Ödmjuk pristagare. Jonathan Wiman mottog Vaknas stipendium på 4000 kronor för sin framgångsrika ledning av ungdomsgruppen Tjôt i Nol-Alafors kulturförening på Pelarteatern.  Foto: Per-Anders Klöversjö
Ödmjuk pristagare. Jonathan Wiman mottog Vaknas stipendium på 4000 kronor för sin framgångsrika ledning av ungdomsgruppen Tjôt i Nol-Alafors kulturförening på Pelarteatern. Foto: Per-Anders Klöversjö
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/12/v-49-Jonathan-Wiman.jpg

Prisas för sitt engagemang

ÄLVÄNGEN. Jonathan Wiman trivs egentligen bäst bakom kulisserna, men i torsdags kväll fick han motta varma applåder i rampljuset på Ale gymnasiums teaterscen. Han blev både chockad och glad över att ha utsetts till årets Vaken Ledare för sitt stora engagemang för ungdomarna på Pelarteatern.

ÄLVÄNGEN. Jonathan Wiman trivs egentligen bäst bakom kulisserna, men i torsdags kväll fick han motta varma applåder i rampljuset på Ale gymnasiums teaterscen.
Han blev både chockad och glad över att ha utsetts till årets Vaken Ledare för sitt stora engagemang för ungdomarna på Pelarteatern.

– Det har tagit en vecka att förstå det. Jag hade verkligen ingen aning, säger en ödmjuk Jonathan Wiman till Alekuriren dagen efter att han mottagit den ärofyllda utmärkelsen och Vaknas stipendium på 4000 kronor.
– Vad jag ska göra med pengarna? De är redan paxade. Det går alltid åt så här i julklappstider och sedan har jag även tänkt bjuda ut min tjej på restaurang.

Det har varit en intensiv höst på Pelarteatern där Jonathan leder ungdomsgruppen Tjôt i Nol-Alafors kulturförening. De satte upp den hyllade Vaknaföreställningen Vad gör du just nu?.

Många långa dagar och sena kvällar har spenderats i lokalen i Alafors, vilket gjort att privatlivet ibland fått stå tillbaka, men det priset var han beredd att betala.
– Jag får ut otroligt mycket av att leda teatergruppen. Jag och Jenny (Korhonen) har 17 ungdomar under våra vingar. Vi ser dem växa upp, utvecklas och ta ansvar. Har man en personlig mognad finns det alltid möjlighet att växa på Pelarteatern. Ledarna utgör pelarna som håller uppe hela föreningen och därför spelar man en viktig roll.

Skräddarsytt
Nu ser han fram emot att dra ner på tempot ett tag för att även kunna prioritera andra saker. Han och fästmön Camilla har tillgång till ett hus i Bollebygd som väntar på att renoveras. Planen är att flyttlasset ska gå till sommaren, men innan dess ska föreställningen Vad gör du just nu? omarbetas för att sättas upp ytterligare två gånger.
– Tanken är att göra en version för Eka Chemicals i Bohus som ska innehålla skräddarsydd ”Eka-humor”. Den kommer vara en teaterimprovisation där publiken involveras i några av scenerna. Sedan kommer vi även att sätta upp föreställningen på Pelarteaterns familjedag och då ska den istället riktas till våra egna medlemmar och innehålla en del interna skämt.

Att Jonathan Wiman är stolt över sin teatergrupp råder det inga som helst tvivel om, men scenen överlåter han helt och hållet till ungdomarna. Även om han i tidig ålder själv fanns med på rollistorna insåg han snart att det är bakom kulisserna han hör hemma.
– Jag har aldrig tyckt om att stå på scen. Det roliga är vägen dit. När man väl är framme vid premiären är det bara nervöst och man mår dåligt. Sedan är det kul efteråt.

Nervositeten kom därför krypande under torsdagens uppmärksammade stipendieutdelning, där han dessutom intog scenen enbart som sig själv. Det fanns inga karaktärer att gömma sig bakom när juryn läste upp motiveringen som löd:

“Han kommer först och går sist. Han prioriterar Pelarteatern före både hemrenovering och flickvän. Han hämtar och lämnar medlemmar – ställer upp i vått och torrt.

Jonathan Wiman leder med stor framgång teatergruppen Tjôt i Nol-Alafors

kulturförening. Gruppen medverkade i höst till årets Vaknaföreställning och spelades för samtliga elever i årskurs sju i ett drogförebyggande syfte”.

Mer från övrigt

Fredrik är Sveriges chilikung

Allt började för cirka tio år sedan. Det var då…

Stark gemenskap hos scouterna

Varje onsdag är det full aktivitet i Guntorp. Scoutkåren som…


LNIK är laget i Christians hjärta

Solen skymtar fram mellan de till synes tjocka molnen och…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…