Cecilia och Daniel Ferdinand har all anledning att vara glada. Ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri går nu att avnjuta på Restaurang Basement och Kock & Vin, som båda har en stjärna i Guide Michelin.	 Arkivbild: Allan Karlsson
Cecilia och Daniel Ferdinand har all anledning att vara glada. Ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri går nu att avnjuta på Restaurang Basement och Kock & Vin, som båda har en stjärna i Guide Michelin. Arkivbild: Allan Karlsson
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/10/v-40-Gårdsmejeri.jpg

Ostar från Ale ser stjärnor

RYD. I Göteborg har fem krogar belönats med en stjärna i Guide Michelin. På två av dem, Kock o Vin och Basement, kan gästerna njuta av ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri. – Det är inte utan att man känner sig lite stolt, säger Cecilia Ferdinand.

RYD. I Göteborg har fem krogar belönats med en stjärna i Guide Michelin.
På två av dem, Kock o Vin och Basement, kan gästerna njuta av ostar och killing från Sommarhagens Gårdsmejeri.
– Det är inte utan att man känner sig lite stolt, säger Cecilia Ferdinand.

I utkanten av Ryd ligger Sommarhagens Gårdsmejeri. 2006 började Cecilia och Daniel Ferdinand att bygga sitt gårdsmejeri, men det var först två år senare som försäljningen kom igång.
– Det rullar på och vi har utökat produktionen med ekologiska koostar, berättar Cecilia.
– Framförallt lyckas vi hålla en jämn och bra kvalitet, vilket är oerhört viktigt.

De välrenommerade krogarna Restaurang Basement och Kock & Vin är numera trogna kunder hos Sommarhagens Gårdsmejeri. På Restaurang Basement serverar kökschef Camilla Parkner mör filé och långkokt bringa från naturbetesköttet av killing från Ale. Dessutom går det att beställa tre av Sommarhagens ostar som serveras tillsammans med päronmarmelad och hembakat knäckebröd. På Kock & Vin finns ostar att beställa från menyn.

Hur kan aleborna få tag i era ostar?
– Vi är ute på en hel del marknader runtom i regionen. I annat fall får jag hänvisa till Sundsby Säteri på Tjörn vars gårdsbutik säljer varor från lokala producenter. Sedan går det naturligtvis jättebra att göra en beställning via vår hemsida, säger Cecilia.

Vad blir nästa steg i utvecklingen?
– Målsättningen är att få till lite fler studiebesök, nå ut till fler konferenscenter för att erbjuda ostprovning. Det är en del som vi känner att vi kan utveckla. Vi är unika i det avseendet att vi är producenter och kan berätta om hela processen.

Kommer ni att ha några jullådor till försäljning i år?
– Jajamän! I lådorna placerar vi inte bara våra egna ostar utan även marmelad från Kungälv och knäckebröd gjort av en kvinna i Partille. Det blir en bra kombination av närproducerade godsaker, avslutar Cecilia Ferdinand.

Mer från övrigt

Fredrik är Sveriges chilikung

Allt började för cirka tio år sedan. Det var då…

Stark gemenskap hos scouterna

Varje onsdag är det full aktivitet i Guntorp. Scoutkåren som…


LNIK är laget i Christians hjärta

Solen skymtar fram mellan de till synes tjocka molnen och…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…