Ödmjuk pristagare. Jonathan Wiman mottog Vaknas stipendium på 4000 kronor för sin framgångsrika ledning av ungdomsgruppen Tjôt i Nol-Alafors kulturförening på Pelarteatern.  Foto: Per-Anders Klöversjö
Ödmjuk pristagare. Jonathan Wiman mottog Vaknas stipendium på 4000 kronor för sin framgångsrika ledning av ungdomsgruppen Tjôt i Nol-Alafors kulturförening på Pelarteatern. Foto: Per-Anders Klöversjö
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/12/v-49-Jonathan-Wiman.jpg

Prisas för sitt engagemang

ÄLVÄNGEN. Jonathan Wiman trivs egentligen bäst bakom kulisserna, men i torsdags kväll fick han motta varma applåder i rampljuset på Ale gymnasiums teaterscen. Han blev både chockad och glad över att ha utsetts till årets Vaken Ledare för sitt stora engagemang för ungdomarna på Pelarteatern.

ÄLVÄNGEN. Jonathan Wiman trivs egentligen bäst bakom kulisserna, men i torsdags kväll fick han motta varma applåder i rampljuset på Ale gymnasiums teaterscen.
Han blev både chockad och glad över att ha utsetts till årets Vaken Ledare för sitt stora engagemang för ungdomarna på Pelarteatern.

– Det har tagit en vecka att förstå det. Jag hade verkligen ingen aning, säger en ödmjuk Jonathan Wiman till Alekuriren dagen efter att han mottagit den ärofyllda utmärkelsen och Vaknas stipendium på 4000 kronor.
– Vad jag ska göra med pengarna? De är redan paxade. Det går alltid åt så här i julklappstider och sedan har jag även tänkt bjuda ut min tjej på restaurang.

Det har varit en intensiv höst på Pelarteatern där Jonathan leder ungdomsgruppen Tjôt i Nol-Alafors kulturförening. De satte upp den hyllade Vaknaföreställningen Vad gör du just nu?.

Många långa dagar och sena kvällar har spenderats i lokalen i Alafors, vilket gjort att privatlivet ibland fått stå tillbaka, men det priset var han beredd att betala.
– Jag får ut otroligt mycket av att leda teatergruppen. Jag och Jenny (Korhonen) har 17 ungdomar under våra vingar. Vi ser dem växa upp, utvecklas och ta ansvar. Har man en personlig mognad finns det alltid möjlighet att växa på Pelarteatern. Ledarna utgör pelarna som håller uppe hela föreningen och därför spelar man en viktig roll.

Skräddarsytt
Nu ser han fram emot att dra ner på tempot ett tag för att även kunna prioritera andra saker. Han och fästmön Camilla har tillgång till ett hus i Bollebygd som väntar på att renoveras. Planen är att flyttlasset ska gå till sommaren, men innan dess ska föreställningen Vad gör du just nu? omarbetas för att sättas upp ytterligare två gånger.
– Tanken är att göra en version för Eka Chemicals i Bohus som ska innehålla skräddarsydd ”Eka-humor”. Den kommer vara en teaterimprovisation där publiken involveras i några av scenerna. Sedan kommer vi även att sätta upp föreställningen på Pelarteaterns familjedag och då ska den istället riktas till våra egna medlemmar och innehålla en del interna skämt.

Att Jonathan Wiman är stolt över sin teatergrupp råder det inga som helst tvivel om, men scenen överlåter han helt och hållet till ungdomarna. Även om han i tidig ålder själv fanns med på rollistorna insåg han snart att det är bakom kulisserna han hör hemma.
– Jag har aldrig tyckt om att stå på scen. Det roliga är vägen dit. När man väl är framme vid premiären är det bara nervöst och man mår dåligt. Sedan är det kul efteråt.

Nervositeten kom därför krypande under torsdagens uppmärksammade stipendieutdelning, där han dessutom intog scenen enbart som sig själv. Det fanns inga karaktärer att gömma sig bakom när juryn läste upp motiveringen som löd:

“Han kommer först och går sist. Han prioriterar Pelarteatern före både hemrenovering och flickvän. Han hämtar och lämnar medlemmar – ställer upp i vått och torrt.

Jonathan Wiman leder med stor framgång teatergruppen Tjôt i Nol-Alafors

kulturförening. Gruppen medverkade i höst till årets Vaknaföreställning och spelades för samtliga elever i årskurs sju i ett drogförebyggande syfte”.

Mer från övrigt

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Glada miner på SD:s valvaka

Sverigedemokraterna ser just nu ut att bli Sveriges näst största…

Barnpanelen: Tankar kring valet

I samarbete med eleverna i årskurs 1 och 3 på…

Trotjänare med ett pannben av stål

Emilia flyttades upp till A-laget redan som 13-åring och försvarsgeneralen…

Senaste nytt

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…

Fastighetsbyrån om läget på bostadsmarknaden:
”Ett guldläge för köparna”

Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, där mäklare från Fastighetsbyrån runt…

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Höstmarknad stundar på Café Torpet

Nio utställare har hittills anmält sitt intresse till den höstmarknad…

Tre matcher från avancemang till division 1

Mötena med Stenungsunds IF är alltid tuffa och täta. I…

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…