ALE. Den psykiska ohälsan, inte minst bland yngre, breder ut sig. Nu ingår Västra Götalandsregionen ett partnerskap med Suicide Zero för att vända utvecklingen.
Västra Götalandsregionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd har tagit beslut om att inleda ett idéburet offentligt partnerskap med Suicide Zero.
Hälso- och sjukvården ska erbjuda patienter med identifierad förhöjd självmordsrisk en säkerhetsplan i syfte att stödja patienten att hantera tankar och känslor. En säkerhetsplan ska tas fram av behandlare tillsammans med patient och eventuellt vårdnadshavare/annan närstående.
Suicide Zero står bakom framtagandet av appen ”Min Livlina”, som är utformad så att patienten ska kunna lägga in sin säkerhetsplan i sin mobiltelefon för bättre tillgänglighet. ”Min livlina” finns redan idag och är utvecklad för vuxna och finns att ladda ner som kostnadsfri produkt. Från Västra Götalandsregionen har det även kommit ett initiativ för att utveckla och anpassa appen för målgruppen ungdomar 13–17 år.
Partnerskapet innebär att Västra Götalandsregionen tillsammans med Suicide Zero ska arbeta för att utveckla säkerhetsplaner i hälso- och sjukvården, utveckla och öka användandet av appen ”Min livlina” och arbeta tillsammans med kommunerna för att utveckla rutinerna kring säker hemgång.
– Den psykiska ohälsan är idag ett samhällsproblem som breder ut sig och därför är jag glad att vi startar upp det här samarbetet med Suicide Zero. De har lång erfarenhet i att stödja både sjukvård och kommuner i arbetet med att förebygga självmord, säger Ingrid Andreae (S), ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Att vi i en sådan här fråga kan kroka arm med civilsamhället är en styrka och därför är det glädjande att vi idag har slutit ett gemensamt avtal med Suicide Zero. Vinsten för den aktuella patientgruppen blir större när vi tillsammans drar åt samma håll, säger Stefan Svensson (KD), andre vice ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.