorna placerar vi inte bara våra egna ostar utan även marmelad från Kungälv och knäckebröd gjort av en kvinna i Partille. Det blir en bra kombination av närproducerade godsaker, avslutar Cecilia Ferdinand.