STARRKÄRR. Med anledning av 50-årsminnet av Dag Hammarskjölds död genomförs det nu en pilgrimsvandring från Uppsala till Backåkra i Simrishamn.
I förra veckan nådde vandringen Göta älvdalen.
På sin promenad genom Ale fick deltagarna uppleva storslagen natur i ljuvligt sommarväder.
Under århundradens lopp har människor vandrat kors och tvärs genom Europa för att besöka de heliga platserna – Jerusalem, Rom, Santiago de Compostella och inte minst Vadstena som utgör pilgrimscentrum i Sverige. Pilgrimsvandringen har historiskt varit ett sätt att åskådliggöra att de kristna är ett folk på väg, mot det himmelska målet.
– Pilgrimsvandring är en yttre resa, med en del värkande fötter, men likaväl en inre resa. Den inre resan sker under tiden vi vandrar i form av samtal med varandra, böner och det vi ser, förklarar Carina Frykman, pilgrimssamordnare i Göteborgs stift.
Svenska kyrkan är det som arrangerar sommarens fjorton veckor långa pilgrimsvandring som bär namnet ”Pax 2011 – pilgrimsvandring för fred och människovärde”. Vandringen tog sin början den 12 juni i Uppsala och slutmålet är Dag Hammarskjölds Backåkra utanför Simrishamn, dit man anländer den 17 september.
– Det hela avslutas med en manifestation i Lunds domkyrka den 18 september, säger Carina Frykman.
Motivet för vandringen är att öka medkänslan och kunskapen om fred och människovärde. Man kan ansluta när och var man vill och gå med kortare eller längre sträckor.
Den 1 augusti nådde vandringen Lödöse, som sedan fortsatte via Hålanda till Starrkärr där övernattning skedde i församlingshemmet. Strax före klockan nio på tisdagsmorgonen stod promenadgruppen åter redo att ge sig ut i naturen med sikte på Kungälv.
– Dagens vandring går till Alafors, vidare till Nödinge, fortsätter i Vättlefjäll till Jennylund och sedan över till Kungälv. På vägen blir det en del stopp, bland annat hemma hos Elvy Börjesson där det blir kaffe och på Backa Säteri där vi ska avnjuta lunch, förklarade Pelle Dahlberg som fanns med just på denna etapp för att berätta om djur- och naturlivet i området.
Kultursamordnare Börje Johansson beskriver Ale kommuns medverkan i projektet.
– Vi ser på en medeltidsväg mellan Lödöse och Skara där vi ska söka Leaderpengar. Det finns tolv olika projekt i Västra Götalandsregionen.
– Den andliga delen är bara ett led i pilgrimsvandringen, det finns fler aspekter att lyfta fram. Natur, kultur och friskvård får man på köpet genom att promenera ute i naturen, säger Börje.
En riktig långtradare i sammanhanget är Per-Gunnar Linnér från Holmsund. Lokaltidningen träffade honom i Starrkärr, ivrig över att få tillryggalägga ytterligare en delsträcka på pilgrimsvandringen.
– Jag ska vara ute i fyra veckor och promenera mellan Vadstena och Falkenberg. Totalt rör det sig om 50 mil. Det gäller att klä sig rätt och lätt när det är så här varmt och ha väl ingångna skor, säger Per-Gunnar.
– Hittills har det fungerat väldigt bra, vi har klarat oss undan regn och servicen har varit förstklassig. Dessutom har jag förberett mig väl med två veckors vandring i de schweiziska alperna, avslutar Per-Gunnar Linnér.